Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 3. 2015,
20.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Marko Ilešič Sodišče EU

Torek, 31. 3. 2015, 20.57

8 let

Poslanci potrdili Marka Ilešiča za sodnika Sodišča EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Državni zbor je danes na tajnem glasovanju z 52 glasovi za in dvema proti podprl kandidaturo Marka Ilešiča za sodnika Sodišča EU. Od 72 razdeljenih glasovnic je bilo 18 glasovnic neveljavnih.

Marko Ilešič je bil edini kandidat, potem ko je Verica Trstenjak, druga kandidatka, ki jo je za položaj predlagal predsednik republike Borut Pahor, minuli teden odstopila od kandidature. V pismu je predsednika DZ Milana Brgleza seznanila, da je kandidaturo umaknila, "ker razmere v Sloveniji še niso dovolj napredne in sodobne, da bi večina pristojnih organov, čeprav gre za dva strokovna kandidata, podprla strokovno osebo z odmevno mednarodno kariero in ugledom, žensko in dajala prednost mladosti".

Glede na izražena stališča predstavnikov poslanskih skupin na seji mandatno-volilne komisije je bilo pričakovati, da bo danes večinsko podporo prejel Ilešič.

Čeprav so vsi poslanci poudarjali visoko strokovnost obeh kandidatov, so v SMC, SD in ZaAB napovedali, da bodo podprli Ilešiča, v SDS in NSi pa so še pred umikom kandidature Trstenjakove napovedovali, da bodo podprli njo. V DeSUS takrat niso razkrili svoje odločitve, v ZL pa so že ob posvetovanjih s Pahorjem napovedali, da se bodo pri glasovanju predvidoma vzdržali.

Pred današnjim tajnim glasovanjem so v poslanskih skupinah DeSUS in NSi pojasnili, da kljub prvotni nameri o podpori Trstenjakovi ne bodo nasprotovali Ilešiču, ker je strokovno kompetentna oseba s širokim mednarodnim ugledom.

Tudi v SDS so obžalovali umik kandidature Verice Trstenjak in opozorili na ravnanje predsednika vlade Mira Cerarja, ki se je med kandidacijskim postopkom sestal samo z Ilešičem, s preostalimi kandidati pa ne.

Ilešič je sodnik na Sodišču EU od 11. maja 2004, kjer je od oktobra 2012 predsednik tretjega senata. Rodil se je leta 1947, po študiju na Pravni fakulteti v Ljubljani - tu je bil vrsto let profesor civilnega, gospodarskega in mednarodnega zasebnega prava - je tu tudi doktoriral leta 1984. Bil je tudi prodekan (1995-2001) in dekan (2001-2004) pravne fakultete. Je tudi član mednarodne zveze pravnikov in več drugih mednarodnih pravniških društev.

Ne spreglejte