Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 4. 2021,
20.46

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,92

31

Natisni članek

Alojz Ihan Koronavirus COVID-19 posvetovanje AstraZeneca

Ponedeljek, 12. 4. 2021, 20.46

3 leta

Posvetovalna skupina spremenila omejitve za cepljenje z AstraZeneco

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,92

31

AstraZeneca | Foto Reuters

Foto: Reuters

Posvetovalna skupina za cepljenje je ocenila, da je cepljenje s cepivom AstraZenece primerno za vse osebe, starejše od 18 let, brez omejitev, je za POP TV potrdil član posvetovalne skupine za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Alojz Ihan. Novico je kasneje za STA podrila tudi Bojana Beović.

Beovićeva je dodala, da bodo z AstraZeneco cepili vse starejše od 18 let in scier po sicerjšnjih prioritetah.

Ihan je spomnil, da je Evropska agencija za zdravila pregledala dokumentacijo in da ni našla razloga, da bi zamejevali cepljenje s cepivom AstraZenece na določeno populacijo, povzema STA.

Pri strategiji cepljenja pa še naprej ostaja prioriteta prebivalstvo, starejše od 60 let. Kot je opozoril Ihan, je tveganje za državo namreč zelo veliko glede na to, kako virus kroži.

Tomaž Vovko
Novice Infektolog v UKC Ljubljana: Stanje je podobno kot lani v Bergamu #video

V skladišču več kot 16 tisoč odmerkov AstraZenece

Član posvetovalne skupine za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Alojz Ihan | Foto: Bor Slana Član posvetovalne skupine za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Alojz Ihan Foto: Bor Slana Ihan je obenem poudaril, da je evropska akcija s presojanjem o cepivu AstraZenece precej upočasnila cepljenje. V osrednjem skladišču NIJZ je tako ostalo nerazdeljenih 16.600 odmerkov tega cepiva.

"Glede na to, da so vse starostne skupine pri tem stanju epidemije, kot ga imamo, izrazito ogrožene, bo treba pač v primeru, da cepivo ostaja, ponuditi cepljenje tistim, ki se želijo cepiti. Tako bodo tudi mlajši lahko prišli do cepljenja, če bo cepivo ostajalo," je dejal.

Kacin: Do julija bodo cepljeni vsi, ki si bodo želeli

V tem in prihodnjem četrtletju se bo dobava cepiv povečala, predvsem Pfizerjevega, je za POP TV zagotovil nacionalni koordinator za logistični del množičnega cepljenja Jelko Kacin, prihaja pa tudi cepivo Janssena.

Po napovedih Kacina bo do konca četrtletja na voljo 250 tisoč odmerkov cepiva Janssen, tudi mesečna dobava cepiva podjetij Pfizer in BioNTech pa naj bi se v začetku poletja dvignila na skoraj 300 tisoč na mesec. Po njegovih besedah naj bi bili tako do julija cepljeni vsi, ki bi si to želeli.

covid-19, koronavirus
Novice Toliko okužb z novim koronavirusom smo potrdili v nedeljo #video
Ne spreglejte