SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Povišane stopnje radona od leta 2006 odkrili v 54 šolah in 35 vrtcih

4

termometer

 | Foto:
Meritve koncentracije radona v šolah in vrtcih so od leta 2006 do danes odkrile povišane koncentracije tega plina v 54 šolah in 35 vrtcih.

Zaradi tega trenutno sanacije potekajo v treh osnovnih šolah, na seznamu za sanacijo pa jih je še dodatnih deset. Letno prisotnost radona preverijo v 20 objektih.

Od leta 2006 do danes opravljenih 937 meritev radona v 211 šolah in 166 vrtcih Meritve koncentracije radona v šolah in vrtcih v sklopu nacionalnega programa sistematičnega pregledovanja prostorov in okolja zaradi prisotnosti naravnih virov sevanj izvajata Zavod za varstvo pri delu Ljubljana in Institut Jože Stefan, izvajanje pa poteka pod nadzorom Uprave za varstvo pred sevanji.

Od leta 2006 do danes je bilo po podatkih omenjene uprave opravljenih 937 meritev radona v 211 šolah in 166 vrtcih. Višje koncentracije omenjenega plina, to je nad 1000 Bq/m3, so ugotovili v 27 šolah in 14 vrtcih, srednje, to je med 400 in 1000 Bq/m3, pa v 27 šolah in 21 vrtcih.

V nekaterih šolah je treba izvesti dodatne meritve Zaradi omenjenih ugotovitev po navedbah inšpektorja uprave za varstvo pred sevanji Tomaža Šuteja trenutno potekata sanaciji v OŠ Ribnica in OŠ Semič, dokončati pa je treba tudi sanacijo na OŠ Črni Vrh.

Čim prej bo po njegovih besedah treba sanirati tudi OŠ Novo vas (Bloke), poleg nje pa je na seznamu za sanacijo še devet objektov, v katerih koncentracija radona presega 1000 Bq/m3.

V nekaterih šolah je treba po navedbah inšpektorja najprej izvesti dodatne meritve, in sicer v OŠ Otlica, OŠ Šentvid pri Stični, Podružnični šoli Trnovo in OŠ Knežak, v nekaterih šolah pa kontrolne, in sicer na podružničnih šolah Šentlovrenc Janče, Bučka, Lokev in OŠ Komen.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin