SiolNET. Novice Slovenija
2,73

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Poslanci podprli sveženj zakonov za implementacijo arbitraže

Juncker zadolžil Timmermansa, da posreduje za zagotovitev izvajanja arbitražne odločbe #video

2,73

termometer

Arbitraža. Piranski zaliv.
Foto: Bojan Puhek

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je zadolžil prvega podpredsednika Fransa Timmermansa, da posreduje za zagotovitev izvajanja arbitražne odločbe o meji med Slovenijo in Hrvaško, so danes sporočili v Evropski komisiji v Bruslju. Prvi Timmermansov korak bo obisk v obeh državah do konca tega leta.

Državni zbor je medtem sprejel sveženj zakonskih predlogov za implementacijo arbitražne razsodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško. V opozicijski SDS v obravnavi niso sodelovali, glasovanje pa so obstruirali. Premier Miro Cerar pa se je v Budimpešti pogovarjal s hrvaškim kolegom Andrejem Plenkovićem.

Evropska komisija je v prvem odzivu na arbitražno odločbo 4. julija izrazila pričakovanje, da jo bosta obe državi izvajali, in pripravljenost, da posreduje v tem procesu s ciljem zagotovitve popolnega in pravičnega izvajanja odločbe.

Cerar pozdravlja odločitev Evropske komisije, da posreduje glede arbitraže

Premier Miro Cerar je pozdravil odločitev predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja. Kot je dejal, gre za "zaupanja vredno osebo, velikega poznavalca prava, ki bo lahko dal pozitiven prispevek".

"Pozdravljam odločitev Evropske komisije, da prispeva k procesu uveljavitve arbitražne odločbe," je dejal ob robu vrha 16 držav srednje in vzhodne Evrope ter Kitajske v Budimpešti. Kot je dodal, sicer nadaljujejo dialog s Hrvaško, obenem pa tudi aktivnosti na področju priprave za implementacijo odločbe.

Plenković prepričan, da se bo s Cerarjem sestal še letos

Med kosilom na vrhu držav Srednje in Vzhodne Evrope s Kitajsko so kamere ujele klepet Cerarja in Plenkovića. "To, da vi nečesa ne vidite, ne pomeni, da se nič ne dogaja," je Plenković za hrvaške medije komentiral pogovor s Cerarjem. Dodal je, da se s slovenskim kolegom pogosto srečujeta na različnih vrhih in da komunicirata. Na vprašanje o Piranskem zalivu je Plenković odgovoril, da je "treba sesti za mizo, videti katere točke so čvrsto definirane in kje je prostor". Plenković je zatrdil, da se bo s Cerarjem zagotovo srečal do konca decembra.

Cerar je po govoru Plenkovića na Generalni skupščini ZN konec septembra, ko je hrvaški premier med drugim dejal, da je odločitev arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško primer spodkopavanja mednarodnega prava, odpovedal načrtovani obisk v Zagrebu.

Štirje zakoni za implementacijo

Poslanske skupine koalicijskih strank so že v razpravi napovedale podporo svežnju štirih zakonov - zakonu o evidentiranju državne meje med Slovenijo in Hrvaško, zakonu o zemljiški knjigi, zakonu o morskem ribištvu ter t. i. interventnem zakonu, ki jih je vlada sprejela sredi oktobra in jih je Slovenija lahko sprejela samostojno, brez sodelovanja Hrvaške.

[video: 66488 / ]

Video: Planet TV


V opozicijski SDS v obravnavi niso sodelovali, glasovanje pa so obstruirali, saj so menili, da je kakršnokoli ukrepanje Slovenije v zvezi z implementacijo arbitražne razsodbe nepotrebno in verjetno celo škodljivo za državo, je v imenu poslanske skupine dejal Danijel Krivec.

V poslanski skupini NSi zakonu o evidentiranju državne meje med Slovenijo in Hrvaško in zakonu o zemljiški knjigi niso nasprotovali, zakon o morskem ribištvu so podprli, pri interventnem zakonu pa so glasovali proti.

Poslanci so najprej obravnavali zakon o evidentiranju državne meje s Hrvaško. Gre za ključni zakon, saj bo podlaga za vse preostale zakone iz t. i. implementacijskega svežnja. Cilja predlaganega zakona, ki ima sicer "le" 12 členov, sta zagotoviti pravno podlago za evidentiranje državne meje s Hrvaško v evidenci državne meje in uskladiti podatke drugih evidenc, ki jih vodi geodetska uprava.

Piranski zaliv, Obala, morje Foto: Tina Deu

Zatem je bila na vrsti novela zakona o zemljiški knjigi, ki prinaša predvsem novost, da postopek dopolnitve zemljiške knjige ne bo več izključno predlagalni postopek, temveč je primarno postopek, ki ga sodišče začne po uradni dolžnosti. Zemljiška knjiga bo v celoti izkazovala resnična stvarnopravna razmerja in bo v celoti usklajena z zemljiškim katastrom. Predlog zakona o spremembah zakona o zemljiški knjigi sicer spreminja zgolj 229., 231 in 232. člen zakona o zemljiški knjigi.

Sledila je obravnava sprememb zakona o morskem ribištvu, ki bodo omogočile izdajo posebnih dovoljenj za gospodarski ribolov, saj bodo slovenski ribiči v skladu z določili iz hrvaške pristopne pogodbe z uveljavitvijo arbitražne razsodbe lahko lovili v hrvaških teritorialnih vodah do ustja Limskega kanala, hrvaški pa v celotnem slovenskem teritorialnem morju.

Nazadnje je bil na vrsti še predlog posebnega zakona, ki ureja posamezna vprašanja glede na razsodbo arbitražnega sodišča. V javnosti je bolj poznan kot interventni zakon in ureja pravice ljudi, njegov namen pa je ohraniti pravice in obveznosti, ki so jih posamezniki imeli na dan razglasitve razsodbe na slovenskem ozemlju, ki je po razsodbi postalo del ozemlja Hrvaške.

Poslanci so si za razpravo rezervirali skoraj deset ur, a so obravnavo in glasovanje opravili v manj kot treh urah.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin