Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Jančič

Nedelja,
28. 6. 2020,
7.10

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,45

42

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša Marjan Šarec Tanja Fajon SDS SD

Nedelja, 28. 6. 2020, 7.10

3 leta, 9 mesecev

Velike razlike med rezultati raziskav javnega mnenja

Pop TV: SD s Fajonovo pod LMŠ in celo Levico

Peter Jančič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,45

42

Tanja Fajon. Dejan Židan. | Foto STA

Foto: STA

SD po odstopu Dejana Židana, kot kaže, le ni uspel velik vzpon med volivci, ki ga je nakazala meritev Ninamedia za Večer in Dnevnik pred dvema tednoma. Po tisti raziskavi je SD, ki jo začasno do jesenskega kongresa vodi Tanja Fajon, krepko prehitela LMŠ Marjana Šarca. A že raziskava agencije Parsifal pred tednom za Novo24TV je pokazala obratno sliko. Po raziskavi Mediane za Pop TV, ki je bila objavljena včeraj, pa je SD celo pod Levico Luke Meseca.

Po meritvi Ninamedie za Večer in Dnevnik je bila SD, ko je ostala brez predsednika, že skoraj neverjetno visoko pred LMŠ. 

Padec iz 22,2 na 12,5 odstotka

Med za stranke opredeljenimi volivci bi SD po tisti raziskavi volilo kar 22,2 odstotka anketiranih, LMŠ pa 15,9 odstotka.

Tanja Fajon
Novice Velik skok SD, LMŠ padla krepko pod Fajonovo

Obratno razmerje sil pa je pred tednom pokazala raziskava agencije Parsifal za Novo24TV, po kateri bi za LMŠ volilo 18,2 odstotka anketiranih, SD pa 13,4 odstotka. Razlika pri SD, skoraj devet odstotnih točk, je bila neverjetna za en sam teden. Pomenila pa je vrnitev v "normalnost".

Mediana: Nižje SDS, LMŠ in SD, vzpon manjših strank

Podrobnejše si lahko rezultate agencije Parsifal, ki jih je Nova24TV objavila pred tednom, ogledate tukaj:

Janez Janša kongres SDS
Novice Po Novi24TV SD ni pred LMŠ, močnejši NSi in DeSUS

A po Mediani je SD zdaj še nižje. Rezultate je Pop TV objavila včeraj, za LMŠ bi po tej raziskavi glasovalo 15,3 odstotka glasujočih, za SD pa le 12,5 odstotka. Je pa ta delež, v primerjavi z mesecem prej, ko je stranko vodil še Dejan Židan, po Mediani vendarle rahlo višji, pomeni pa četrto mesto. Prehitela je SD tudi Levica s 13,4 odstotka.

Daleč pred vsemi strankami je tudi po tej zadnji objavljeni raziskavi SDS Janeza Janše, ki pa ji je v primerjavi s prejšnjim mesecem popularnost padla. Podobno kot LMŠ. Pridobivajo pa v primerjavi z zadnjimi meseci manjše stranke. S 5,6-odstotnim deležem bi denimo zanesljivo prag za vstop v državni zbor prestopila SNS Zmaga Jelinčiča.

 

Relativno visoko sta s 6,8 odstotka po Mediani za Pop TV DeSUS Aleksandre Pivec in NSi Mateja Tonina s 7,3 odstotka. S tremi odstotki je visoko še SLS Marjana Podobnika, ki je pred SAB Alenke Bratušek z 2,7 in SMC Zdravka Počivalška z 1,7 odstotka.

V članku in grafiki uporabljamo preračun, ki upošteva le volivce, ki so opredeljeni za posamezne stranke, kar omogoča primerjavo z volitvami in med raziskavami. Zato se odstotki razlikujejo od izvirnih rezultatov javnomnenjskih raziskav, ki upoštevajo še neopredeljene, tam so deleži za vse stranke zaradi upoštevanja neopredeljenih za okoli tretjino nižji.

Izvirne rezultate, ki jih je včeraj po Mediani objavil Pop TV, lahko preberete v članku na portalu 24ur, objavili so jih z naslovom: Priljubljenost padla tako SDS kot LMŠ, pridobiva pa SD s Tanjo Fajon na čelu

Ne spreglejte