SiolNET. Novice Slovenija
0,21

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Povprečna mesečna plača na četrtletni ravni nominalno višja, realno pa nižja

0,21

termometer

Statistični urad | Najvišjo povprečno mesečno bruto plačo so v tretjem četrtletju prejeli zaposleni v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva, in sicer 1.601,05 evra. | Foto: STA
Najvišjo povprečno mesečno bruto plačo so v tretjem četrtletju prejeli zaposleni v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva, in sicer 1.601,05 evra. Foto: STA

Povprečna mesečna bruto plača zaposlenih pri registriranih fizičnih osebah je v tretjem letošnjem četrtletju znašala 1.235,94 evra, kar je nominalno 0,5 odstotka več kot v drugem četrtletju, realno pa 2,6 odstotka manj. Najvišjo povprečno mesečno bruto plačo so prejeli zaposleni v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva.

V primerjavi s tretjim lanskim četrtletjem je bila povprečna mesečna bruto plača zaposlenih pri registriranih fizičnih osebah nominalno višja za 5,8 odstotka, realno pa nižja za 4,4 odstotka, je danes objavil državni statistični urad.

V primerjavi z drugim letošnjim četrtletjem se je plača v tretjem četrtletju nominalno najbolj zvišala v dejavnosti izobraževanja (za 2,3 odstotka), najbolj znižala pa v kulturnih, razvedrilnih in rekreacijskih dejavnostih (za 4,5 odstotka).

Novinarska konferenca po pogajanjih z zdravniki in zobozdravniki Novice Po predlogu vlade bi se plače mladih zdravnikov zvišale za petino

Realno se je bruto plača znižala v vseh dejavnostih

Realno se je bruto plača znižala v vseh dejavnostih; najmanj v dejavnosti izobraževanja (za 0,9 odstotka), najbolj pa v kulturnih, razvedrilnih in rekreacijskih dejavnostih (za 7,5 odstotka).

Najvišjo povprečno mesečno bruto plačo so v tretjem četrtletju prejeli zaposleni v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva, in sicer 1.601,05 evra.

Luka Mesec Novice Takšne so napovedi Luke Mesca o višanju minimalne plače

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin