Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 7. 2011,
16.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

policija plače sindikat

Četrtek, 7. 7. 2011, 16.30

8 let

Policisti: Od bruto plače se ne da živeti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pokicijski sindikat se odziva na pisanje medijev glede višine plač med zaposlenimi v slovenski policiji.

V sindikatu policistov se zavedamo položaja najslabše plačanih policistov in iz tega razloga smo pristopili k konkretnim ukrepom za izboljšavo, ker opozarjanje, ne prinaša pričakovanih rezultatov. Pristopili smo k oblikovanju predlogov v novi policijski zakonodaji, predlagali okoli štirideset členov, z namenom, da se celovito izboljša položaj policistov, s poudarkom na operativnih policistih, pišejo v sindikatu policistov.

Nizki plačni razredi, nestimulativna napredovanja, neurejen karierni sistem ... Operativni policisti, nimajo tako nizkih plač zaradi posameznikov, ki se omenjajo v prispevkih. Temeljni problem plač operativnih delavcev policije so nizki izhodiščni plačni razredi, nestimulativna napredovanja, neurejen karierni sistem, neurejeno zavarovanje zaradi poškodb pri delu, zato je takšno stanje potrebno najprej odpraviti.

Funkcija dodatkov, ki so časovno omejeni, je zgolj dodatno ovrednotiti posebne obremenitve, ki so jim izpostavljeni policisti v različnih funkcijah od tistih, ki vodijo, odločajo in izvajajo neposredno delo na terenu in pred tem v zameno niso dobili popolnoma nič. Tako bodo do poštenega plačila upravičeni operativni policisti, ki bodo na terenu obravnavali najtežje varnostne dogodke, še pišejo v sindikatu.

750 evrov težko prisluženega denarja Zaradi objektivne obveščenosti moramo pripomniti, da zneski bruto plač precej razlikujejo od dejanskih izplačil. Tako je 1100 evrov bruto plače terenskega policista v prispevku, v resnici pomeni nekaj nad 750 evrov neto izplačila. Vse to ob izjemni odgovornosti in zahtevnih delovnih pogojih in omejitvah, ki ji nalaga delovnopravna zakonodaja. Bruto plačo policisti (tako kot vsi drugi) vidijo samo na plačilni listi in se od nje ne da živeti, poudarjajo v sindikatu.

Ne da se prezreti poskusov, katerih namen je na zelo nizkem skupnem imenovalcu ustvariti razdor med sindikati, policisti in zmanjšati podporo ravnokar potrjeni policijski zakonodaji na izpostavljanju le nekaj posameznih segmentov kompleksne zakonodaje. Ob tem je potrebno zavrniti namigovanja, da gre pri potrditvi policijske zakonodaje za umirjanje nezadovoljnih policistov in ukrepov sindikata policistov, ki ostajajo takšni kot so bili pred potrditvijo na vladi. Takšne ocene so tako do policistov, kot do sindikata žaljive in podcenjujoče.

"Vztrajnosti in argumentov nam ne primanjkuje" V sindikatu policistov se zavedamo, da je potrditev zakonodaje zgolj prvi korak v zakonodajnem postopku vendar pa imamo za sprejem zakona precej argumentov in tudi vztrajnosti. To sposobnost smo dokazali v lanski stavki, kjer se nismo zlomili, so še sporočili s Sindikata policistov Slovenije.

Ne spreglejte