Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 10. 2019,
16.57

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,50

20

Natisni članek

nadzor Matej Tonin KNOVS Sova

Torek, 15. 10. 2019, 16.57

4 leta, 6 mesecev

Tonin: Dlje ko bo nadzor na Sovi onemogočen, v večjih težavah bo Šarec #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,50

20

Informacija o zaposlitvi znanke premierja Marjana Šarca v Sovi je prišla iz agencije, je prepričan predsednik parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) Matej Tonin. Poslanci o tem po njegovih besedah niso bili obveščeni, preden se je informacija o zaposlitvi N. H. pojavila v javnosti. Komisija je vlado pozvala, naj ji omogoči izvedbo nadzora na Sovi.

Knovs je kadrovanje na agenciji vzel pod drobnogled po objavi očitkov premierju Marjanu Šarcu in državnemu sekretarju Damirju Črnčecu, da naj bi posredovala pri zaposlitvi N. H., sicer Šarčeve znanke, v Sovi. Pooblaščena komisija Knovsa je opravila nadzor na sedežu Sove in dodatno zahtevala še nekatere dokumente, a je Sova njihovo predajo zavrnila.

Sova se je za to odločila deloma zato, ker je "močno zaskrbljena zaradi varnosti podatkov", deloma pa, ker ocenjuje, da nadzor nad kadrovanjem ni v pristojnosti Knovsa, pač pa inšpektorata za javni sektor, ki ga je tudi prosila za nadzor. Šarec je sicer zanikal, da bi pritiskal glede zaposlitve N. H. v Sovi.

Sova
Novice Sova tožilstvu in policiji naznanila sum izdaje tajnih podatkov. Šarec redkobeseden. #video

Tonin: Problematične so nedoslednost in laži

"Informacija o zaposlitvi N. H. je prišla iz Sove. Danes se je izkazalo, da poslanci o teh podrobnostih nismo bili obveščeni, ko se je zgodba pojavila v javnosti," je danes pojasnil predsednik Knovsa in poslanec NSi Matej Tonin. Informacije so iz Sove v zadnjem času po njegovih besedah uhajale že dvakrat: prvič v primeru Ivana Tolja v zvezi z arbitražo s Hrvaško in tokrat v primeru zaposlitve v Sovi. "To je skrb vzbujajoče. Direktor Sove (Rajko Kozmelj, op. a.) bi moral naprej pomesti pred svojim pragom."

"To je skrb vzbujajoče. Direktor Sove (Rajko Kozmelj, op. a.) bi moral naprej pomesti pred svojim pragom," je uhajanje informacij iz Sove komentiral predsednik Knovsa Matej Tonin. | Foto: STA , "To je skrb vzbujajoče. Direktor Sove (Rajko Kozmelj, op. a.) bi moral naprej pomesti pred svojim pragom," je uhajanje informacij iz Sove komentiral predsednik Knovsa Matej Tonin. Foto: STA ,

Tonin je spomnil, da pooblaščena komisija Knovsa ni dokončala nenapovedanega nadzora, ker ji je Sova kljub drugačnim prvotnim obljubam to kasneje onemogočila. "Če je res, kar trdi predsednik vlade, da je vse v redu, zakaj nam potem ne dajo dokumentacije? Če se bo izkazalo, da pri zaposlitvi N. H. morda ne bi bilo vse v redu, to ne bi bilo prvič v zgodovini Sove. Zadeva, ki tukaj postaja problematična, so nedoslednost in laži," je pojasnil Tonin.

Marjan Šarec
Novice Inšpektorat v prioritetni nadzor zaposlovanja na Sovi #video

"Dlje ko bo nadzor onemogočen, v večjih težavah bo predsednik vlade"

Da direktor Sove še vedno ne dopušča, da bi Knovs dokončal nadzor nad kadrovskimi potezami v Sovi, je po Toninovem mnenju v demokratični državi nesprejemljivo in nedopustno. Zakonodaja namreč jasno določa, da se tovrsten nadzor lahko odloži le v primeru, ko bi bila z njim razkrita identiteta tajnega delavca oziroma sodelavca Sove.

Po njegovih besedah so se v Sovi že v preteklosti dogajale nepravilnosti pri kadrovanju: "Če se izkaže, da so bile težave pri zaposlitvi N. H., je to nekaj, kar se je v Sovi že dogajalo. To, kar je lahko problematično za predsednika vlade, je krog laži. Dlje ko bo nadzor onemogočen, v večjih težavah bo predsednik vlade."

"Dlje ko bo nadzor onemogočen, v večjih težavah bo predsednik vlade," opozarja Matej Tonin. | Foto: STA , "Dlje ko bo nadzor onemogočen, v večjih težavah bo predsednik vlade," opozarja Matej Tonin. Foto: STA ,

Informacije o zaposlitvi domnevne znanke premierja so po njegovih besedah zagotovo prišle iz vira znotraj Sove. "Zato smo prepričani, da je v interesu predsednika vlade, celotne vlade in države, da se blokada nadzora odpravi ter da se čim prej spet omogoči nadzor Knovsa nad delom varnostnih in obveščevalnih služb," je dejal Tonin.

Glede kazenskih ovadb, ki jih je vložila Sova, je Tonin povedal, da med ovadenimi ni nihče od članov Knovsa. Komisija je sicer danes s štirimi glasovi za in tremi proti potrdila dva sklepa. S prvim je presodila, da je oviranje nadzora postopka pooblaščene skupine Knovsa nesprejemljivo, z drugim pa izrazila pričakovanje, da bo vlada ravnala v skladu z zakonom in komisiji omogočila izvedbo njenih nalog. "Gre za načelno vprašanje, ali še obstaja civilni nadzor nad represivnim aparatom," je pojasnil Tonin.

Marjan Šarec
Novice Šarec: Nobenih pritiskov glede zaposlitve nisem vršil

Pravno mnenje: med pristojnostmi Knovsa tudi nadzor nad zaposlovanjem v Sovi

Medtem ko se zakonodajno-pravna služba državnega zbora ni želela opredeliti do vprašanja, ali je Knovs upravičen do podatkov Sove o kadrovskih zadevah, pravno mnenje, za katerega je zaprosil Tonin, pritrjuje, da nadzor nad zaposlovanjem v Sovi spada v okvir pristojnosti Knovsa.

Po mnenju odvetniške pisarne Vrtačnik, ki jo je Tonin zaprosil za pravno mnenje, v okvir dejavnosti oziroma v okvir delovanja Sove spada tudi zagotavljanje kadrovskega potenciala. Zato menijo, da "preveritev zaposlovanja oziroma spoštovanje ustave in zakona pri zaposlovanju posameznikov sodi v okvir pristojnosti Knovsa v razmerju do nadzora delovanja Sove".

Določbe zakona o parlamentarnem nadzoru obveščevalnih in varnostnih služb, ki se nanašajo na nadzor nad delovanjem Sove, je po mnenju odvetniške pisarne treba razlagati ekstenzivno, torej "v prid kar največjemu možnemu nadzoru, ki je še skladen z namenom zakona". Prav tako so v odvetniški družbi pritrdilno odgovorili na vprašanje, ali lahko Knovs pridobiva podatke o kadrovanju oziroma zaposlitvi konkretne osebe. Edino izjemo bi predstavljali podatki, s katerimi bi se razkrila identiteta tajnih delavcev ali sodelavcev.

Z ministrstva za javno upravo so medtem sporočili, da so se na inšpektoratu za javni sektor že odločili, da bo v omenjeni zadevi šlo za prioritetni nadzor. Rok za dokončanje nadzora ni določen, inšpektor pa mora zapisnik o opravljenem inšpekcijskem nadzoru sestavi v 30 dneh po opravljenem nadzoru, so še navedli na ministrstvu.

Ne spreglejte