SiolNET. Novice Slovenija
1,96

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Posvetili novega novomeškega škofa Andreja Sajeta

1,96

termometer

Novomeški škof Andrej Saje
Posvetitev novega novomeškega škofa Andreja Sajeta. Foto: STA

V Mirni Peči so danes posvetili novega novomeškega škofa Andreja Sajeta, ki je na čelu novomeške škofije nasledil Andreja Glavana. Ob posvetitvi je v nagovoru navzočim dejal, da škofovsko službo sprejema z zavedanjem velike odgovornosti za oznanjevanje evangelija, zaželel si je tudi tvornega sodelovanja in dialoga z vsemi v škofiji.

Sajeta so v mirnopeški župnijski cerkvi ob navzočnosti številnih vernikov, duhovnikov in predstavnikov družbeno-političnega življenja v škofa s polaganjem rok posvetili upokojeni novomeški škof in trenutni administrator novomeške škofije Andrej Glavan kot glavni posvečevalec ter apostolski nuncij v Sloveniji Jean-Marie Speich in krškocelovški škof Jože Marketz kot soposvečevalca.

Saje se je zahvalil papežu Frančišku

Po posvetitvi je prejel evangeljsko knjigo ter znamenja škofovske službe - prstan, škofovsko pokrivalo mitro in škofovsko palico. Prstan izraža edinost cerkve in njenega ustanovitelja Kristusa, pastirska palica pa skrb za vernike.

Andrej Saje Novice Papež Frančišek za novega novomeškega škofa imenoval Andreja Sajeta

V nagovoru navzočim se je med drugim papežu Frančišku zahvalil za imenovanje in izkazano zaupanje. Kot je dejal, si bo "v sozvočju z njegovim naročilom prizadeval vernike voditi k zreli veri in občestvu s Kristusom".

Sajetov grb in geslo

Poleg domačih, vernikov, duhovnikov ter redovnikov in redovnic je posebej pozdravil predstavnike drugih verskih skupnosti, Kočevarje in Rome ter predstavnike družbeno-političnega življenja.

Saje si je za geslo izbral stavek Živimo po duhu, njegov grb pa krasijo čebela, plamen in tehtnica. Saje si je za geslo izbral stavek Živimo po duhu, njegov grb pa krasijo čebela, plamen in tehtnica. Foto: STA

Po cerkvenem nauku so škofje nasledniki apostolov, prvih Jezusovih učencev. Ob posvetitvi si izberejo škofovsko geslo in grb. Saje si je za geslo izbral stavek Živimo po duhu, njegov grb pa krasijo čebela, plamen in tehtnica.

Sajeta bo umestil nadškof Zore

Vodenje škofij bo uradno prevzel v torek med popoldansko slovesno mašo v novomeški stolnici. V škofijo ga bo umestil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

Papež Frančišek je Sajeta za novega novomeškega škofa imenoval junija letos, slabi dve leti po tistem, ko mu je Glavan v skladu s cerkveno tradicijo ponudil svoj odstop, ker je dopolnil 75 let.

Papež Frančišek je obiskal romsko naselje Lunik IX v mestu Košice na vzhodu Slovaške. Novice Papež: Če podžigate zaprtost, prej ali slej izbruhne jeza #foto #video Papež Frančišek, Viktor Orban Novice Papež prispel na Madžarsko in se srečal z Orbanom Papež Frančišek Novice Papež: Cepljenje proti covid-19 je dejanje ljubezni #video papež Frančišek Novice Papež uspešno prestal operacijo

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin