Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 7. 2024,
21.17

Osveženo pred

1 ura, 50 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,03
nezakonit prehod meje nezakoniti migranti migracije migranti Boštjan Poklukar

Natisni članek

Ponedeljek, 22. 7. 2024, 21.17

1 ura, 50 minut

Poklukar: Vračanje migrantov mora biti učinkovito in trajno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,03
Boštjan Poklukar | Foto STA

Foto: STA

Vračanje migrantov mora biti učinkovito in trajno, je danes na neformalnem zasedanju Sveta EU za pravosodje in notranje zadeve v Budimpešti dejal notranji minister Boštjan Poklukar. Ob tem je Evropsko komisijo pozval k aktivnejši vključitvi in nudenju pomoči pri vračanju ne le državam Evropske unije, ampak tudi državam Zahodnega Balkana.

Migracije so bile ob boju proti organiziranemu kriminalu glavna točka razprav v madžarski prestolnici, so sporočili z ministrstva za notranje zadeve. Glede prihodnosti sodelovanja v EU je Poklukar povedal, da je nov zakonodajni okvir, sprejet v okviru pakta o migracijah in azilu, glavno vodilo pri soočanju z neregularnimi migracijami.

Skupaj s kolegi je ob tem poudaril pomen celovitega pristopa k upravljanja z migracijami, ki mora vključevati sklepanje ustreznih partnerstev s tretjimi državami, boj proti tihotapskim mrežam ter zagotavljanje zadostnih finančnih sredstev za vse aktivnosti.

Boštjan Poklukar
Novice Poklukar: Policija obvladuje razmere na področju nezakonitih migracij

Poklukar je ob tem poudaril pomen vračanja migrantov, ki ne izpolnjujejo pogojev za bivanje. Dejal je, da bi to moralo biti učinkovito in trajno. Ob tem je komisijo pozval k aktivnejši vključitvi in nudenju pomoči pri vračanju državam Zahodnega Balkana, so sporočili.

Na področju boja proti tihotapljenju in trgovini z ljudmi je izrazil željo, da bi evropska agencija za mejno in obalno stražo Frontex čim prej končala pogajanja z vsemi partnerji na Zahodnem Balkanu in začela delovati operativno.

Boštjan Poklukar
Novice Poklukar: Vaških straž, vard in neonacističnih skupin ne bomo dovolili

Glede organiziranega kriminala pa je ocenil, da bi bilo na ravni EU treba uskladiti zakonodajo, saj bi na tej enotni osnovi lažje preiskovali čezmejni organiziran kriminal. "Za uspešen boj proti organiziranemu kriminalu sta ključna mednarodno sodelovanje in pravočasna izmenjava operativnih informacij. Hitri izmenjavi informacij morata slediti analiza in boljše povezovanje, ukrepom policijskih organov pa učinkovit pravosodni odziv," je v razpravi povedal minister.

Boštjan Poklukar
Novice Notranji ministri Slovenije, Italije in Hrvaške o nadzoru na mejah. Kaj so se dogovorili?
Boštjan Poklukar
Novice Poklukar: Slovenija pripravljena sodelovati pri skupnem nadzoru zunanje meje #video
Boštjan Poklukar
Novice Implementacija migracijskega pakta: Slovenija bo morala sprejeti 126 oseb ali prispevati 2,8 milijona evrov
Ne spreglejte