Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 12. 2017,
19.17

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

Umar vlada Dejan Židan Karl Erjavec Boštjan Vasle Miro Cerar

Torek, 12. 12. 2017, 19.17

6 let, 4 mesece

Pol leta pred volitvami Cerarjeva koalicija vse bolj skrhana #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Po preglasovanju o sanaciji bolnišnic in plačah direktorjev javnih zavodov je SMC partnerje razburila še s solo akcijo pri imenovanju direktorja Umarja. Tistega, ki v državi napoveduje gospodarsko rast.


Novinarka: Sanja Hrgota/Video: Planet TV

Dejan Židan in Karl Erjavec, ki sta danes spregovorila za Planet TV, sta pričakovala, da bo nov, tretji mandat brez težav dobil Boštjan Vasle, a ga je Cerarjeva vlada do volitev imenovala samo za vršilca dolžnosti. Vasle je prvič zasedel direktorski stol Umarja v obdobju prve vlade Janeza Janše. Druga Janševa vlada mu je mandat podaljšala še za pet let, levica pa se tokrat obotavlja – čeprav gre za strokovnjaka. Te poteze SMC ne razumejo niti koalicijski partnerji.

Boštjan Vasle | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač "Sem presenečen, ker gre za strokovnjaka. Že veliko let vodi ta urad in dela strokovno. Dela na podlagi metodologije, ne ugiba iz krogle, kakšna je gospodarska rast," se je za Planet TV odzval podpredsednik vlade in prvak DeSUS Erjavec.

Neprepričljivi argumenti SMC

"Korektno opravlja svoje delo, poznan je tudi v Sloveniji in širše. Zavedam se, da njegova analiza ni vedno vsem všeč, ampak mi ne potrebujemo ljudi, ki nas hvalijo, ampak ljudi, ki so objektivni," pa meni prvak SD Židan. SMC bi lahko v tem postopku Vasletu izkazala več spoštovanja, je dejal Židan. Če je delal dobro, naj dobi polni mandat, če ne, pa naj gre, je še dodal, "ne pa da čaka do zadnjega dne, kaj se bo z njim zgodilo in potem ima neprepričljive argumente, da iščemo še več kandidatov. Razpis je bil".

V SMC pa odgovarjajo, da želijo pritegniti širši nabor kandidatov. V prvem se je namreč poleg Vasleta prijavila zgolj ena kandidatka, ki ni izpolnjevala pogojev. Poenostavljeno torej – Vasleta v SMC cenijo, a bi radi, da se v tekmi za direktorski stolček pomeri v močnejši konkurenci. Erjavec pa meni drugače in se pri tem opira na dosedanje izkušnje: "Ponavadi vodilna stranka v koaliciji v zadnjem polletju mandata vedno želi pripeljati na določena mesta čim več svojih ljudi."

Dejan Židan, Miro Cerar, Karl Erjavec | Foto: STA , Foto: STA ,
Nenavadno je tudi to, da na koalicijskem sestanku tega kadrovskega vprašanja ni bilo na mizi. "Se pa o tej kadrovski zadevi koalicija prej ni posvetovala, ni se pogovarjala, nismo imeli podatkov, da bo to na korespodenčni seji /…/, ker se ponavadi o nekaterih stvareh vendarle pogovarjamo," je povedal Matjaž Han, vodja poslanske skupine SD.

In ravno s takšnim vedenjem SMC vzbuja dvom, da tovrstno kadrovanje ni pregledno. To za odnose znotraj koalicije vsekakor ni dobro, pa četudi se mandat izteka. "Do volitev bomo zdržali, res pa je, da bo zelo težko še izpeljati kakšen težji skupen projekt," je menil Erjavec.

Ali drugače povedano: na stolčkih bodo ostali, a kolesje se bo vrtelo pri vsakem v svojo smer.

Ne spreglejte