SiolNET. Novice Slovenija
2,90

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Janša: Kar zadeva vsebino, je mogoče sestaviti koalicijo

2,90

termometer

Janez Janša
Foto: Ana Kovač

Po besedah prvaka SDS Janeza Janše poteka drugi krog pogovorov za sestavo nove vlade, torej pogovor o vsebini. Seštevek prioritet potencialnih partneric kaže, da težave vidijo zelo podobno. Tako je eventualno, kar zadeva vsebine, možno sestaviti večinsko koalicijo, ki bo normalno reševala tekoče težave in nadoknadila še kakšne zamude, je pojasnil.

Po odstopu predsednika vlade Marjana Šarca so se stranke SDS, SMC, NSi in DeSUS začele pogovarjati o oblikovanju nove koalicije. Prvič se je predsednik SDS Janez Janša Zdravkom Počivalškom, Matejem Toninom in Aleksandro Pivec sestal pretekli teden, ko so se strinjali, da bodo nadaljevali pogajanja. 

Odločilen je drugi krog, ko je govora o vsebini

Po besedah Janše pri pogovorih za oblikovanje nove koalicije s strankami SMC, DeSUS in NSi vse poteka tako, kot je običajno ob sestavljanju koalicije. Drugi krog pogovorov, torej o vsebini, je običajno najtežji in najbolj zahteven. "Ne nujno najbolj turbulenten, a tisti, ki dejansko odloči, ali je večinsko koalicijo možno sestaviti," je poudaril v izjavi v DZ, piše STA.

V soboto o "uredniški politiki Dnevnika"

Na vprašanje novinarke Dnevnika, kaj je na dnevnem redu organov strank v soboto, je Janša dejal, da "uredniška politika Dnevnika". "Če se vi vmešavate v stranko, se bomo mi v vašo uredniško politiko, sej smo v svobodni državi," je še navedel, piše STA.

Stranke imajo podobne prioritete

Vse potencialne partnerice so po njegovih navedbah podale svoje prioritete. Seštevek prioritet po njegovih ocenah pove, "da so tukaj svetle in zahtevnejše zadeve". "Dokaz neke zrelosti je to, da vse stranke, ki sodelujemo v tem pogovoru, nekatere ključne prioritete ali težave, ki so trenutno v Sloveniji, vidimo zelo podobno," ugotavlja.

Denarja ne bo dovolj za vse želje

Kar je vedno težava, pa so po Janševih navedbah finančni učinki. Trenutno njihov odbor za finance preračunava finančne učinke vsega predlaganega. Na prvi pogled Janša ocenjuje, da za vse, kar bi si kdo želel, denarja ni in se bo treba osredotočiti na prioritete ter delati na tem, da bo v prihodnosti več denarja, na podlagi katerega bodo zadostili tudi tistim predlogom, ki jih zagotovo v prihodnjih dveh letih ne bo mogoče financirati, še piše STA.

Državni zbor Foto: STA

Janša je pojasnil še, da so imeli doslej tri sestanke predsednikov vseh strank, ki sodelujejo v pogovorih, in še nekaterih sodelavcev. "Vmes je bilo veliko dela strokovnih timov na vseh straneh. Usklajevanje vsebin bo trajalo še nekaj časa. Tukaj so tudi nekatera vprašanja, ki jih še nismo odprli, bomo videli, kakšne možnosti za zapiranje se bodo ponudile v prihodnosti," je dejal.

"Če se bo vse na koncu zložilo, potem koalicijo lahko sestavimo"

Opozoril je še, da "so vse stranke razen SDS v neki notranji dinamiki, v katero se mi ne vmešavamo. Tudi to terja svoj čas. Če se bo vse na koncu zložilo, potem koalicijo lahko sestavimo, sicer pa ne," je dejal po poročanju STA.

Igor Zorčič Novice Vodja poslancev SMC: Ponudba LMŠ je nesprejemljiva

Sam glede na pogovore v DZ sicer ne dvomi, da bi v DZ dobil mandat za sestavo nove vlade. "A nas to ne zanima. Nas to zanima samo, če je to kompozicija, ki bo lahko reševala probleme in vzdržala toliko časa, da ne bomo vsaki dve leti hodili na volitve," je dejal, hkrati pa ponovil, da je SDS pripravljena tudi na volitve, še piše STA.

SDS bo le v vladi, v kateri bodo predsedniki koalicijskih strank

Glede kadrov je dejal, da bo stranka sodelovala samo v takšni vladi, v kateri bodo sedeli tudi vsi predsedniki koalicijskih strank, s čimer je zavrnil ugibanja, da bi bil lahko prvak NSi Tonin predsednik DZ. "Občutek je drugačen, če si na ladji, ne glede na to, ali je vreme razburkano ali sončno, ali če to ladjo opazuješ iz pristanišča. Mi želimo, da vsi, ki se bodo lotili tega projekta, če bo do njega prišlo, prispevajo po svojih najboljših močeh k temu, da bo projekt uspešen in dokončan. Minister ne more biti vsak - poleg tega, da je strokovnjak in se spozna na določene stvari, mora imeti tudi neko politično težo. Predsedniki koalicijskih strank jo seveda imajo," je izpostavil. Ob tem pa je po poročanju STA ocenil, da je med 90 poslanci vsaj 80 takšnih, ki zmorejo opravljati funkcijo predsednika DZ.

Matej Tonin Novice NSi enotna: Toninu poln mandat za pogajanja z Janšo

Glede možnosti, da bi bil predsednik vlade kdo drug, pa je Janša dejal, da je "pripravljen podpreti vsakogar, ki je na volitvah dobil več glasov" od njega. Janša je bil na volitvah v DZ sicer izvoljen z največ, 7020 glasovi.

O kadrih se bodo sicer začeli pogovarjati šele, ko bodo vsebinske stvari zaključene. Na vprašanje, ali je možno, da bi se v pogovore še vključila tudi SAB, je dejal, da so na pogovore vabili vse, tisti, ki so se želeli pogovarjati, so prišli. "Če se bo kdo kasneje priključil, mi nikoli nikogar ne izključujemo, je pa to tudi stvar ostalih, nismo sami v tem," je navedel po pisanju STA.

Janez Janša Novice NPU preiskuje financiranje medijev blizu SDS Viktor Orban, Janez Janša Novice Madžarski evri za medije iz krogov SDS, denar tudi v Makedonijo

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin