Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 6. 2020,
14.44

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,71

35

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša policija Slovenska vojska Slovenija meja

Torek, 16. 6. 2020, 14.44

3 leta, 10 mesecev

Policija odločno zavrača namigovanja predsednika vlade Janše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,71

35

slovenska policija | Foto Siol.net

Foto: Siol.net

Na Generalni policijski upravi so za STA odločno zavrnili navedbe o vpletenosti policije v domnevni incident na meji z Italijo, ko naj bi slovenski vojak uperil puško v sprehajalca. To je v petek na Twitterju namignil premier Janez Janša, ko je zapisal, da naj bi bil incident insceniran, v ozadju pa "kadri globoke države", tudi v policiji.

Na vprašanje, ali bi lahko res šlo za insceniran dogodek, so navedli, da je policija preverjala dejstva in okoliščine uradno pregonljivih kaznivih dejanj. "Pri tem, po do sedaj zbranih podatkih, ni ugotovila okoliščin, ki bi kazale na prirejanje dejanskega stanja oziroma insceniranost dogodka," so zapisali za STA.

vrhovno državno tožilstvo
Novice Vrhovno državno tožilstvo zanikalo namigovanja Janše

Premier Janša je v petek na Twitterju poobjavil prispevek Nove 24 TV, v katerem je ta razkrila domnevno identiteto omenjenega sprehajalca, hkrati pa navaja, da naj bi šlo "za radikalnega titoista in zagovornika Antifa". Televizija je na svoji spletni strani tudi navedla, da pri tem dogodku "ne gre izključiti možnosti o načrtni provokaciji Slovenske vojske in s tem tudi vlade z namenom insceniranja incidenta".

Janša namignil, da so v ozadju kadri globoke države

Premier je ob tem, po navajanju STA, zapisal tudi lasten komentar: "Kot leta 1994 v aferi Depala vas. Inkarnacija Smolnikarja - oboževalec diktatorja, član mednarodne teroristične organizacije v akciji za diskreditacijo Slovenske vojske, v ozadju pa kadri globoke države v tožilstvu, policiji in MSM (osrednji mediji, op. a.)."

Premier Janez Janša je namignil, da naj bi bil incident insceniran, v ozadju pa "kadri globoke države", tudi v policiji. | Foto: STA , Premier Janez Janša je namignil, da naj bi bil incident insceniran, v ozadju pa "kadri globoke države", tudi v policiji. Foto: STA ,

Policija odločno zavrača vpletenost v dogodek

"Odločno zavračamo navedbe o vpletenosti policije v omenjen dogodek," so za STA zapisali na Generalni policijski upravi. Na vprašanje, ali imajo kakšne informacije v zvezi s tem oziroma ali jih preverjajo, so odgovorili, da nimajo nobene informacije oziroma indica v tej zvezi.

vojaki, vojska
Novice Incident ob meji: "Vse več indicev, da se je primer dejansko zgodil" #video

Tudi vrhovno državno tožilstvo zanikalo namigovanja

Pred tem je v ponedeljek tudi vrhovno državno tožilstvo odločno zanikalo kakršnokoli vpletenost v incident. Kot so, po navajanju STA dodali, je "policijska uprava o dogodku obvestila pristojno okrožno državno tožilstvo, ki zadevo proučuje".

Do omenjenega dogodka je prišlo v začetku maja, ko naj bi sprehajalca ob meji z Italijo slovenski vojak ustavil z orožjem in ga prisili, da je pokleknil, pri tem pa je vanj meril s puško, čeprav naj tega v skladu z veljavnimi pravili pri pomoči policiji pri varovanju državne meje ne bi smel. Primer zdaj preiskuje obveščevalno-varnostna služba obrambnega ministrstva. Načelnik generalštaba Slovenske vojske, brigadir Robert Glavaš, je prejšnji četrtek zagotovil, da bodo dogodek raziskali, še piše STA.
Ne spreglejte