Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 2. 2020,
19.29

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,27

24

Natisni članek

SMC Jani Möderndorfer SDS Janez Janša Janez Janša Marko Bandelli

Petek, 21. 2. 2020, 19.29

4 leta, 2 meseca

Politični prestopi: kdo bi lahko bil novi Pucko? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,27

24

Morebitno novo koalicijo pod vodstvom prvaka SDS bi lahko ogrozili tudi prestopi poslancev iz SMC, NSi in Desusa. Kdo so kandidati?

Najbolj je pod drobnogledom Počivalškova SMC. Po neuradnih podatkih naj bi imeli trije poslanci na mizi ponudbe drugih strank. Nič nenavadnega, ker takšne sredinske stranke ne temeljijo na ideologiji, pravijo politični analitiki.

Napeto ozračje te dni vlada v hramu demokracije – med pomembnejšimi vprašanji pa je tudi, kdo bo prečkal cesto in se preselil v drugo poslansko skupino.

"Če bi bili na borzi, bi imeli danes poslanci SMC najvišjo ceno, to je dejstvo. Bolj ko se bo bližal ponedeljek, višjo ceno bodo dosegali, ampak upam, da je to le v prenesenem pomenu besede," je za Planet povedala direktorica inštituta za raziskovanje trga in medijev Mediana Janja Božič Marolt.

Janez Janša
Novice SMC bi se še pogajala, za SDS so pogovori prepočasni

Möderndorfer že napovedal, da ne bo sodeloval v Janševi vladi

Direktorica inštituta za raziskovanje trga in medijev Mediana Janja Božič Marolt | Foto: Bojan Puhek Direktorica inštituta za raziskovanje trga in medijev Mediana Janja Božič Marolt Foto: Bojan Puhek Vest in etična merila, ki jih je prav SMC ves čas postavljala zelo visoko, poslancem narekujejo, da odločitve o prestopih sprejmejo pred oblikovanjem nove koalicije, ne pozneje, meni Božič Maroltova.

Poslanec SMC Jani Möderndorfer je že povedal, da v Janševi koaliciji ne bo sodeloval. "Temu človeku jaz ne zaupam in mu ne bi zaupal niti svojega vrta, kaj šele vodenja države," je dejal pred dnevi.

Kdo vse bi lahko prestopil?

In tudi če ga v parlamentu zamenja Cerar, položaj ne bo nič drugačen. Če Cerar mandat prepusti Möderndorferju, je po vsej verjetnosti mogoče pričakovati njegov prestop, domnevno v LMŠ.

"Če kaj, je tokrat jasno izražanje Möderndorferja, da ne vstopa v koalicijo, po mojem mnenju vredno vseh pohval – ne glede na to, kolikokrat je prestopil iz stranke v stranko, ker pomeni, da se ne more zgoditi, da bi prestopil pozneje," meni Božič Maroltova.

In vprašanje je, ali tudi drugi poslanci tako trdno stojijo za Počivalškom. Ponudbe za prestop naj bi imela na mizi tudi Janja Sluga in Gregor Perič. In manjkajoče glasove bi Počivalšek nadomestil s poslanci SAB. Omenjata se predvsem imeni Marka Bandellija in Franca Kramarja.

Najbolj znan politični prestopnik je bil Pucko

V slovenski politični zgodovini je bil najbolj znan prestopnik Ciril Pucko, ki je podprl takratno Drnovškovo vlado.

"In njegovo ime bo ostalo kot stigma ali pa generično ime za prestopnika. Vsi nadaljnji prestopniki imajo vendarle manjšo težo in jih ljudje manj opazijo," meni Božič Maroltova.

Ne spreglejte