Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 2. 2023,
16.31

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

3

Natisni članek

ptičja gripa Ljubljana ZOO živalski vrt

Petek, 3. 2. 2023, 16.31

1 leto

Potrjen primer ptičje gripe v ljubljanskem živalskem vrtu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

3

Živalski vrt Ljubljana | Foto STA

Foto: STA

Pri poginulem črnem labodu v Živalskem vrtu Ljubljana je bila potrjena ptičja gripa, so danes sporočili z uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Obiskovalce živalskega vrta zato pozivajo, da upoštevajo navodila živalskega vrta glede varnostnih ukrepov zaradi preprečevanja širjenja bolezni med pticami.

Kot so pojasnili v sporočilu za javnost, so pri poginulem labodu potrdili visoko patogeno aviarno influenco (HPAI) podtipa H5N1.

Ob tem so dodali, da zaradi zmanjšanja tveganja za prenos virusa s prostoživečih ptic na perutnino za celotno Slovenijo ostajajo v veljavi priporočila, ki jih je sprejelo Državno središče za nadzor bolezni, rejce perutnine in ptic v ujetništvu pa so vnovič pozvali, naj bodo pozorni na pojav nekaterih znakov aviarne influence in o tem takoj obvestijo veterinarja.

ptičja gripa, labod
Novice V Prekmurju potrdili ptičjo gripo pri 23 labodih grbcih

Med temi so spomnili na zmanjšano porabo krme in vode za več kot 20 odstotkov, padec nesnosti za več kot pet odstotkov, ki traja že več kot dva dni, povišan dnevni pogin za več kot trikrat od pričakovanega ter pojav kliničnih znakov (ravnodušnost, nasršenost perja, zmanjšano oziroma neobičajno oglašanje, kihanje, tekoči in zeleno ali belo obarvani iztrebki). Obenem so opozorili tudi na pojav morebitnih živčnih motenj (denimo tresenje in zavijanje glave ter vratu), neaktivnost živali ali posmrtne spremembe, ki kažejo na aviarno influenco.

V sredo so pristojni potrdili ptičjo gripo pri 23 labodih grbcih na območju Prekmurja.

V Slovenji so v zadnjih tednih ptičjo gripo potrdili le pri divjih pticah, in sicer pri labodih grbcih v občinah Apače, Lenart, Ptuj, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Piran in Izola. V ponedeljek je uprava za varno hrano slovenske rejce seznanila tudi z izbruhom ptičje gripe v gospodarskem obratu z nesnicami v sosednji Avstriji, v bližini slovenske meje, ter jih pozvala k doslednemu izvajanju biovarnostnih ukrepov.

Ne spreglejte