Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 10. 2019,
15.33

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,19

16

Natisni članek

Obveščevalno varnostna služba obveščevalna agencija Sova Marjan Šarec

Četrtek, 10. 10. 2019, 15.33

4 leta, 6 mesecev

Inšpektorat v prioritetni nadzor zaposlovanja na Sovi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,19

16

Inšpektorat za javni sektor bo na pobudo, ki jo je podala Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova), izvedel inšpekcijski nadzor nad postopki zaposlovanja na Sovi, med drugim tudi zaposlitve agentke, ki naj bi jo naročil premier Marjan Šarec. Na inšpektoratu predvidevajo, da bo nadzor prioriteten.

Marjan Šarec
Novice Afera Kralj: Šarec zanika, da je sekretarju naročil klic

Kot so zapisali na inšpektoratu, predlog za prioritetno izvedbo nadzora poda inšpektor, ko prouči pobudo. Nadzor izvedejo na podlagi obstoječe pisne dokumentacije in podatkov iz uradnih evidenc, če je treba, pa inšpektorji zahtevajo dodatna pojasnila.

"Inšpektorat bo poleg konkretnega primera zaposlovanja javne uslužbenke pregledal tudi splošno prakso zaposlovanja na omenjeni agenciji, tako kot ravna tudi v drugih primerih inšpekcijskega nadzora. O ugotovitvah se v roku 30 dni sestavi zapisnik, s katerim se nadzorovanemu organu v primeru nepravilnosti odredijo ukrepi," so zapisali. Dodali so, da bo treba pri izvedbi nadzora z dokumenti ravnati glede na stopnjo tajnosti.

Marjan Šarec
Novice Premier Šarec in socialni partnerji našli rešitev, prva seja ESS prihodnji petek #video

Nadzor naročila Sova

V Sovi so sicer že včeraj v dopisu Komisiji DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) pojasnili, da so inšpektorat z dopisom zaprosili za nadzor v konkretni zadevi. To so storili po izvedenem nadzoru pooblaščene skupine Knovsa na Sovi. Ta je preverjala postopke kadrovanja pa tudi konkretno zaposlitev omenjene uslužbenke, sicer znanke premierja Marjana Šarca. V Sovi so ocenili, da je Knovs s tem nadzorom posegel v predmetno pristojnost inšpektorata.

Tu omenimo, da je Šarec prejšnji teden zatrdil, da ni "vršil nobenih pritiskov glede zaposlitve".

Zmago Jelinčič
Novice Očitki o trgovanju z glasovi: kaj pravita Šarec in Jelinčič?

Šarec: Naj inšpekcija opravi delo 

Pooblaščena komisija Knovsa, ki jo je vodil podpredsednik Žan Mahnič (SDS), sestavljali pa še predsednik Knovsa Matej Tonin (NSi), Zvonko Černač (SDS) in Monika Gregorčič (SMC), je minuli teden nadzor opravila zaradi javno objavljenih očitkov, da naj bi premier Šarec in njegov državni sekretar Damir Črnčec posredovala pri zaposlitvi omenjene uslužbenke.

Šarec je očitke večkrat zanikal. Danes pa so iz njegovega kabineta posredovali poziv, da "pustimo pristojni inšpekciji, da opravi strokovni nadzor".

Glede Knovsa pa so navedli, da "zadnje čase deluje vse bolj nenavadno".

Intervju: Marjan Šarec
Novice Šarec odgovarja "vzgojitelju" Židanu in načitani Levici, ki pa "ji manjka prakse"

Ali Knovs lahko nadzoruje kadrovanje v Sovi?

Knovs je pred dnevi od Sove zahteval podatke o kadrovanju, a včeraj dobil odgovor Sove, da jih ne more posredovati, saj da je "močno zaskrbljena zaradi varnosti podatkov". Kot je med drugim navedla, je eden od članov Knovsa medijem izdal tajni podatek, s katerim so se seznanili na Sovi.

Danes se tako na političnem parketu odpirajo vprašanja o tem, ali ima Knovs pristojnosti nadzorovati kadrovanje v Sovi ali ne pa tudi, ali Sova lahko zavrne posredovanje podatkov, ki jih zahteva Knovs.

Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb sicer nadzira dejavnost obveščevalno-varnostne službe, skladnost njihovega delovanja s politiko nacionalne varnosti in smernicami vlade. Prav tako nadzira uporabo z zakonom določenih posebnih oblik, metod in ukrepov pridobivanja podatkov obveščevalno-varnostnih služb, v opisu pristojnosti piše na spletni strani DZ.

Janša zahteval odstop prvega moža Sove

Prvak največje opozicijske stranke SDS Janez Janša je na današnjem shodu Rešimo Slovenijo zahteval odstop direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Rajka Kozmelja, ki "zavrača parlamentarni nadzor# ter "odgovornost tistih vladajočih, ki so Sovo zlorabili".

Ne spreglejte