Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Torek,
11. 7. 2017,
11.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,43

11

Natisni članek

Mestna občina Ljubljana Zoran Janković Ljubljana Goran Klemenčič

Torek, 11. 7. 2017, 11.50

6 let, 6 mesecev

Jankovićev primer pada zaradi postopkovne napake, bo ukrepal? #video

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,43

11

Tožilci pišejo proste spise, kazenski pregon zoper mene je scenarij štirih ljudi, je po skorajšnjem padcu še ene kazenske zadeve zoper njega ljubljanski župan Zoran Janković kritičen do dela organov pregona. Postopki, ki padajo zaradi postopkovnih napak, ne vsebinskih odločitev sodišča, pa vendarle puščajo senco dvoma. Jankovića smo vprašali, kako gleda na to.

Pred dnevi je Zoran Janković prek svoje spletne strani sporočil, da je bil njegov odvetnik Janez Koščak uspešen z zahtevo po izločitvi prisluhov, na katerih naj bi organi pregona ujeli pogovor, v katerem je ljubljanski župan od farmacevtke v zameno za posredovanje za redno zaposlitev zahteval spolne usluge.

Tožilka Blanka Žgajnar je zamudila rok za vložitev zahteve za sodno preiskavo, zato je preiskovalna sodnica odločila, da se vsi dokazi zoper Jankovića, pridobljeni s prisluhi, izločijo, zvočni posnetki pa izbrišejo. Ker gre za ključne dokaze, to najverjetneje pomeni padec celotne zadeve. Na tožilstvu, ki mora danes o primeru poročati pravosodnemu ministru Goranu Klemenčiču, so napovedali pritožbo na odločitev sodnice. Do pravnomočnosti sklepa zadeve nočejo več komentirati.

Odziv Jankovića: Vaše poročanje je nekorektno

Po objavi članka nas je poklical Janković in dejal, da so ga zmotile nekatere navedbe v članku. Prva je, da smo napisali, kaj "naj bi" tožilka zapisala v dokumentacijo in kaj "naj bi" ugotovila etična komisija Ekonomske fakultete. "Oba dokumenta bi lahko dobili na vpogled, če bi želeli. Potem bi lahko napisali, da je tako res bilo," je dejal in dodal, da je tako poročanje nekorektno. 

Zmotil ga je še citat izjave Jožeta P. Damijana, ki smo ga vključili v članek in je le del izjave ekonomista za Pop TV. Janković meni, da smo uporabili le del izjave, ki nam ustreza, nismo pa navedli dela, ki ga je Janković tudi povzel na novinarski konferenci in ki pravi, da Janković posluje nepošteno ter izsiljevalsko in, da bi bila, če bi vsi poslovali tako, Slovenija družba kriminala.


Preberite še:

Tožilka zamudila rok, sodnica odredila izločitev prisluhov Zoranu Jankoviću #video

Napake v slovenskih tožilskih vrstah #video

Kriminalisti zaprli dosje Stožice, koliko ovadb so našteli Jankoviću in kaj se z njimi dogaja?

Kdo lahko izve, ali ga tožilec lomi?

"Tožilstvo piše proste spise," o delu Blanke Žgajnar pravi ljubljanski župan Zoran Janković, ki hkrati ne odgovarja na vprašanje, ali je zahteval kakšen postopek nadzora nad njenim delom. | Foto: STA , "Tožilstvo piše proste spise," o delu Blanke Žgajnar pravi ljubljanski župan Zoran Janković, ki hkrati ne odgovarja na vprašanje, ali je zahteval kakšen postopek nadzora nad njenim delom. Foto: STA ,

"Jaz prevzemam pošto s sodišč"

Po tednu dni je danes na novinarski konferenci občine svoje mnenje podal tudi Janković sam. Začel je z besedami, da spoštuje pravosodje in se redno udeležuje sodnih obravnav ter prevzema pošto organov pregona in sodišč.

"Pet let je od prvih hišnih preiskav. Iz dokumentacije je razvidno, da so se protikorupcijska komisija, policija in davčna uprava že devet mesecev pred tem sestajale in se dogovarjale, kako obtožiti in obsoditi Jankovića," je dejal. "Interes" za njegov pregon je pripisal četverici ljudi: nekdanjemu šefu KPK in današnjemu ministru Klemenčiču, nekdanjemu policistu in danes Klemenčičevemu sekretarju Darku Staretu, šefu NPU Darku Majheniču ter tožilki Žgajnarjevi. 

