Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 6. 2020,
10.49

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,27

65

Natisni članek

javnomnenjska anketa Vox populi SDS SD LMŠ Levica

Ponedeljek, 15. 6. 2020, 10.49

3 leta, 10 mesecev

Velik skok SD, LMŠ padla krepko pod Fajonovo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,27

65

Tanja Fajon | Foto STA

Foto: STA

SDS je še naprej v veliki prednosti, SD je močno prehitela LMŠ in se povzpela na drugo mesto, kažejo rezultati zadnje javnomnenjske raziskave. Na velik premik kaže tudi primerjava raziskav Mediane za Pop TV in Ninamedie za Večer in Dnevnik, ki jo predstavljamo v daljšem časovnem obdobju. Od volitev 2018 SD nikoli ni bila pred LMŠ, je pa bila občasno Levica pred SD na tretjem mestu.

Najnovejša raziskava, ki jo je med 9. in 11. junijem za časnika Dnevnik in Večer opravila agencija Ninamedia, je pokazala, da bi na volitvah, če bi te potekale v nedeljo, zmagala SDS. Če upoštevamo le glasove opredeljenih volivcev, bi stranka Janeza Janše zbrala 33,1 odstotka glasov. Kot kaže graf primerjave različnih javnomnenjskih anket, podpora največji parlamentarni stranki ostaja bolj ali manj stabilna in se giblje okoli dobrih 30 odstotkov.

Bolj živahno je v boju za drugo mesto. Zamenjava na vrhu stranke, ko je konec maja Dejana Židana zamenjala Tanja Fajon, se je Socialnim demokratom očitno dobro obrestovala, SD je tokrat prvič prehitela LMŠ.

SD dobrih šest odstotnih točk pred LMŠ

Če upoštevamo le opredeljene glasove, bi Socialni demokrati prejeli 22,2 odstotka podpore, LMŠ na tretjem mestu pa dobrih šest odstotnih točk manj, in sicer 15,9 odstotka. Ali se nakazuje trend in se bo SD trdno zasidrala na drugem mestu ter od tam napadla vodilno SDS, bo znano ob prihodnjih javnomnenjskih raziskavah.

V članku uporabljamo preračun, ki upošteva le volivce, ki so opredeljeni za posamezne stranke, kar omogoča primerjavo z volitvami. Zato se odstotki tudi razlikujejo od dejanskih rezultatov javnomnenjskih raziskav, ki upoštevajo še odstotek neopredeljenih.
 

SMC niti pol odstotka podpore

Na četrtem mestu sledi Levica, ki se ji je podpora prav tako malenkost izboljšala. Če upoštevamo le opredeljene glasove, bi prejela 12 odstotkov glasov. Sledijo DeSUS s 4,2-odstotno podporo, SNS z dvema odstotkoma, SAB z 1,6-odstotno podporo in SMC z 0,4-odstotno podporo.

Ninamedia ima v naboru sicer le državnozborske stranke in SLS, medtem ko Mediana meri še podporo Piratom, Dobri državi in Zelenim Andreja Čuša. Obe raziskavi anketirancem ponujata še možnost "Drugo".

Izvirne rezultate zadnje javnomnenjske raziskave Vox populi lahko preberete na spletnih straneh -> Večera ali -> Dnevnika.

 

Ne spreglejte