SiolNET. Novice Slovenija
6,26

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Postopek zoper organizatorja neprijavljenega shoda na Prešernovem trgu

6,26

termometer

Protestni shod
Foto: Ana Kovač

Policisti so v petek v Ljubljani varovali osrednjo državno proslavo na Trgu republike in neprijavljeni shod na Prešernovem trgu, na katerem se je po podatkih policije zbralo okoli devet tisoč ljudi. Tam so ugotovili 14 kršitev zakona o javnem redu in miru, zaradi kršitve zakona o javnih zbiranjih pa vodijo postopek zoper organizatorja.

Osrednja državna proslava ob 30. obletnici slovenske državnosti Novice Janša: Doma in v Evropi se bomo borili za enake vatle za vse #foto #video

Kot so danes sporočili s Policijske uprave Ljubljana, so policisti v petek opravljali naloge za varovanje državnega zbora, vzdrževali javni red in mir, zagotavljali varnost udeležencev prireditve na Trgu republike in protestnega shoda na Prešernovem trgu ter urejali promet.

Neprijavljeni shod na Prešernovem trgu se je začel okoli 19. ure in končal okoli 21. ure, zatem pa je okoli 200 oseb odšlo še do križišča Slovenske ceste in Šubičeve ulice, kjer so se razšle okoli 22. ure.

Do sedaj so policisti ugotovili eno kršitev po zakonu o javnih zbiranjih in vodijo prekrškovni postopek zoper organizatorja. Ugotovili so tudi 14 kršitev zakona o javnem redu in miru ter 13 oseb za čas shoda pridržali, so sporočili. Nadaljujejo zbiranje obvestil glede dogodka in bodo v primeru dodatno zaznanih prekrškov ali kaznivih dejanj ukrepali v skladu z zakonodajo.

V času in na območju prireditve na Trgu republike policisti niso zaznali kršitev, so še dodali.

Petkovi protestniki so v petek na Prešernovem trgu pripravili alternativno proslavo ob dnevu državnosti, ki so ga poimenovali Praznik ljudstva. Poudarjali so, da gre za praznik ljudstva, ne pa za praznik političnih elit in enostranskega pripisovanja zaslug, ter opozarjali, da imajo prebivalci in prebivalke Slovenije dovolj političnih razprtij izpred 30 let.

Ljubljana prej potem Novice Ljubljanske ulice pred 30 leti in danes #foto

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin