SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Infektolog v UKC Ljubljana: Stanje je podobno kot lani v Bergamu #video

10

termometer

Stanje je zelo podobno tistemu, ki smo ga lani februarja in marca gledali na posnetkih iz Bergama, kjer je bilo na enem mestu zelo veliko bolnikov, je povedal Tomaž Vovko, specialist infektologije in intenzivne medicine v UKC Ljubljana: "K nam prihajajo precej mlajši ljudje brez pridruženih bolezni s hudo obliko bolezni. Prejšnji teden smo imeli takšen primer, ko je umrl 42-letni bolnik. Pridruženih bolezni ni imel."

Tomaž Vovko iz UKC Ljubljana je povedal, da so bile v prvem valu številke bolnikov precej majhne: "Delo je bilo naporno, ker smo se šele učili, v drugem valu je bilo težje, ker smo imeli več bolnikov, zdaj pa imamo veliko problemov, ker število bolnikov na intenzivni terapiji hitro raste."

"Prejšnji teden je umrl 42-letnik brez pridruženih bolezni"

Starost bolnika ima še vedno odločilno vlogo pri samem poteku bolezni covid-19. Od začetka cepljenja opažajo razliko v starosti bolnikov, ta se je precej znižala, na povprečno približno 65 let. "Starostna meja se pomika navzdol, zdravimo mlajše ljudi brez pridruženih bolezni in s hudo obliko bolezni. Prejšnji teden smo imeli primer, ko je umrl 42-letni bolnik. Pridruženih bolezni ni imel," je povedal Vovko. 

Poleg tega je potrdil, da je angleška različica novega koronavirusa bolj smrtonosna, pri njej pa lahko pričakujemo težji potek bolezni. Ob razširjenosti angleške različice so bistveno bolj bolni tudi mlajši ljudje, ki prej niso bili.

V UKC Ljubljana zdravijo tretjino kritično bolnih covidnih bolnikov. Kot je povedal Vovko, si marsikdo ne predstavlja, kaj pomeni delo na intenzivni terapiji in koliko časa namenijo svojcem hospitaliziranih bolnikov, ki čakajo na informacije.

Dobra novica: eksponentna rast okužb se je ustavila

"Z zmernim optimizmom ugotavljamo, da se je eksponentna rast okužb nekoliko ustavila, a to ne pomeni, da ukrepov ne potrebujemo več," je dejala Mateja Logar, vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje.

Število bolnikov v bolnišnicah in na intenzivnih oddelkih se še vedno povečuje, kar pomeni, da moramo še naprej skrbeti za to, da ostane naš zdravstveni sistem vzdržen, je poudarila Mateja Logar. 

Na vprašanje, kdaj se bodo začele kazati pozitivne posledice zaprtja države, je Logarjeva odgovorila, da verjetno do konca tega tedna: "Upamo, da bodo številke ostale na enakem nivoju, kot so bile teh 14 dni. Če smo se ukrepov strogo držali, pa lahko celo pričakujemo nekoliko nižje številke."

"Imamo višji odstotek cepljenih, kot je v evropskem povprečju, seveda bi si pa želeli, da bi bil bistveno višji," je dejala in dodala, da smo sicer na dobri poti, da v prvih treh tednih aprila cepimo 60 odstotkov najbolj kritične populacije.

Ljudje se odločajo za nevarne prakse

Pri ljudeh opažamo, da se obnašajo neodgovorno. Odločajo se za nevarne prakse, ko se namerno okužijo, da bi pridobili potrdilo o prebolelosti. Z dostopnostjo cepiva se bo to, da si prebolel covid, verjetno umaknilo s seznama ugodnosti, je povedala Logarjeva.

Video: Mateja Logar, vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje

Terase in zunanji prostori se bodo odprli v oranžni fazi 

Strokovna skupina je med drugim sklenila, da se odpiranje teras gostinskih lokalov premakne iz rumene v oranžno fazo. Ti ukrepi bodo ostali v tej obliki, če bomo seveda upoštevali preostale ukrepe, je dejala Logarjeva: "Sami gostinski lokali res ne predstavljajo zelo velikega tveganja in prav zato smo jih na semaforju uvrstili v oranžno fazo."

V bolnišnicah zasedenih 636 covidnih postelj

V nedeljo smo v Sloveniji ob opravljenih 1.484 PCR-testih potrdili 287 okužb z novim koronavirusom, kar pomeni, da je bilo pozitivnih 19,3 odstotka opravljenih testov. Po podatkih sledilnika za covid-19, ki jih ta pridobi od NIJZ, je trenutno v državi aktivnih 13.819 primerov okužbe. 

Po podatkih, ki jih je vlada objavila na Twitterju, sedemdnevno povprečje še vedno znaša 903. V bolnišnicah se zdravi 636 bolnikov, kar je 21 več kot dan pred tem. Naraslo je število oseb, ki potrebujejo intenzivno oskrbo. V soboto je bilo na intenzivnih oddelkih zasedenih 139 covidnih postelj, včeraj pa 142. Umrlo je sedem covidnih bolnikov.

covid-19, koronavirus Novice Toliko okužb z novim koronavirusom smo potrdili v nedeljo #video

Smo na poti v rdečo fazo

V tednu od 12. do 18. aprila za vse območje Slovenije veljajo ukrepi rdeče faze ne glede na številke v posameznih regijah. Večji del države je namreč v oranžni fazi, a po nekaterih napovedih bi lahko že v prihodnjih dneh vsa država zdrsnila v rdečo fazo. Od 19. aprila bodo veljali ukrepi po posameznih regijah glede na stanje in razvrstitev v faze semaforja.

Epidemija koronavirus Novice Danes v Sloveniji začenjajo veljati ukrepi rdeče faze #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 22
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin