SiolNET. Novice Svet
0,90

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Papež: Če podžigate zaprtost, prej ali slej izbruhne jeza #foto #video

0,90

termometer

Papež Frančišek je tretji dan obiska Slovaške danes obiskal romsko naselje Lunik IX v mestu Košice na vzhodu države. Ob tej priložnosti je sveti oče kritiziral izključevanje Romov kot narodne skupnosti. "Ljudi ne gre stigmatizirati. Da bi jih resnično spoznali, jih moramo predvsem priznati," je dejal 84-letni papež, ki so ga prebivalci romskega naselja sprejeli s plesom in izrazi veselja.

Papež Frančišek je namenil kritiko razmeram v romskem naselju, kjer ljudje prebivajo v umazanih in ubornih stavbah, v slabih higienskih razmerah ter prenatrpanih prostorih brez elektrike in tekoče vode.

"Getoizacija ni rešitev. Če podžigate zaprtost, prej ali slej izbruhne jeza," je posvaril sveti oče in dodal, da je integracija pot do mirnega sobivanja.

Papež Frančišek je obiskal romsko naselje Lunik IX v mestu Košice na vzhodu Slovaške. "Prepogosto ste že bili predmet vnaprej ustvarjenega mnenja in neusmiljenih sodb, diskriminatornih stereotipov, besed obrekovanja in tovrstnih kretenj," je še dejal Frančišek in slovaškim Romom svetoval, naj korak za korakom premagajo "rane preteklosti" in vzpostavijo zaupanje.

Največje romsko naselje v srednji Evropi

Naselje, ki so ga poimenovali po vesoljski raketi, je bilo sprva delavsko naselje, pozneje pa je vlada tam naselila Rome. Velja za največje romsko naselje v srednji Evropi. Trenutno v njem živi od pet tisoč do šest tisoč Romov.

1 / 15
2 / 15
3 / 15
4 / 15
5 / 15
6 / 15
7 / 15
8 / 15
9 / 15
10 / 15
11 / 15
12 / 15
13 / 15
14 / 15
15 / 15

"Velika stvar je, da želi papež obiskati kraj, kamor nihče drug ne želi iti," je pred prihodom svetega očeta po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal vodja lokalne salezijanske skupnosti v naselju Peter Besenyei.

Svarila pred zlorabo križa kot krščanskega simbola v politične namene

Papež je imel danes na programu v Košicah še srečanje z mladimi. Je pa že pred tem obiskal mesto Prešov na vzhodu Slovaške, kjer je skupaj z več kot 30 tisoč verniki obhajal mašo po bizantinskem bogoslužju. V pridigi je posvaril pred zlorabo križa kot krščanskega simbola v politične namene.

"Križa ne smemo zminimalizirati na predmet molitve, kaj šele na politični simbol. (...) Tudi pri uporabi križa kot simbola je treba živeti po vrednotah krščanske vere," je dejal poglavar Katoliške cerkve.

Papež Frančišek je obiskal romsko naselje Lunik IX v mestu Košice na vzhodu Slovaške. Maše se je udeležil tudi dolgoletni zaupnik in tajnik pokojnega papeža Janeza Pavla II., kardinal Stanislaw Dziwisz. Vatikan sicer preiskuje, ali je kot krakovski škof ignoriral navedbe o spolnih zlorabah.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin