Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
13. 7. 2024,
16.56

Osveženo pred

2 dneva, 23 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,24

Natisni članek

Boštjan Poklukar

Sobota, 13. 7. 2024, 16.56

2 dneva, 23 ur

Poklukar: Vaških straž, vard in neonacističnih skupin ne bomo dovolili

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,24
Boštjan Poklukar | Foto STA

Foto: STA

Na Rudnem polju na Pokljuki je danes potekala sklepna prireditev 38. spominskega pohoda borcev, članov veteranskih organizacij in častnikov na Triglav. Slavnostni govornik, minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, je udeležencem zagotovil, da raznih vard, vaških straž in neonacističnih skupin ne bodo dovolili, je poročal Radio Slovenija.

Boštjan Poklukar se je v nagovoru spomnil dveh zgodovinskih dogodkov razvitja slovenske zastave na vrhu Triglava leta 1944 in 1991. "Kot narod smo lahko odkrito ponosni na velikane slovenstva, ki so nam čez stoletja korak za korakom, upor za uporom, besedo za besedo omogočila življenje v svobodi in miru demokratičnega sveta," je nagovoril zbrane.

Več kot petsto pohodnikov

Po poročanju Radia Slovenija se je na Rudnem polju danes zbralo več kot 500 pohodnikov. Na slovesnosti sta bila tudi udeleženka partizanske patrulje iz leta 1944 99-letna Vlasta Vidic in gorski reševalec Janez Brojan, ki je z ostalimi gorskimi reševalci na vrhu Triglava leta 1991 razvil zastavo.

Vrh Triglava je letos osvojilo 276 pohodnikov. Najbolj vzdržljivi so na pohod krenili iz Ankarana, s Kuma, iz Celja, z Nanosa in iz Radovljice, najbolj številčni pa so bili pohodniki s Pokljuke.

Spominski pohod na Triglav v počastitev partizanskih patrulj leta 1944 in izobešanja slovenske zastave na vrhu Triglava leta 1991 vsako leto poteka v organizaciji Združenja borcev za vrednote NOB Radovljica, Odbora veteranskih organizacij Zveze veteranov vojne za Slovenijo, Zveze policijskih veteranskih društev Sever in Zveze slovenskih častnikov.

Protesti proti migrantom v Ljubljani
Novice Koalicija vložila novelo zakona o varstvu javnega reda in miru za prepoved poveličevanja nacizma in fašizma
Ne spreglejte