SiolNET. Novice Slovenija
0,51

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Za 400 tisoč evrov škode

Požar v mariborskem vrtcu: kriva je bila napaka na napeljavi

0,51

termometer

Dim nad Mariborom
Foto: bralka

Sobotni požar v mariborskem zasebnem waldorfskem vrtcu Studenček na Valvasorjevi ulici je po nestrokovni oceni povzročil za okoli 400 tisoč evrov gmotne škode. Kriminalisti so tujo krivdo že izključili in ugotovili, da je do požara prišlo v eni od razdelilnih doz, zaradi napake na napeljavi, ki je bila položena pretežno po tleh podstrešja.

Kot so danes sporočili s Policijske uprave Maribor, so kriminalisti v nedeljo opravili ogled kraja požara, v katerem je ogenj v celoti uničil notranjost ostrešja in lesen strop. Po opravljenem ogledu še vedno zbirajo obvestila in opravljajo druga procesna opravila, na podlagi ugotovitev pa bodo nato na okrožno državno tožilstvo poslali poročilo.

Dim nad Mariborom Novice Gost črn dim nad Mariborom, v enem od vrtcev izbruhnil požar #foto

Že v nedeljo takoj po prejemu informacije o požaru je mariborski župan Saša Arsenovič govoril tako z direktorico vrtca Viktorijo Kovačič ter predstavniki mariborskih poklicnih gasilcev in mestnega urada za gospodarstvo, pa tudi s šolskim ministrom Jernejem Pikalom, da bi skupaj poiskali učinkovite rešitve za odpravo posledic požara.

Otroke bodo začasno preselili v prostore sosednje waldorfske šole

S podžupanjo Heleno Kujundžič Lukaček je obiskal vrtec, kjer je ves dan potekala intenzivna delovna akcija selitve opreme v prostore sosednje waldorfske šole. Tam so se začele šolske počitnice in tja bodo začasno premestili otroke iz vrtca. Kot so ob tem še dodali na mariborski občini, si zdaj prizadevajo najdi nadaljnje rešitve v dobro vseh prizadetih.

Danes so z mariborske občine sporočili, da so Inštitutu Sofijin Izvir Maribor, v okviru katerega deluje vrtec, ponudili začasno lokacijo do začetka novega šolskega leta v Vrtcu Studenci na Groharjevi ulici, za novo šolsko leto pa bodo v okviru svojih zmožnosti pomagali najti ustrezno prostorsko rešitev oziroma nadomestno lokacijo.

Ostrešje neuporabno, tla prepojena z vodo

Direktorica Viktorija Kovačič je stanje po požaru ocenila kot "strašno". Po njenih besedah je ostrešje objekta videti neuporabno, prav tako je vsa lesena oprema prepojena z vodo. V vrtcu je v nedeljo potekala obsežna delovna akcija, v kateri je sodelovalo več kot 60 staršev in podpornikov vrtca.

Dim nad Mariborom Novice Požar v mariborskem vrtcu pogašen, je zagorelo v kuhinji?

Po njenih besedah ji je župan ob ogledu posledic požara zagotovil takojšnje ukrepanje mestne občine ter sanacijo in izboljšanje prostorskih pogojev za potrebe njihovega vrtca. Natančne ocene škode na vsej notranji opremi, ki je v lasti vrtca, še nimajo, danes pa pričakujejo še cenilce zavarovalnice.

Danes in v torek želijo usposobiti igralnice za otroke, ki bodo začasno bivali v učilnicah sosednje waldorfske šole, zato so se že lotili preurejanja učilnic v igralnice ter temeljitega čiščenja in razkuževanja vse opreme. Za otroke bodo preuredili tri učilnice, na voljo bodo imeli tudi zunanji vrt in kuhinjo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin