SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Politiki z ostrimi odzivi po napadu na sodnico v Mariboru

10

termometer

Janez Janša
Foto: Reuters

Po napadu na mariborsko okrožno sodnico Danielo Ružič se vrstijo ostri odzivi in obsodbe nasilja. Predsednik DS Alojz Kovšca je na Twitterju zapisal, da sta zakon in pravica nad silo. Predsednik SDS Janez Janša pa, da smo tokrat priča fizičnemu nasilju brez primere. Mariborski župan Saša Arsenovič je napovedal, da bo še naprej nepopustljiv pri izpolnjevanju zaveze, da bo Maribor odlikovala kultura nenasilja in strpnosti.

"Ostudno in nesprejemljivo! Krivce je treba najstrožje kaznovati. Ne smemo dovoliti zastraševanja sodnikov. Sodnici želim hitrega okrevanja in poguma po vrnitvi na delovno mesto. Zakon in pravica sta nad silo," je zapisal predsednik DS Alojz Kovšca.

"Napad na sodnico je tudi napad na celoten pravosodni sistem in na vrednote, na katerih je z ustavo utemeljena naša država. Če padeta pravo in pravica, padeta svoboda in demokracija," je tvitnil predsednik DZ in SD Dejan Židan.

"Ostro obsojamo brutalen napad na mariborsko sodnico. Po diskreditacijah in šikaniranjih sodnika Radonjića in tožilca Pušnika smo tokrat priča fizičnemu nasilju brez primere," je na Twitterju zapisal predsednik SDS Janez Janša.

policija Novice Ponoči brutalno pretepena sodnica izven smrtne nevarnosti

Tudi v SD so poudarili, da je nasilje nad komerkoli nesprejemljivo. Podpredsednik SD in minister za izobraževanje Jernej Pikalo je na Twitterju zapisal, da se mora država odzvati "do maksimuma pooblastil". "Za takšna dejanja ni opravičila, zahtevajo ostro obsodbo vseh! Sodnici in njenim najbližjim želim veliko moči in poguma," je na Twitterju zapisala podpredsednica SD in evropska poslanka Tanja Fajon.

V NSi so na Twitterju zapisali, da je "zahrbten napad na sodnico v demokratični državi nesprejemljiv in zahteva takojšen odziv organov pregona". "Gre za grožnjo temeljnim vrednotam demokracije, svobode in pravne države. V NSi napad ostro obsojamo in upamo, da bodo storilce našli in jim sodili," so zapisali. "Ustrahovanje in povračilni ukrepi so v vsakem primeru nesprejemljivi, to je znak za alarm. Gre za grožnjo pravnemu redu in temu se moramo upreti. Zdaj ali nikoli," je na Twitterju zapisal poslanec NSi Jernej Vrtovec.

Iz SAB so sporočili, da so kot edina stranka, ki jo vodi ženska, zaradi napada na mariborsko sodnico še posebej pretreseni. "Absolutno obsojamo to sprevrženo in nagnusno dejanje in vsako nasilje nad ženskami nasploh," so navedli. Ne glede na to, ali je poskus umora povezan z delom brutalno pretepene ali ne, v SAB pričakujejo, da bodo organi pregona z vso vnemo iskali in tudi našli napadalca (ali napadalce).

Arsenovič opozarja na mafijsko kriminalne združbe v Mariboru

Tudi mariborski župan Saša Arsenovič je ostro obsodil brutalni napad. "Pozivam vse pristojne, da se najostreje odzovejo na mafijsko kriminalne združbe v mestu. Kot župan bom še naprej nepopustljiv pri izpolnjevanju zaveze, da bo Mestna občina Maribor naredila vse, kar je v naši moči, da Maribor spet postane in ostane mesto dobrih ljudi, ki jih odlikuje kultura nenasilja in strpnosti," je zapisal v sporočilu. Kot je dodal, sodnici stojijo ob strani in ji izražajo vso podporo.

Zunanji minister in predsednik SMC Miro Cerar je na Twitterju zapisal, da sta pravna država in neodvisno sodstvo ključna temelja za demokratičnost in trajnostni razvoj naše družbe. "Zato sem šokiran nad grozljivim napadom na okrožno sodnico v Mariboru in dogodek najostreje obsojam, sodnici pa želim čimprejšnje okrevanje. Pričakujem, da bodo pristojni organi opravili svojo vlogo. Pot do (svojega) prava in pravice mora ostati v mejah pravne države, ne v rokah ulice in nasilja," je navedel Cerar.

Napad na sodnico so že obsodili na ministrstvu za pravosodje, v vrhu sodstva in tudi sodniškem društvu.

Kot so pred tem sporočili s Policijske uprave Maribor, policija preiskuje sum poskusa umora sodnice. Davi okoli 1.15 so jih obvestili, da so jo neznanci napadli na območju Maribora in hudo poškodovali. Posredovali so reševalci in policisti. Poškodovani so nudili pomoč in jo odpeljali v Univerzitetni klinični center Maribor, so sporočili s Policijske uprave Maribor.

Motiv napada še ni znan, policija storilce še išče, poteka intenzivna kriminalistična preiskava.

Komentarji

41

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • bor955 / 16.06.2019. ob 17:46 +33 - 2

  Kako lahko govorjo da je to napad na pravni red države če pa v tej posrani državi ni nobenega pravnega reda ampak vlada totalna anarhija kjer lahko vsak lopov pokrade vse banke in braz problema skrije naropan denar v davčne oaze !!

  +33 - 2
 • triglav... / 16.06.2019. ob 17:42 +29 - 9

  Ustavni sodniki so zrušili slovenski pravosodni sistem.

  +29 - 9
 • marsal / 16.06.2019. ob 19:45 +13 - 1

  Kaj je to " dober sodnik " ?? Poslušam o dobrih sodnikih ! Ali so to tisti , ki delajo po nareku "globoke države "?

  +13 - 1
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin