Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 4. 2011,
9.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

delo

Sreda, 6. 4. 2011, 9.24

8 let

"Polovico denarja je prispeval ŠOS" (videoanketa)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kljub temu da se kampanja o referendumu o malem delu izteka, zmeda med državljani, tako zagovorniki kot tudi nasprotniki, ostaja, kar je zgovorno potrdila tudi naša priložnostna videoanketa.

In kako so se kampanje lotili najglasnejši nasprotniki zakonskega predloga, študentje, ki imajo občutek, da jim bo nov zakon vzel največ? Doslej neznano Gibanje za dostojno delo in socialno družbo je luč sveta ugledalo decembra lani. "Ustanovili smo ga trije posamezniki, poleg mene sta to še nezaposleni diplomant in delavec," je za SiOL povedal predsednik društva Marko Funkl. Čeprav se zdaj ukvarjajo skoraj izključno z malim delom, naj bi že imeli tudi druge rešitve in osnutke mednarodnih projektov na temo zaposlovanja in integracije ljudi v okolje.

"Vse donacije bomo porabili za kampanjo" "Svoje zamisli in naloge naj bi ustvarili predvsem s posamezniki, ki so pripravljeni žrtvovati svoj prosti čas, teh je okoli 24," pojasnjuje Funkl. Redno dejavnost financirajo izključno iz članarin, ki jo plačuje nekaj več kot 50 članov, za stroške, ki nastajajo ob kampanji proti zakonu o malem delu, pa so dobili donacije. "Največji donator je Študentska organizacija Slovenije (ŠOS), ki je prispevala okoli 15 tisoč evrov. Z vsemi donacijami smo zbrali okoli 30 tisoč evrov, o stroških pa še ne moremo govoriti, ker računi, na primer za lepljenje plakatov, še prihajajo. Vsekakor bomo ves denar od donacij porabili za kampanjo." Med drugimi, ki so prispevali denar, so manjše študentske organizacije, prejeli pa so tudi nekaj nakazil fizičnih oseb.

ŠOS je stroške kampanje ocenil na okoli 50 tisoč evrov Tudi v ŠOS so potrdili omenjeno donacijo Gibanju za dostojno delo in socialno družbo, sami pa so svoje stroške v referendumski kampanji ocenili na 50 tisoč evrov. Kot še poudarjajo, so svojo kampanjo so osredotočili zlasti na obveščanje prek spleta, letakov in brošur. Vodijo jo člani predsedstva, ki jim svetuje podjetje Vitoma PR, njegova soustanovitelja sta nekdanja funkcionarja ŠOS.

Tako v ŠOS kot tudi Gibanju za dostojno delo in socialno družbo so sicer prepričani, da bodo referendum dobili. Na vprašanje, kaj omenjeno gibanje načrtuje po referendumu o malem delu, pa Funkl odgovarja, da želijo predstaviti rešitev za študentsko delo, ki bi ga bilo tudi po njihovem mnenju treba omejiti, in sicer z enotno evidenco vpisov. "Denar, ki ga dobivajo posredniki za študentsko delo, ti so neke vrste zavodi za zaposlovanje, bi moral ostati v državi, posrednikov ne potrebujemo."

Ne spreglejte