Omenimo, da Žgajnarjeva vodi večino zadev proti Jankoviću, nekaj pa jih je v preteklosti prevzel tudi njen sodelavec Jaka Brezigar (na primer zadevo Niš, v kateri je bil ljubljanski župan oproščen). Po mnenju Jankovića tožilstvo "piše proste spise", kot že večkrat prej se je obregnil tudi ob delo kriminalistov, ki ga "sprašujejo, naj povem, kje sem bil pred dvema letoma med 15. in 16. uro". Sam je sicer, kot je dejal, vedel odgovor, ker si vse zapisuje v koledar, vprašanje pa je označil za absurdno.

Izpostavil je tudi stavek tožilke Žgajnarjeve, ki naj bi nekje v dokumentaciji zapisala: "/.../ v takšnih primerih pa interes države brez dvoma prevlada nad pravicami posameznika /.../". Tako stališče je primerno za Severno Korejo, meni Janković.

"Ne sprašujte mene, škarje in platno ima v rokah tožilka," je Janković odvrnil na vprašanje, ali obžaluje, da njegove zadeve padajo na postopkovnih napakah. | Foto: Bor Slana "Ne sprašujte mene, škarje in platno ima v rokah tožilka," je Janković odvrnil na vprašanje, ali obžaluje, da njegove zadeve padajo na postopkovnih napakah. Foto: Bor Slana

"Odprte imam še štiri zadeve" 

Zdaj ima Janković po lastnih navedbah odprte še štiri zadeve. Kot pravi, je nekaj zadev že pravnomočno končanih, nekaj v fazi pritožbe, v teku pa so preiskave:

- o domnevni preslepitvi banke pri posojilu graditelju Stožic Grepu,

- o sumu utaje davkov pri prodaji delnic Mercatorja leta 2006,

- o sumu sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje in zlorabe uradnega položaja, v katerih naj bi kriminalisti preiskovali tudi Jankovićevo posredovanje pri razpisu Vo-Ka ter donacije podjetjem, ki so poslovala z občino (v tej zadevi so konec leta 2015 potekale hišne preiskave).

Postopke je ljubljanski župan označil za nelogične, za traparijo. Pravi, da ne razume, kako lahko tožilstvo preiskuje donacije, ki so po njegovem mnenju koristile občini. Sam še naprej, kot pravi, verjame v pravno državo, čeprav se zaveda, da prihajamo v zanimivo (predvolilno) obdobje. "Imajo smolo, da nimam jaht in podobnega. Vse, kar imam, izvira iz Jugoslavije, hišo sem zgradil s posojilom," pravi.

O tem, kako tečejo postopki proti njemu, smo sicer marca pisali v članku Kriminalisti zaprli dosje Stožice, koliko ovadb so našteli Jankoviću in kaj se z njimi dogaja?.

"Ne sprašujte mene, škarje in platno ima v rokah tožilka"

Ker bo postopek zoper njega v zadevi farmacevtka najverjetneje padel zaradi postopkovnih napak, ne zaradi vsebinskih odločitev sodišča, nas je zanimalo, ali mu je žal, da so sprejeli takšno odločitev, saj tak epilog pušča senco dvoma. 

Janković je sprva dejal, da je to spet pristranskost novinarjev, ki naj bi ga obsodili že vnaprej. Na naše vztrajanje, da javnost pač nima vpogleda v dokumentacijo in s tem ne ve, ali je tožilstvo res imelo dokaze (ki naj bi bili zdaj poslani v uničenje), je odvrnil: "Javnost me je že ob prvih preiskavah obsodila. Protikorupcijska komisija mi je očitala sistemsko korupcijo, sistemska tveganja. Povejte mi, pri katerem javnemu uslužbencu teh ni. Ko je takratni podpredsednik protikorupcijske komisije Rok Praprotnik izjavil, da sem koruptiven, sem na sodišču dosegel zmago in moral se je opravičiti. Ne sprašujte mene, škarje in platno ima v rokah tožilka," je dejal Janković.

"Sodnik si reče, saj gre za javno osebo, in odobri"

sodišče Iustitia | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Ko smo dejali, da tožilka zadeve do sodne preiskave nikakor ne more pripeljati sama - najprej je tu policija, ki zbira dokaze, za prisluškovanje mora dobiti odredbo sodišča, tožilstvo nato poda zahtevo za preiskavo, ki jo spet odobri sodišče -, je Janković odvrnil: 

"V zadevi okrog teh prisluhov so organi pregona sledili navedbam zapornika. Pravijo, da organi pregona za informacije o Jankoviću ponujajo nižjo kazen. Povejte mi, kdo ne bi dal njim všečnih izjav, da se izvleče. Res mora preiskovalne ukrepe odobriti preiskovalni sodnik, a on verjetno dobi na mizo zahtevo, v kateri tožilec nekaj napiše. Ko vidi ime in priimek, si reče, saj gre za javno osebo, in verjetno pač odobri," je prepričan Janković.

V javnosti zoper tožilce, a postopkov ni sprožil

Pri vseh očitkih zoper delo tožilstva nas je zanimalo tudi, ali je oziroma ali bo kakorkoli ukrepal. Janković je odvrnil, da bi z veseljem, če mu pojasnimo, kako. Omenili smo mu možnost nadzorstvene pritožbe (preiskovanec jo lahko poda na tožilstvo, sodišče, ministrstvo, če na primer meni, da se postopki vlečejo predolgo), ki bi jo lahko podal zoper tožilce ali sodnike v omenjenih zadevah. Ali je to kdaj vložil, Janković ni pojasnil.

Jožeta P. Damijana je Janković zaradi izjave, da naj bi posloval izsiljevalsko, prijavil etični komisiji Ekonomske fakultete, ki naj bi pritrdila ljubljanskemu županu. | Foto: STA , Jožeta P. Damijana je Janković zaradi izjave, da naj bi posloval izsiljevalsko, prijavil etični komisiji Ekonomske fakultete, ki naj bi pritrdila ljubljanskemu županu. Foto: STA , Dejal je, da po zmagi v upravnem sporu s KPK zdaj tudi vsebinsko toži komisijo. V postopku naj bi dokazal, da njene navedbe v poročilu iz leta 2013, da ne zna pojasniti izvora premoženja, ne držijo. Janković je lani pozval notranjo ministrico Vesno Györkös Žnidar k notranjemu nadzoru na NPU. Zmotilo ga je že omenjeno vprašanje kriminalistov, kje je bil ob točno določeni uri pred dvema letoma. 

Ko bodo vsi sodni postopki zoper njega pravnomočno končani, bo, kot pravi, "na vrsto prišel" tudi Mimović. Neporavnane račune ima tudi s Klemenčičem. "A najprej mora biti vse pravnomočno," pravi Janković.

Pritožba zoper Damijana na etično komisijo EF

Danes je dejal tudi, da se je pritožil etični komisiji Ekonomske fakultete zaradi izjav profesorja te fakultete Jožeta P. Damijana, ki je pred kratkim za Pop TV o Jankoviću izjavil naslednje:

Mene močno spominja na Donalda Trumpa. Tudi on je za sabo puščal samo ruševine, same bankrote, na koncu pa je vseeno uspel nekako prepričati ljudi. Pri Zoranu Jankoviću je povsem podobna zgodba. Za sabo pušča ruševine, velike luknje, karkoli pogledate, od Mercatorja do Stožic, ampak ljudje ga imajo vseeno radi, ker se jim zdi, da je on človek, ki je sposoben nekaj narediti, in ker ljudi ne zanimajo luknje, ki ostajajo za njim.

Janković pravi, da naj bi komisija fakultete pritrdila njemu. 

Bo kandidiral?

Leto dni pred parlamentarnimi volitvami se v javnosti že pojavljajo ugibanja, ali bo Janković kandidiral. "Ne vem, čakam na signal tukaj notri (pokaže srce, op. a.). Vem, da me ne bo na letošnjih volitvah," je odgovoril in s tem povedal, da ne bo kandidiral na predsedniških volitvah. Dodal je: 

"Biti župan Ljubljane je nekaj najlepšega. Imam utečeno ekipo, jaz grem samo še na kakšno otvoritev ali dogodek."

Pravnomočno: Nadškofija ne bo dobila Pionirskega doma

Ljubljanska občina je na novinarski konferenci sporočila še, da je upravno sodišče dokončno zavrnilo zahtevo Nadškofije Ljubljana, da je denacionalizacijska upravičenka do Baragovega semenišča oziroma Akademskega kolegija v Ljubljani. Gre za nepremičnino ob Linhartovi in Dunajski cesti, kjer domujeta Mestno gledališče ljubljansko in Pionirski dom. 

Zahtevek je lani že zavrnilo ministrstvo za kulturo, po sproženem upravnem sporu nadškofije pa ga je obravnavalo upravno sodišče, ki je pritrdilo ministrstvu.

Vika Potočnik: Dotrajano stavbo je treba obnoviti

Direktorica Pionirskega doma Vika Potočnik je danes poudarila, da so zdaj potrebne jasna razmejitev lastnine in dokončanje ter obnova dotrajane stavbe. Želijo tudi ureditev parkovnih površin.

Vodja oddelka za kulturo na MOL Mateja Demšič je dejala, da je pravnomočna sodba nekakšen prvi korak, nadškofija pa ima na voljo še izredna pravna sredstva. Računajo, da bodo prihodnje leto začeli urejati dokumentacijo za ureditev območja.

Nadzor kolesarjev: kakšne kršitve ugotavljajo redarji in kako kaznujejo?

Ne spreglejte