Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 11. 2009,
6.56

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 10. 11. 2009, 6.56

7 let, 12 mesecev

Eksplozija pred otroško sobo sodničine hčerke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pozno sinoči je pred otroško sobo hiše okrožne sodnice Katarine Turk Lukan, ki je razsojala v primeru Global, odjeknila eksplozija. 13-letno hčerko je pred hujšimi posledicami obvarovala omara.

Neznano eksplozivno telo je eksplodiralo na Kajuhovi ulici v Radovljici, sinoči ob 22.50. Pri tem je bila lažje poškodovana sodničina hči, ki je že zapustila bolnišnico. Po poročanju Žurnala24 forenziki in kriminalisti na terenu sumijo, da je bil eksploziv za miniranje objektov nastavljen na omet hiše in sprožen z daljinskim upravljalnikom. Sodnica in njena družina bodo do prijetja storilcev oz. v času nevarnosti za nov napad pod stalnim 24-urnim nadzorom.

Goršek: Napad na okrožno sodnico verjetno povezan z njenim delom Dosedanje ugotovitve izkazujejo zelo veliko stopnjo verjetnosti, da bi bil lahko motiv za napad na sodnico povezan z njenim delom, je dejal direktor policije Janko Goršek.

Eksplozivno telo s precejšnjo rušilno močjo Povedal je, da je takoj po eksploziji, do katere je prišlo v ponedeljek okoli 22.50 pri stanovanjski hiši v Radovljici, tja prišlo več policijskih patrulj. Aktiviran je bil tudi operativni štab ter posebna policijska enota. Strokovnjaki so sicer doslej ugotovili, da gre za eksplozivno telo s precejšnjo rušilno močjo, je povedal Goršek.

Goršek: Eksplozivno sredstvo ne izvira iz skladišča pri Pivki Ogled kraja kaznivega dejanja po njegovih besedah še ni končan. Je pa zatrdil, da bo policija uporabila vse kadrovske zmogljivosti in možne zakonske ukrepe, da izsledi storilca ali storilce in da v zvezi s tem zbere potrebne dokaze. Kot je še pojasnil Goršek, policija ni bila obveščena o morebitnih pripravah na to kaznivo dejanje. Zavrnil pa je tudi namig, da bi bilo to eksplozivno sredstvo ukradeno iz skladišča Povhova jama pri Pivki.

Zalar: Dogodek terja resno obravnavo Kot je povedal minister Aleš Zalar, ga je o napadu sredi noči obvestila notranja ministrica Katarina Kresal. Takoj po dogodku so sodnici zagotovili varovanje, osebo, ki je bila v napadu laže ranjena (neuradno gre za hčer sodnice), pa so v tem času že odpustili z bolnišnice. Zalar je pojasnil, da so usklajeno delovanje policije, pravosodnega ministrstva in Okrožnega sodišča v Ljubljani zagotovili že ponoči. "Gre za resen dogodek, ki terja resno obravnavo," je poudaril in dodal, da so vse razpoložljive vire usmerili v to.

Sodnica sodila v primeru Global Minister je ocenil, da bi bil lahko motiv dejanja povezan z delom sodnice. Dogodek, ki je usmerjen zoper nosilca sodne funkcije, namreč po njegovem že po naravi stvari napeljuje na vprašanje, ali ne gre za maščevanje ali grožnjo, povezano s sodniškim delom. Gre sicer za sodnico kazenskega oddelka Okrožnega sodišča v Ljubljani, ti sodniki pa obravnavajo nekatere najtežje primere kriminala, je poudaril Zalar. Okrožna sodnica Katarina Turk Lukan je sicer med drugim sodila v primeru Global.

Zalar je še povedal, da ima pravosodno ministrstvo v zvezi s takšnimi primeri tudi določene pristojnosti, saj potrjuje oceno ogroženosti, ki jo pripravijo sodišča. Ker na ministrstvu sodelujejo pri pripravi varnostnih načrtov, so po besedah Zalarja v času tega mandata ves čas delali na tem, da so bile te varnostne ocene potrjene in da so se na podlagi potrjenega načrta izvajali tudi ukrepi.

Največ groženj doživijo sodniki prve stopnje Poleg tega ministrstvo po njegovem zagotavlja pravosodnim organom ustrezno tehnično varovanje. A po tem dogodku se po njegovih besedah vidi, da so pravosodni funkcionarji grožnjam lahko izpostavljeni tudi zunaj delovnega mesta. "In to predstavlja posebno tveganje in izziv za vse," je poudaril. Dejal je, da največ groženj v praksi doživijo sodniki prve stopnje, da pa ni nujno, da so to samo kazenski sodniki.

"Gre za napad na ustavno demokracijo" Na dogodek se je Zalar odzval tudi prek spletne socialne strani Facebook, kjer je zapisal, da ga je vest o napadu na družino okrožne sodnice pretresla ter da gre za napad na ustavno demokracijo, saj da sodniki predstavljajo enega od treh stebrov države.

Strožja kontrola na ljubljanskem okrožnem sodišču Predsednik Okrožnega sodišča v Ljubljani Andrej Baraga je napad na sodnico obsodil ter zatrdil, da so njej in njeni družini zagotovili varovanje. Pojasnil je tudi, da na okrožnem sodišču že izvajajo strožjo kontrolo prihoda strank.

"Svoje delo bomo tudi vnaprej opravljali pokončno" V Slovenskem sodniškem društvu so napad ostro obsodili. Tak napad na sodnika po njihovem pomeni resno opozorilo na nespoštovanje institucij sistema in na krizo vrednot v družbi. Napad potrjuje, da se verbalne grožnje z napadom na življenje sodnikom v zvezi z njihovim delom uresničujejo, so navedli. Poudarili pa so, da sodnikov tudi takšna dejanja ne bodo odvrnila, da bi svoje delo tudi v bodoče opravljali pokončno, v skladu z ustavo in zakoni.

Dobovšek: Napad na sodnico tudi posledica odnosa do sodstva Družbene spremembe, ki so šle v smer diskreditacije sodnikov, ter politika, ki slednjih ni podprla, so pripeljali do tega, da so sodniki bolj ogroženi, meni prodekan fakultete za varnostne vede Bojan Dobovšek. Po njegovo bodo po napadu na okrožno sodnico gotovo sledili določeni ukrepi, dolgoročno pa bo treba urediti položaj in ugled sodstva.

"Dostop do sodne stavbe imajo praktično vsi" Dobovšek sicer pojasnjuje, da so vsi poklici ogroženi, "sodniški poklic je pa lahko še toliko bolj, če družba ne daje prave veljave temu poklicu". Sicer pa poudarja, da je mogoče na področju varnosti veliko narediti že v okviru delovnega mesta. Opozarja namreč, da imajo do sodne stavbe dostop praktično vsi.

Kratkoročno prodekan fakultete za varnostne vede ocenjuje, da bodo gotovo sprejeti določeni ukrepi. Opozarja pa, da bo dolgoročno precej odvisno od tega, v kolikšni meri bo politika "podprla sodnike in jih postavila v tisti položaj, ki jim v družbi gre".

Predstavniki vlade in parlamenta relativno dobro varovani Za varovanje predstavnikov vlade in parlamenta je relativno dobro poskrbljeno, še meni Dobovšek, ki pri tem spominja na angažiranost pristojnih organov ob nedeljskem lažnem preplahu, da naj bi bila v oz. okoli poslopja DZ postavljena bomba. Nasprotno ob zadnjem preplahu na sodišču stavbe sploh niso izpraznili, dodaja.

Ne spreglejte