Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
16. 10. 2019,
6.52

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

55

Natisni članek

Matej Tonin Jerca Korče KNOVS Janez Janša Janez Janša

Sreda, 16. 10. 2019, 6.52

4 leta, 6 mesecev

Poslanka LMŠ razkrila, kaj se je dogajalo za zaprtimi vrati Knovsa

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

55

Jerca Korče | Foto STA

Foto: STA

Po zatrjevanju Jerce Korče, članice komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) iz vrst LMŠ, ji je prvak SDS Janez Janša na včerajšnji seji komisije grozil.

Članica komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Jerca Korče (LMŠ) je po včerajšnji seji komisije, ki je bila zaprta za javnost, sporočila, da naj bi ji predsednik SDS Janez Janša na seji grozil, da bodo padale glave.

Na družbenem omrežju Twitter je zapisala: "Grožnje o padanju glav bi morale biti uvrščene na temno stran zgodovine. Pa vendar jih je slišati tudi v letu 2019. #Knovs Ko je za želja po oblasti tako močna, da odpove razum in popustijo zavore." 

Korčeva je na seji komisije zagovarjala Sovo, ki ni hotela izročiti dokumentov s podatki o zaposlenih, med katerimi je SDS najbolj zanimala domnevno sporna zaposlitev N. H. Dejala je, da je nadzor Knovsa omejen z drugimi oblikami nadzora in da jo v tem primeru omejuje nadzor inšpekcijskih služb ministrstva za javno upravo, ki bodo zadeve ustrezno strokovno pregledale.

Matej Tonin
Novice Tonin: Dlje ko bo nadzor na Sovi onemogočen, v večjih težavah bo Šarec #video

Janša naj bi ji odgovoril, da se ne bodo ustavili in da bo šli do konca ter da bodo padale glave, pri čemer je mislil na premierja Marjana Šarca.

Na Twitterju je še zapisal, da bodo zahtevali umik oznake zaupnosti z njegove razprave in javno objavili magnetogram.

Predsednik Knovsa Matej Tonin je po razkrivanju dogajanja na seji vse člane komisije pozval, naj se zadržijo komentiranja dogajanja prek družbenih omrežij. Dejal je, da je za komentarje pristojen le on.

Šarec: NSi želi priti v politično sredino, vendar je to z ministriranjem Janši težko dosegljivo

Na razgrete razprave članov Knovsa se je zjutraj prek Facebooka odzval tudi premier Šarec. V daljšem zapisu je poudaril, "da je Knovs parlamentarna komisija, ki je namenjena nadzoru obveščevalnih služb, do tukaj vse lepo in prav. Ko pa postane spolitiziran organ v službi nekaterih obrazov opozicije, nastanejo težave," je zapisal.

Ob robu današnje konference o trgovini na Brdu pri Kranju pa je Šarec dejal: "Nadzor nad Sovo ni onemogočen, to je dejstvo," je dejal. Ko bo inšpektorat za javni sektor opravil svoje delo glede kadrovskih potez "bomo vsi seznanjeni s tem nadzorom", je dodal.

Rok za dokončanje nadzora ni določen

Da je inšpektorat za javni sektor z nadzorom že začel, so za STA potrdili tudi na ministrstvu za javno upravo. Kot so dodali, rok za dokončanje nadzora ni določen, zakon o javnih uslužbencih pa določa, da mora inšpektor sestaviti zapisnik o opravljenem inšpekcijskem nadzoru v roku 30 dni po opravljenem nadzoru.

Toninove navedbe, da informacije uhajajo iz Sove, pa Šarec težko komentira. "Če Tonin ve, od kod uhajajo informacije, naj pove, kdo mu jih je dal. Dvomim pa, da je to resnica, ker Sova deluje dobro," je ocenil. Spomnil je, da je bila na Sovi, ko je prišel na mesto predsednika vlade, že večmesečna stavka, zadeve niso funkcionirale, z novim direktorjem pa, je zatrdil. "Ne vem, imam svoje mnenje o tem, a naj organi opravijo svoje delo," je dodal premier.

Kritičen je bil do ravnanja predsednika Knovsa Tonina in navedel razloge, zakaj je temu tako. "Stranka NSi želi priti v politično sredino, vendar je to, moje skromno mnenje, z ministriranjem gospodu Janši, težko dosegljivo. Naj na koncu parafraziram gospoda Erjavca. Kaj imam skupnega s pokojnim predsednikom vade, gospodom Drnovškom? Gospoda Janšo in Podobnika. Žal je gospod Tonin izbral njiju in ne mene. Tudi jaz sem ljubitelj starodobnikov, a zgolj na področju avtomobilizma in kmetijske tehnike," je Šarec še sklenil zapis.

Ne spreglejte