Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 1. 2018,
10.27

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

2

Natisni članek

prekršek radar

Sreda, 17. 1. 2018, 10.27

6 let, 3 mesece

Prvi radar, ki cesto skenira v štirih dimenzijah #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

2

Avtomobilski velikan Magna, katerega del je tudi graška tovarna Magna Steyr, je na avtosalonu v Detroitu predstavil napreden visokoresolucijski radarski sistem, ki bo avtomobilskim proizvajalcem pomagal preiti na peto raven avtonomne vožnje.

Tehnologijo so si izposodili pri vojski

Magna je radarski sistem razvila skupaj s tehnološkim startup podjetjem Uhnder, ta pa bo aktivno pomagal premostiti razkorak med tretjo in peto ravnjo avtonomne tehnologije. Radar je izdelan na osnovi vojaškega sistem Icon Radar in bo ob vgradnji v običajen avtomobil ponujal zanesljivo avtonomno vožnjo.

Cesto pred seboj skenira v štirih dimenzijah

Radar prihodnosti skenira cesto pred seboj v kar štirih dimenzijah (razdalja, višina, globina in hitrost) ter zazna objekte do razdalje 300 metrov. V primerjavi s trenutnimi sistemi lahko Magnin sistem prepozna kar stokrat več objektov in individualno obdela vsakega izmed njih. Dodatno lahko sistem prepozna zapornice, udarne jame in hitrostne ovire. Zna prepoznati tudi kolesarje, pešce in praktično vse živali. Za popolno delovanje zaviranja v sili je napredni radarski sistem zmožen prepoznati kritične situacije in se vnaprej pripraviti na pretečo nevarnost. Kot je povedal Swamy Kotagiri, glavni inženir pri projektu, sistem skenira cesto petdesetkrat hitreje, kot človek pomežikne.

"Magna je poiskala nekaj najnaprednejših tehnologij na svetu in jih pripravila za uporabo v avtomobilski industriji. Naš Icon Radar je najboljše iz vojaške industrije in izboljša uporabnost avtomobilov – je velik korak naprej proti popolni avtonomiji vozil," je razložil Kotagiri.

Radarski sistem je zmožen skenirati cesto v štirih dimenzijah in prepozna objekte, ki so oddaljeni do 300 metrov. | Foto: magna Radarski sistem je zmožen skenirati cesto v štirih dimenzijah in prepozna objekte, ki so oddaljeni do 300 metrov. Foto: magna

S pomočjo naprednih algoritmov je zmožen samodejno prepoznati potencialno nevarnost in samodejno zavirati v sili. | Foto: magna S pomočjo naprednih algoritmov je zmožen samodejno prepoznati potencialno nevarnost in samodejno zavirati v sili. Foto: magna

Ne spreglejte