Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 2. 2020,
6.19

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,11

28

Natisni članek

koalicija SMC Zdravko Počivalšek Janez Janša Janez Janša

Sreda, 19. 2. 2020, 6.19

4 leta, 2 meseca

SMC bi se še pogajala, za SDS so pogovori prepočasni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,11

28

Janez Janša | Foto STA

Foto: STA

Stranka SDS, ki vodi pogovore o oblikovanju nove vlade, vodil bi jo njen prvak Janez Janša, je danes na Twitterju zapisala, da pogajanja o novi večinski vladni koaliciji potekajo, a zadnje štiri dni prepočasi. Zato so zadnja dva dneva posvetili pripravam na volitve. Medtem pa je Svet SMC danes pooblastil predsednika stranke Zdravka Počivalška, da nadaljuje pogovore o vstopu v morebitno Janševo vlado. 

Intervju: Marjan Šarec
Novice Šarec: Janša je postal priliznjen do SMC

Danes se je sestal svet stranke SMC, kjer so se pogovarjali o sodelovanju v morebitni koaliciji desne vlade. Kot so povedali, je bila tema sestanka, ali bodo nadaljevali pogajanja, in dejali, da se ne odločajo že o vstopu v koalicijo. Kot je po seji novinarjem pojasnil Počivalšek, je 25 članov sveta tak sklep podprlo, proti pa je bil poslanec Jani Möderndorfer. Stranka sicer nadaljuje tudi priprave na morebitne predčasne volitve.

Niso glasovali o zavezujoči odločitvi

Počivalšek je namreč danes člane sveta stranke seznanil s potekom pogovorov s strankami SDS, DeSUS in NSi o vladni koaliciji, ki bi jo oblikovali po odstopu premierja Marjana Šarca. Na spletni strani stranke so sicer neposredno po koncu seje dodatno pojasnili, da "svet ni glasoval o nobeni zavezujoči odločitvi", se je pa strinjal s tem, da vodstvo stranke nadaljuje pogovore o oblikovanju morebitne nove vlade, piše STA.

Zdravko Počivalšek | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Dodali so še Počivalškovo oceno, da je to za SMC prednostna možnost. "Država ne potrebuje nadaljnjih mesecev brez operativne vlade in nove volitve politikom ne bodo olajšale dela. Konflikti in nasprotja se bodo le še poglobili," so Počivalškove besede zapisali na spletni strani. "Predčasne volitve bodo, če se uresničijo, zmaga osebnih interesov v politiki in poraz zmožnosti sprejemanja razumnih dogovorov," menijo v stranki.

Vztrajajo pri tem, da Slovenija ostane svobodomiselna država

SMC sicer pri pogovorih o vstopu v novo vlado vztraja pri tem, da se ohrani javno zdravstvo, da se ne posega v druge javne sisteme, da se okrepi gospodarsko okolje in da se ne odlaša več z ukrepi na področju starejših, javnih stanovanj in sanacije okoljskih vprašanj. Prav tako bo SMC po Počivalškovih besedah "vztrajala pri tem, da ostane Slovenija demokratična in svobodomiselna država in da se meja med pravicami in svoboščinami ne pomika v nobeno skrajnost".

O tem, ali je mogoče vzpostaviti stabilno in na programu temelječo vlado, je v ponedeljek razpravljal tudi izvršni odbor SMC. O kadrovskih razrezih v morebitni vladi s SDS, NSi in DeSUS pa niso razpravljali, so zatrdili, poroča STA.

Janez Janša
Novice Janša: Kar zadeva vsebino, je mogoče sestaviti koalicijo

Pri vsebinah blizu zaključka

Če v stranki SDS menijo, da pogajanja potekajo prepočasi, Počivalšek težav ne vidi. Glede na dosedanje pogovore meni, da so pri samih vsebinah blizu zaključka, če bodo nadaljevali, pa jih čaka odpiranje tudi "malo težjih tem".

Glede razdelitve resorjev v morebitni novi vladi je po njegovih navedbah prezgodaj govoriti. Spomnil pa je, da je SMC že v osnovi povedala, kaj jih zanima in katerim področjem dajejo večjo pozornost. Tako bodo imeli interes, da na teh področjih prevzamejo odgovornost za realizacijo projektov, je pojasnil predsednik SMC.

Na vprašanje osnutka koalicijske pogodbe je odgovoril, da pričakuje, da bodo pogovore v miru nadaljevali do konca tedna, tudi čez vikend. Če bo volja na vseh straneh, bodo po njegovih navedbah prihodnji teden predložili relevantni predlog, vsaj on pred člane sveta SMC.

Möderndorfer: Temu človeku ne zaupam in mu ne bi zaupal niti svojega lastnega vrta,

Jani Möderndorfer | Foto: Bor Slana/STA Foto: Bor Slana/STA Möderndorferju pa nihče ne jemlje pravice, da bi glasoval proti vstopu v Janševo vlado, je poudaril Počivalšek. Po njegovih navedbah je prednost SMC v tem, da dopuščajo različna mnenja. "Za nas ne bo izguba, če bo nekdo glasoval proti. Bo pa izguba, če bo ta zapustil našo stranko. Upam, da bomo zmogli moči, da bomo vsi tudi v prihodnje dopuščali različnost v SMC," je dodal.

Möderndorfer je po seji sveta povedal, da ne podpira pogajanj s stranko SDS, saj da s tem "pristajamo na diskurz njegove rehabilitacije". Po poslančevem mnenju se ni nič spremenilo odtlej, ko je Cerar dejal, da se z Janšo nimajo kaj pogajati. "Preprosto so stvari, kjer so meje prestopa zelo jasne. Temu človeku ne zaupam in mu ne bi zaupal niti svojega lastnega vrta, kaj šele vodenje Slovenije," je bil oster Möderndorfer.

Pojasnil je, da to za njegov položaj v stranki za zdaj še nič ne pomeni. Je pa ob tem spomnil na nadzor pooblaščene skupine komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) na Nacionalnem preiskovalnem uradu. V skupini je bil tudi podpredsednik komisije Žan Mahnič (SDS). V tej luči vidi še dodaten razlog, zakaj s to stranko ni mogoče sodelovati. "Si izmišljevati, da me nekdo nadzira, zato, da bi se lažje z njim pogajal še naprej, je sposobna samo ena stranka," je dodal poslanec.

Novice Janša omenil osla, zbrani v dvorani prekinili njegov govor #video
Janez Janša
Novice Janša: Vabimo jih, da po 75 letih pridejo iz gozdov #video
Ne spreglejte