Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 9. 2023,
6.37

Osveženo pred

7 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

predlog novele zakona zakon zaščita živali Državni zbor poslanci

Sreda, 20. 9. 2023, 6.37

7 mesecev, 2 tedna

Poslanci o spremembah zakona o zaščiti živali in KGZS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09
pujs | Predlog novele zakona o zaščiti živali, o katerem je julija v DZ že potekala javna predstavitev mnenj, med drugim predvideva ustanovitev prehodnih hlevov za odvzete živali, mobilne klavnice, prepoved privezovanja psov in uporabe živali v cirkusih ter vzpostavitev obveznega internega videonadzora v klavnicah. | Foto Reuters

Predlog novele zakona o zaščiti živali, o katerem je julija v DZ že potekala javna predstavitev mnenj, med drugim predvideva ustanovitev prehodnih hlevov za odvzete živali, mobilne klavnice, prepoved privezovanja psov in uporabe živali v cirkusih ter vzpostavitev obveznega internega videonadzora v klavnicah.

Foto: Reuters

Poslanci bodo na današnjem nadaljevanju redne seje DZ med drugim obravnavali predlagane spremembe zakona o zaščiti živali in o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS). Po koncu obravnave bodo glasovali o danes in v torek obravnavanih zakonskih predlogih.

Predlog novele zakona o zaščiti živali, o katerem je julija v DZ že potekala javna predstavitev mnenj, med drugim predvideva ustanovitev prehodnih hlevov za odvzete živali, mobilne klavnice, prepoved privezovanja psov in uporabe živali v cirkusih ter vzpostavitev obveznega internega videonadzora v klavnicah. Predlagatelji, poslanci koalicijskih poslanskih skupin s prvopodpisano Meiro Hot (SD), kot glavni cilj navajajo večjo zaščito živali pred zanemarjanjem in zmanjšanje njihovega trpljenja.

V KGZS so do predloga novele zakona kritični

Predlog novele zakona o KGZS, ki so ga v parlamentarni postopek vložili poslanci koalicijskih poslanskih skupin s prvopodpisano Matejo Čalušić (Svoboda), medtem predvsem posega v volitve organov zbornice, v KGZS pa so do njega kritični. S predlagano novelo želijo predlagatelji preprečiti poseganje politike v delovanje zbornice.

Poslanke in poslanci bodo obravnavali tudi predlagani noveli gradbenega zakona in zakona o verski svobodi. Zadnji delež državnega nadomestila za plačilo prispevkov verskih uslužbencev z zdajšnjih stotih znižuje na 60 odstotkov. Z novelo gradbenega zakona pa so želeli državni svetniki onemogočiti legalizacijo objektov daljšega obstoja na kmetijskih in gozdnih zemljiščih, a jo je zavrnil že matični odbor.

DZ bo na današnji seji glasoval o vseh danes obravnavanih zakonskih predlogih ter o predlogih, ki jih je obravnaval v torek.

Meira Hot
Novice Odbor DZ podprl noveli zakona o zaščiti živali ter o KGZS
Novice V osrednji Italiji odmeva smrt priljubljene medvedke #video
Zemljišče za novo sosesko Novo Brdo v Ljubljani
Novice Odbor DZ zavrnil svetniški predlog novele gradbenega zakona
Ne spreglejte