Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 7. 2018,
13.50

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,90

7

Natisni članek

Ljubljana super radar radar

Ponedeljek, 2. 7. 2018, 13.50

5 let, 9 mesecev

Pozor, v Ljubljani kmalu še en super radar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,90

7

super radar Roška cesta | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Mestna občina Ljubljana (MOL) kupuje še en super radar, vendar postopek javnega naročila še ni končan. Namen merjenja s samodejno merilno napravo je izključno izboljšanje prometne varnosti, so pojasnili na mestni upravi.

Postopek javnega naročila še ni končan, tako da ponudnika konkretnega modela še niso izbrali, so pojasnili. Izraz super radar se je v zadnjem času sicer uveljavil v medijih, zajema pa tehnične rešitve, ki so znane že nekaj časa in jih nadzorni organi, denimo policija in občinska redarstva, ponekod že uporabljajo.

Lokacije še izbirajo, javnost bo o njih obveščena

Lokacije, kjer bo stala izbrana rešitev, bodo izbrali glede na predloge četrtnih skupnosti. Pri tem bodo upoštevali priporočila za učinkovito izvajanje nadzora hitrosti, ki jih je izdala agencija za varnost prometa. Prav tako bodo upoštevali analize podatkov o prometnih nesrečah na podlagi posredovanih predlogov agencije.

super radar Roška cesta
Avtomoto Uničili ohišje "super radarja", škode za sedem tisoč evrov

Na izbiro mikrolokacije za postavitev ohišja bo poleg tega vplivala tehnična primernost lokacije. Javnost bodo o izbranih lokacijah obvestili še pred začetkom meritev, označili pa jih bodo z znaki za obveščanje o meritvah hitrosti. MOL trenutno razpolaga s štirimi ohišji in eno tovrstno samodejno merilno napravo za merjenje hitrosti. Mestno redarstvo uporablja tudi dve samodejni merilni napravi v vozilih, s katerima opravljajo meritve na različnih mestih v občini. | Foto: Gregor Pavšič MOL trenutno razpolaga s štirimi ohišji in eno tovrstno samodejno merilno napravo za merjenje hitrosti. Mestno redarstvo uporablja tudi dve samodejni merilni napravi v vozilih, s katerima opravljajo meritve na različnih mestih v občini. Foto: Gregor Pavšič

Takšno merjenje je v skladu s cilji resolucije o nacionalnem programu varnosti cestnega prometa za obdobje od leta 2013 do 2022, ki sledijo "viziji 0", kar pomeni nič smrtnih žrtev in nič hudo poškodovanih zaradi prometnih nesreč v Sloveniji, so navedli na mestni upravi. Kot so dodali, vozniki prevečkrat pozabljajo, da prevelike hitrosti zmanjšujejo možnost, da bi se izognili nevarnostim in s tem preprečili prometno nesrečo.

Avtomoto Prvi radar, ki cesto skenira v štirih dimenzijah #video
Avtomoto Ujel vas je radar, se lahko izognete kazni? #video
Novice Pozor: na teh lokacijah v Ljubljani na vas preži superradar #video
Ne spreglejte