SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Ponoči brutalno pretepena sodnica izven smrtne nevarnosti

10

termometer

policija
Foto: Ana Kovač

Policija preiskuje sum poskusa umora mariborske okrožne sodnice. Okoli 1.15 so jih namreč obvestili, da je bila na območju Maribora napadena in hudo poškodovana sodnica. Poleg policistov so posredovali tudi reševalci, ki so poškodovani pomagali in jo odpeljali v Univerzitetni klinični center Maribor.

Po neuradnih informacijah spletnega Večera so neznanci pretepli Danielo Ružić in jo hudo poškodovali. Ružićevo, ki dela na gospodarskem oddelku mariborskega okrožnega sodišča, so neznanci okoli ene ure ponoči pričakali pred njeno hišo v Pekrah pri Mariboru. Motiv za napad za zdaj še ni znan.

Policisti Policijske uprave Maribor so zavarovali kraj dejanja in obvestili dežurnega preiskovalnega sodnika ter državno tožilko, ki sta prišla na kraj dogodka. Preiskovalni sodnik je prevzel vodenje ogleda kraja kaznivega dejanja skupaj z mariborskimi kriminalisti, ki izvajajo obsežne aktivnosti v okviru intenzivne kriminalistične preiskave.

Napad bi bil lahko povezan s službo ali zasebnim življenjem sodnice

Andrej Kolbl, ki po pooblastilu generalne direktorice policije vodi Sektor kriminalistične policije PU Maribor, je ob 15. uri podal izjavo v zvezi s preiskavo poskusa umora. Pojasnil je, da intenzivna kriminalistična preiskava poteka v več smereh. Napad bi bil lahko povezan s službo ali zasebnim življenjem sodnice.

Policija še ugotavlja, ali je napad izvršila ena ali več oseb, znano je le, da je bila žrtev napadena s predmetom. Stanje sodnice je trenutno stabilno in ni več v smrtni nevarnosti.

Sodila v več odmevnih primerih

Ružičeva je sodila v odmevnih primerih, med drugim v tožbi DUTB zoper nekdanje vodilne v Probanki, gospodarskem sporu med Iskro in Mestno občino Maribor glede prekinitve projekta radarji za odškodnino 12,8 milijona evrov ter v odškodninskih tožbah podjetja KND in občine Duplek proti avstrijskemu Verbundu zaradi škode v poplavah Drave leta 2012.

Policija poziva vse, ki imajo kakšne informacije ali karkoli vedo o napadu, da pokličejo na 113 ali anonimni telefon policije 080 1200.

sodišče, zatožna klop Foto: STA

"Takšna nasilna dejanja ne smejo imeti mesta v naši družbi"

Predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič in predsednica Okrožnega sodišča v Mariboru Alenka Zadravec sta po tej novici v skupni izjavi obsodila napad na sodnico. Takšna nasilna dejanja, ne glede na vzrok, ne smejo imeti mesta v naši družbi, sta zapisala.

"V sodstvu smo šokirani in zgroženi nad brutalnim napadom na sodniško kolegico z Okrožnega sodišča v Mariboru. (...) Upamo, da bodo uspeli organi pregona čim prej raziskati ta nezaslišani dogodek. Ob tem pa se sprašujemo, ali ni ta nasilni izpad tudi posledica dogajanj v zadnjih letih, ko so nespoštovanje sodniške funkcije ter neupravičeni verbalni napadi na sodstvo ter sodnike postali stalnica," sta še zapisala v skupni izjavi.

Tudi v Slovenskem sodniškem društvu so najostreje obsodili napad. Kot so zapisali, jih je "močno pretresla vest o brutalnem fizičnem napadu na našo kolegico sodnico Danielo Ružič, ki je v napadu utrpela hude poškodbe".

"Fizično nasilje nad sodnico predstavlja hud napad na pravno državo in neodvisnost sodstva. Ne smemo dovoliti, da bi zavladal zakon ulice. Ta napad izkazuje, da je treba vsake verbalne grožnje z napadom na življenje in telo sodnikov v zvezi z njihovim delom resno obravnavati," so opozorili v sporočilu za javnost. Kot so dodali, sodnici želijo dobro okrevanje, njeni družini pa v teh težkih trenutkih izrekajo vso podporo.

Dejan Židan Novice Politiki z ostrimi odzivi po napadu na sodnico v Mariboru

Sodniki že večkrat tarče napadov

V preteklosti so bili sodniki že tarče napadov. 24. septembra 1996 je bomba eksplodirala pred hišo takratnega mariborskega sodnika Konrada Rebernika, hudo ranjena je bila njegova žena Živa Lorbek Rebernik. Napad je bil povezan s sodnikovim delom.

Leta 2002 je bil s strelnim orožjem na njegovem domu v Črnomlju napaden tudi nekdanji sodnik novomeškega okrožnega sodišča Anton Panjan, ki je danes predsednik Višjega sodišča v Ljubljani.

Novembra 2009 pa je pred stanovanjsko hišo sodnice kazenskega oddelka ljubljanskega okrožnega sodišča Katarine Turk Lukan v Radovljici eksplodiralo eksplozivno telo. Poškodovana je bila ena od dveh sodničinih mladoletnih hčera. Tudi ta napad naj bi bil povezan s sodničinim delom.

Novice Eksplozija pred otroško sobo sodničine hčerke

Komentarji

69

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • robothron / 16.06.2019. ob 12:23 +27 - 3

  Slovenija je zelo varna država ja, če se nikomur ne zameriš in z nikomer nič nimaš.

  +27 - 3
 • EErika / 16.06.2019. ob 12:55 +28 - 8

  Ko bodo nedotakljivi delali pošteno in po svoji vesti, takšnih dogodkov ne bo.

  +28 - 8
 • čriček / 16.06.2019. ob 13:51 +19 - 4

  Take stvari delajo organizirane kriminalne združbe na mafijski način. Upam, da jih onemogočijo takoj, sicer bomo postali od mafije odvisna država.

  +19 - 4
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin