Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 9. 2020,
7.05

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

174

Natisni članek

zaščitna maska avtobus policija

Sreda, 23. 9. 2020, 7.05

3 leta, 7 mesecev

O incidentu na Vranskem tudi Nemec in Janša #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

174

Potem ko so včeraj po družbenem omrežju Facebook zaokrožile fotografije in posnetki najstnice, ki naj bi jo policisti zaradi neuporabe zaščitne maske na avtobusu vklenili, so nam s policije sporočili, da mladoletna potnica N. B. v postopku s pristojnimi ni želela sodelovati. Policista sta dekletu ukazala, naj zapusti avtobus, česar pa kljub opozorilu, da bosta zoper njo uporabila prisilna sredstva, če ukaza ne bo upoštevala, ni hotela storiti. Kot so še pojasnili, dekle tudi ni želelo na vpogled izročiti osebnega dokumenta, s katerim bi policista potrdila njeno identiteto. Včerajšnji dogodek sicer odmeva tudi na domačem političnem parketu.

Novice So najstnico res vklenili v lisice zato, ker na avtobusu ni nosila maske?

Fotografije in posnetki najstnice s pripisi o dogajanju, ko naj bi jo policisti na Vranskem domnevno obravnavali in vklenili v lisice, ker na avtobusu ni nosila zaščitne maske, je z javnostjo delilo dekle, ki je bilo vpleteno v omenjeni incident s pristojnimi organi.

Kot je najstnica zapisala na svojem profilu na družbenem omrežju Facebook, naj bi jo policisti zaradi nenošenja maske na silo zvlekli z avtobusa, jo vrgli na tla in vklenili. "Voznik, ki me je prijavil, je zbežal, ni se mi niti predstavil. Sem dijakinja, že od samega začetka se borim, da dihamo svobodno. Odlok, hišni red in priporočila niso zakon. Nimajo vam pravice dati kazni," je na svojem profilu zapisala N. B. 

SD. Brez mask v šolah.
Novice Infektologinja Beovićeva o pozivu Fajonove: Žalostno in nenavadno #video

Nesramno in nedostojno vedenje dekleta

Ob svojem zapisu je delila tudi posnetek, na katerem z lisicami na rokah sedi na avtobusni postaji, ob njej pa stojita dva policista. Posnetek se je hitro razširil po družbenih omrežjih, uporabniki pa so v svojih objavah večinoma poudarjali, da so policisti dekle zvlekli z avtobusa in jo vklenili, ker med vožnjo ni uporabljala zaščitne maske.

Videoposnetek je z objavljenim sporočilom delil uporabnik pod imenom Nikita Xever, sicer aktivist, ki se zavzema za ukinitev obveznega nošenja zaščitnih mask in ki je v preteklosti objavljal lastne posnetke, kako je po trgovinah hodil brez maske.


Da je do dogodka res prišlo, so potrdili tudi pri avtobusnem prevozniku Nomago. "Ob vstopu v vozilo je potnica verbalno napadla voznika, ki jo je prosil, naj uporablja zaščitno obrazno masko. Zaradi nevarnega obnašanja potnice, ogrožanja njegove varnosti in varnosti preostalih potnikov je voznik na pomoč poklical nadrejenega, ki je stopil v stik s pristojno policijsko upravo, saj sam nima pristojnosti za reševanje tovrstnih težav," so sporočili iz podjetja Nomago.

Dogodek so nato potrdili tudi na policiji. Kot so zapisali, so včeraj v popoldanskem času iz avtobusnega podjetja poklicali na Operativno komunikacijski center Policijske uprave Celje in zaprosili za intervencijo potnice na avtobusu, ki se je nesramno in nedostojno vedla, vznemirjala voznika in potnike na avtobusu.

Miramare
Novice Pogrešano 25-letno Slovenko našli mrtvo v italijanskem morju

Policistom ni želela pokazati osebnega dokumenta

"Policista sta na avtobusni postaji na Vranskem z zbiranjem obvestil ugotovila, da je potnica v Ljubljani vstopila na avtobus, pri tem pa ni upoštevala opozorila voznika, da si mora nadeti obrazno zaščitno masko, med vožnjo pa se je nedostojno vedla do potnikov. Policista sta zaradi kršitve javnega reda in miru pristopila do potnice – kasneje je bilo ugotovljeno, da je mladoletna, polnoletna bo čez dva dni – in od nje zahtevala osebni dokument, da bi ugotovila njeno identiteto," so pojasnili na policiji.

Ker dekle v postopku ni želelo sodelovati, policista pa drugače nista mogla ugotoviti njene identitete, sta jo seznanila, da jo bosta zaradi identifikacijskega postopka privedla na policijsko postajo. Potnici sta ukazala, naj zapusti avtobus, česar pa kljub opozorilu, da bosta zoper njo uporabila prisilna sredstva, če ukaza ne bo upoštevala, ni hotela storiti. Zato sta policista zoper njo uporabila telesno silo (op. p. strokovne prijeme) ter jo kljub aktivnemu upiranju odpeljala z avtobusa in vklenila. 

Migranti
Novice Policisti v enem tednu prijeli 400 migrantov

Šele po prihodu mame ugotovili njeno identiteto

Domneven zapis mame dekleta je delil uporabnik pod imenom Nikita Xever, sicer aktivist, ki se zavzema za ukinitev obveznega nošenja zaščitnih mask.  | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Domneven zapis mame dekleta je delil uporabnik pod imenom Nikita Xever, sicer aktivist, ki se zavzema za ukinitev obveznega nošenja zaščitnih mask.  Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Kot so še dodali, je na kraj dogajanja prišla tudi mati mladoletnice, s pomočjo katere so policisti ugotovili njeno identiteto, prav tako pa je potnica policistom na vpogled izročila osebni dokument, na podlagi katerega je bila njena identiteta dodatno potrjena, zato sta ji policista takoj snela sredstva za vklepanje in postopek zaključila. 

Zoper potnico bo policija zaradi kršitve javnega reda in miru (nedostojno vedenje na javnem kraju, nedostojno vedenje do policistov in neupoštevanje njunih ukazov) in ker osebne izkaznice ni hotela izročiti na vpogled policistoma, podala obdolžilni predlog na pristojno sodišče zaradi kršitve zakonov o varstvu javnega reda in miru in o osebni izkaznici. 

"Prav tako bo zaradi kršitve odloka vlade o preprečevanju širjenja nalezljive bolezni covid-19, ker ni uporabljala zaščitne maske na javnem prevozu, zoper njo podan predlog drugemu prekrškovnemu organu oz. zdravstvenem inšpektoratu. Okoliščine postopka policistov še niso celovito preverjene, bo pa to storila komisija Generalne policijske uprave," so še sporočili s policije. 

Hojs: za strokovno posredovanje sem izrekel vse čestitke

Na včerajšnji dogodek so se odzvali tudi nekateri domači politiki. Potem ko je poslanec SD Matjaž Nemec na družbenem omrežju Twitter zapisal: "Dijakinja na avtobusu ni nosila maske, prišli so policisti in jo vklenili. Nepreklicno odstopljeni minister Aleš Hojs, a so to vaše usmeritve in obvezna navodila?" je incident komentiral tudi notranji minister.

Hojs je pod prvoten Nemčev tvit nato zapisal, da je policiji za strokovno in zakonito posredovanje izrekel vse čestitke. "Tokrat niso bile potrebne nobene posebne usmeritve," je ob tem dejal. Nemec mu je pa odvrnil: "Čestitke, pogumen mož ste, vedno bolj. Ljudje vam bodo hvaležni."

Pozneje je svoj tvit prispeval tudi premier Janez Janša, ki se je odzval na Nemčev zapis. Kot je napisal na Twitterju, je odkrito spodbujanje h kršitvi pravil, ki varujejo javno zdravje in še posebej življenja ranljivih skupin, skrajno zavržno. "Splošno ogrožujoče. Politiki stranke SD in LMŠ s takim ravnanjem rušite napore zdravstva in vseh drugih ter se norčujete iz vladavine prava," je dejal premier.

Alkotest
Novice Ker je odklonila strokovni pregled alkoholiziranosti, so jo policisti pridržali

Bandelli ni skoparil z ostrimi besedami na račun voznika avtobusa

Predsednica stranke SAB Alenka Bratušek je svoje mnenje o včerajšnjem dogodku ravno tako delila s sledilci na Twitterju. "To se ne dogaja niti v Belorusiji! Policija na avtobusih uklepa naše otroke zaradi nenošnja mask?! Medtem pa ministrica brez zaščitnih ukrepov ogroža zdravje vseh preostalih udeležencev dogodka. Da ne omenjam, da od otrok in učiteljev zahteva, da v šolah 8 ur nosijo maske!" je dejala.

Njen zapis je nato na svojem profilu delil še poslanec iz njenih vrst Marko Bandelli, ki pa ni skoparil z ostrimi besedami, ki jih je zapisal na račun voznika avtobusa. Označil ga je za nesramnega in primitivnega.

slovenska policija
Novice Po ugotovitvah policistov je šlo pri smrti 43-letnika na Goriškem za umor

 

Ne spreglejte