SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bodo šolo v Črnem Vrhu zaradi visoke vsebnosti radona zaprli?

2

termometer

Meritve koncentracije strupenega plina radona v prostorih osnovne šole v Črnem Vrhu nad Idrijo so pokazale, da močno presega dovoljeno zgornjo mejo.

Na občini Idrija so zato sklenili, da bodo črnovrške šolarje do sanacije premestili na druge šole v občini, ravnateljica Irena Kenk pa zagotavlja, da za zdaj otroci ostajajo v šoli. Predvidoma v naslednjem tednu bodo v vseh šolskih prostorih izvedli meritve, nato pa se odločili, kako bodo ukrepali v prihodnje. Za zdaj šolske prostore sicer intenzivno zračijo.

Po besedah ravnateljice so bile namreč do zdaj izvedene zgolj neuradne meritve, ki so pokazale preseženo dovoljeno koncentracijo radona v pritličnih prostorih osnovne šole. Meritve so bile izvedene v času jesenskih počitnic, ko prostori niso bili zračeni.

In kaj so meritve pokazale? V najmanj prizadetih prostorih za angleščino in zgodovino so se gibale od mejne pa do trikrat nad dopustno vrednost segajoče količine radona. V najbolj obremenjeni učilnici biologije so vrednosti segale do 23-krat nad dopustno vrednostjo.

Selitev v drugo nadstropje boljša kot na drugo lokacijo "Mogoče je radona manj v prostorih v nadstropju šole. Zato pa so potrebne uradne meritve, ki bodo pokazale koncentracijo radona po celotni šolski stavbi, v vseh učilnicah," je pojasnila ravnateljica osnovne šole Črni Vrh.

O problematiki bo govor tudi na sestanku s predstavniki ministrstva za šolstvo, občine ter šole. Pri odločitvi, da otroci ostajajo v šoli jo podpira pedagoški kolektiv in svet šole. Ravnateljica je povedala še, da se ne nameravajo seliti v druge izobraževalne ustanove vse dotlej, dokler ne bodo imeli uradnih rezultatov merjenja radona.

"Če bodo koncentracije radona v nadstropju manjše od tistih v pritličju, se bomo do dokončne sanacije objekta preselili v zgornje nadstropje. Tudi če bomo pouk organizirali v dveh izmenah, bo to še vedno boljše kot selitev na druge lokacije," je še dejala Irena Kenk.

Prezračevanje, sanacija … V tem času bodo tudi poskrbeli, da bo radona v stavbi čim manj in jo bodo zato redno in pogosto zračili. Prav tako bodo že v decembru poskrbeli za sanacijo prostorov v otroškem vrtcu, ki je do izgradnje nove stavbe v delu osnovne šole, in sicer tako, da bodo s posebno smolo zatesnili vse robove stavbe: "Za teden dni bomo otroke preselili drugam in v tem času opravili sanacijo."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin