Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 10. 2015,
15.51

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Dušan Merc Mojca Prelesnik videonadzor nasilje Mali junaki

Petek, 9. 10. 2015, 15.51

1 leto, 4 mesece

"Nadzorne kamere bi iz šol ustvarile kaznilnice"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Medtem ko je javnost prepričana, da bi z nadzornimi kamerami po šolah zmanjšali nasilje med šolarji, ravnatelj opozarja, da bi bila to velika pedagoška napaka.

Glede na rezultate ankete javnega mnenja Episcenter je javnost precej naklonjena nadzornim kameram v šolah. Pozitivno mnenje ima kar 65 odstotkov vprašanih, bolj ali manj zaradi varnosti in zmanjševanja nasilja med vrstniki in lažjega reševanja konfliktov.

"To je velika pedagoška napaka" Nasprotnega mnenja je ravnatelj Osnovne šole Prule v Ljubljani, kjer imajo kamero namesto varnostnika nameščeno le pri vhodu v šolo. Dušan Merc je namreč velik nasprotnik tako nadzornih kamer kot varnostnikov, saj meni, da to uvaja nadzor in vzpostavlja klimo kaznilnic.

"Če stopite v šolo, kjer imajo nameščene kamere in varnostnike, pomeni, da ste prišli v zelo slabo šolo, ogroženo okolje, kaznilnico, kjer te neprestano nekdo nadzira," je prepričan Merc.

Takšen nadzor je po njegovem prepričanju velika pedagoška napaka, s katero nasilja ni mogoče preprečiti, saj se bo ta vedno preselil tja, kjer kamer ni – npr. v garderobe, sanitarne prostore, dvigala, kjer je videonadzor zakonsko prepovedan.

Konfliktov in nasilja med učenci po njegovem mnenju tako kot prometnih nesreč ni mogoče preprečiti, ga je pa mogoče zmanjšati, a le s pravim pristopom. "Edino zares učinkovito sredstvo je, da so učitelji prisotni med otroki, da so na hodnikih in ves čas dostopni, ne pa da se zapirajo v zbornice. Njihovo delovno mesto je med otroki, tudi na hodnikih med odmori," poziva ravnatelj.

Je videonadzor v šolah sploh dopusten? To vprašanje smo naslovili na informacijsko pooblaščenko Mojco Prelesnik, ki odgovarja, da je videonadzor v šolah dopusten le v primerih potrebe po varovanju ljudi, premoženja ali tajnih, zaupnih podatkov. O tem odloča ravnatelj oz. predstojnik, ki mora to tudi ustrezno pisno obrazložiti.

Pri tem je, kot pojasnjuje, pomembno ločiti pred nadzornimi kamerami ob vhodu v šolo, kar je precej manj problematično, ter videonadzorom znotraj šole, ki pa se sme izvajati le v izjemnih primerih, ko varnosti ni mogoče doseči na milejše načine.

Videonadzor kot obdelava osebnih podatkov predstavlja tudi poseg v dve ustavni pravici – pravico do varstva osebnih podatkov in poseg v zasebnost v širšem smislu.

Po navedbah Prelesnikove je nadzor s kamerami v šolah prepovedan v: - prostorih, namenjenih preoblačenju (garderoba v šolski telovadnici, sanitarije), - učilnicah in telovadnicah v času pouka.

Dovoljen pa je na primer v šolski avli, kjer so garderobne omarice, v katere učenci odlagajo le vrhnja oblačila, obutev in podobne predmete.

Najpogostejše zlorabe – nadzor nad zaposlenimi Hkrati informacijska pooblaščenka opozarja, da kot v vseh primerih zbiranja osebnih podatkov tudi v primeru videonadzora po šolah lahko pride do zlorab. Praksa informacijskega pooblaščenca kaže, da so te najpogostejše v primerih nadzora nad delom zaposlenih, kar je nedopustno, saj se osebni podatki uporabijo v nasprotju z nameni zbiranja.

"Da bi se to preprečilo, je treba zagotoviti organizacijske in tehnične postopke in ukrepe za zavarovanje osebnih podatkov ter osebe, ki sta jim omogočena dostop in obdelava osebnih podatkov, natančno preučiti," pravi Prelesnikova.

Ne spreglejte