Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
25. 4. 2016,
7.31

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,65

9

Natisni članek

Julijana Bizjak Mlakar Državni zbor

Ponedeljek, 25. 4. 2016, 7.31

6 let, 7 mesecev

Bizjak Mlakarjeva Cerarju očitala, da deluje v interesu lobijev, in odstopila

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,65

9

Julijana Bizjak Mlakar | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar je na izredni seji DZ nepreklicno odstopila, potem ko je poslancem predstavila svoj pogled na opravljeno delo. Vrača se v poslansko skupino DeSUS.

Pred tem je ministrica Julijana Bizjak Mlakar poslancem predstavila svoj pogled na opravljeno delo in zavrnila očitke, ki jih je na seji razgrnil premier Miro Cerar. Cerar je namreč predlagal razrešitev ministrice, saj je presodil, da ne izkazuje zadostne osebne odgovornosti za skupno delo vlade.

Bizjak Mlakarjeva se vrača v poslansko skupino DeSUS, kjer je po besedah prvaka DeSUS Karla Erjavca toplo sprejeta, prav tako se veselijo njenega prispevka v DZ.

Cerarju ne zaupa več

Bizjak Mlakarjeva je dejala, da bo kot poslanka delala v smeri, zaradi katere je šla v politiko. Želi, da prisluhnejo ljudem ter delajo v javnem interesu in dobro prebivalstva. Na vprašanje, ali se še čuti del koalicije, je odvrnila, da predsedniku vlade ne zaupa več.

Julijana Bizjak Mlakar je poudarila, da je šla  | Foto: Ana Kovač Julijana Bizjak Mlakar je poudarila, da je šla Foto: Ana Kovač

Premier Cerar je Bizjak Mlakarjevi očital, da ne uresničuje oziroma bistveno prepočasi uresničuje nujne naloge na področju svojega resorja, saj kljub zadostnemu času za nekatere temeljne zakonske spremembe in za sprejetje drugih nujnih ukrepov teh še ni pripravila. Očital ji je tudi nekorekten odnos.

Edina ministrica, ki jo premier razrešuje, ker ni poslušna

Nič manj ostra ni bila Bizjak Mlakarjeva, ki je dejala, da je verjetno edina ministrica, ki jo razrešuje zato, ker ni brezpogojno poslušna njegovim zahtevam, ki bi pomenile ravnanje v nasprotju z zakonskimi predpisi.

"Vaše navedbe o neizpolnjevanju sklepov vlade ne držijo," je bila jasna in Cerarju očitala, da se o težavah ni hotel pogovoriti. "Hkrati pa ste vzvišeno od mene pričakovali brezpogojno pokornost in 'poslušnost', izpolnitev s pravnimi mnenji dokazano neizvedljivih sklepov vlade," je dodala.

Bizjak Mlakarjeva: Vlada deluje v interesu lobijev in najpremožnejših

"V vladi, ki deluje v interesu lobijev in najpremožnejših, zanemarja pa zakonitost in moralnost, predvsem pa ne vidi težav običajnih ljudi, ki plačujejo davke, upoštevajo zakone in jim je dostojanstvo ukradeno, se ne vidim," je dejala in Cerarju po svojem govoru predala odstopno izjavo.

Po besedah premiera Mira Cerarja je izjava ministrice v odstopu o nezaupnici vladi še en dokaz, da ne razume, kakšen položaj ima minister v vladi:  | Foto: Ana Kovač Po besedah premiera Mira Cerarja je izjava ministrice v odstopu o nezaupnici vladi še en dokaz, da ne razume, kakšen položaj ima minister v vladi: Foto: Ana Kovač

Premier Cerar je poudaril, da sam nima ničesar z nobenim lobijem. "Obžalujem, da to od Bizjak Mlakarjeve slišim šele zdaj, brez jasnih dokazov, kajti če je to vedela, bi morala že sama sprožiti postopke," je povedal.

Cerar je dodal, da je ministrica za kulturo v odstopu večkrat izražala različne domneve. Dejal je, da se "o domnevah ne moremo resno pogovarjati". Če je imela dokaze o lobističnem pritisku, bi morala po njegovih besedah že kot ministrica nemudoma ukrepati.

Bizjak Mlakarjeva se vrača v poslansko klop stranke DeSUS.



Začasno bo vodenje kulturnega resorja prevzel minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc, naslednika Bizjak Mlakarjeve pa DeSUS še išče.

 

Ne spreglejte