Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 8. 2014,
14.13

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

pametni telefoni

Petek, 29. 8. 2014, 14.13

6 let, 7 mesecev

Se bo odnos šol do uporabe mobilnih telefonov v prihodnje le spremenil?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Medtem ko mnoge šole tako pri nas kot tudi v tujini še vedno prepovedujejo uporabo mobilnih telefonov med poukom, pa so nekatere sprejele izzive 21. stoletja in jih začele vključevati v učni proces.

Že pred leti so na takratnem ministrstvu za šolstvo in šport, zdaj pa ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, v dokumentu z naslovom Mobilni telefoni v šoli zapisali, da so šole odločitev o prepovedi uporabe mobilnih telefonov med poukom sprejemale pred več leti, ko so bile njihove funkcionalnosti veliko manjše in so ti zato za učni proces predstavljali zgolj motnjo. Današnji pametni telefoni pa so precej bolj zmogljivi, zato so menili, da bi pretekle odločitve veljalo ponovno preučiti.

Mobilno tehnologijo v učne procese pilotno vključuje sto slovenskih šol Danes je po navedbah omenjenega ministrstva v Sloveniji že nekaj osnovnih in srednjih šol, ki vsaj testno pri pouku uporabljajo pametne telefone. Mag. Nives Kreuh z Zavoda za šolstvo nam je povedala, da v okviru različnih projektov mobilne tehnologije v učnih procesih uporablja približno sto slovenskih srednjih in osnovnih šol. Njihovi glavni cilji pa so, da se prek tovrstnih izkušenj postavijo osnovna izhodišča, kako naj poteka pouk z uporabo mobilnih naprav pri različnih predmetih, katere e-vsebine so najbolj primerne in na kakšne načine jih lahko uporabijo. Vzporedno postavljajo tudi smernice in metode dela oziroma učne scenarije za učitelje. Projekt so začeli izvajati lani, končal pa se bo naslednjo jesen.

Na ministrstvu ob tem prav tako poudarjajo, da se jim zdi pomembno, da se pametni telefoni pri pouku uporabljajo smiselno in z namenom, saj le na tak način lahko mlade navaja k njihovi varni in učinkoviti uporabi.

Sicer pa se lahko pametne telefone v učni proces vključi skoraj pri vsakem predmetu, saj za njih obstajajo aplikacije, ki se lahko enakopravno kosajo s tistimi za računalnike ali tablice. Seveda pa je ob tem pomembno, da svoje znanje v poznavanju in uporabi mobilnih tehnologij nadgradijo tudi učitelji, saj mnogi v tovrstnem znanju precej zaostajajo.

Uporaba pametnih telefonov v učnem procesu vzgaja tudi k njihovi varni uporabi Po izkušnjah v tujini uporaba pametnih telefonov v učnem procesu ne le vzgaja k učinkoviti izrabi njihovih prednosti in varni uporabi, temveč pri učencih spodbuja večje zanimanje za snov, saj jo spoznavajo s pomočjo tehnologij, ki so jim blizu, kar naredi učenje bolj zabavno in zanimivo, poleg tega pa so z njihovo pomočjo aktivneje in bolj neposredno vključeni v učni proces.

Dandanes nihče več ne more zanikati neverjetnih možnosti, ki jih prinašajo pametni telefoni, saj zagotavljajo množico storitev in funkcij ter stalno povezanost s spletnim omrežjem in podatkovnimi bazami. Poleg tega so pametni telefoni del mobilnih tehnologij, ki seveda omogočajo mobilno učenje, kar pomeni učenje, ko se spretnosti in znanja prenašajo prek informacijskih in komunikacijskih tehnologij (IKT), kar pomeni, da učenci niso vezani na neko fiksno, vnaprej določeno lokacijo.

Mobilne tehnologije, zlasti pametni telefoni, omogočajo hiter dostop do potrebnih virov oziroma informacij. Prav tako učencem omogočajo preprost prenos avdio- in videopredavanj na svoje pametne telefone in da se učijo takrat in kjer jim to ustreza.

Mnogi učitelji v poznavanju in uporabi mobilnih tehnologij precej zaostajajo V prid pametnim telefonom šteje tudi vse večja cenovna dostopnost, tako da jih boste našli v skoraj vsakem žepu ali torbi mladega človeka, zato je še toliko pomembneje, da se naučijo varne in pravilne uporabe teh vse bolj naprednih mobilnih tehnologij.

Glavni izziv pri uporabi pametnih telefonov v učnih procesih pa je, da so ti v primerjavi z računalniki bolj osebni pripomočki in njihove uporabe v razredu ni preprosto nadzorovati.

Ne spreglejte