Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 10. 2024,
20.26

Osveženo pred

3 ure, 53 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

Natisni članek

migranti Italija Hrvaška Slovenija Boštjan Poklukar

Ponedeljek, 14. 10. 2024, 20.26

3 ure, 53 minut

Poklukar: Stanje na Bližnjem vzhodu danes slabše kot lani

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01
Boštjan Poklukar | Foto STA

Foto: STA

Stanje na Bližnjem vzhodu je slabše kot lani ob našem prvem srečanju, je na današnjem srečanju notranjih ministrov Slovenije, Hrvaške in Italije v Zaprešiću dejal notranji minister Boštjan Poklukar in dodal, da razmere pozorno spremljajo. Ob tem je s hrvaškim in italijanskim kolegom med drugim podprl podpis sporazuma med BiH in agencijo Frontex.

Slovenija je oktobra lani uvedla nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko s ciljem preprečevanja terorizma, ekstremizma in čezmejne kriminalitete. "Stanje na Bližnjem vzhodu je slabše kot lani ob našem prvem srečanju," je danes povedal Poklukar in dodal, da razmere v regiji pozorno spremljajo tako "z naslova terorizma kot nezakonitih migracij".

Notranji ministri Slovenije, Hrvaške in Italije so danes v Zaprešiću izrazili podporo podpisu sporazuma med BiH in agencijo Frontex, s čimer bi se po njihovi oceni zmanjšalo število nezakonitih vstopov na ozemlje EU. Trojica je ob tem pozdravila rezultate sodelovanja policij treh držav v boju proti nezakonitim prihodom in tihotapcem.

Po besedah hrvaškega notranjega ministra Davorja Božinovića je sporazum med BiH ter Frontexom tako rekoč že izpogajan. Treba ga je zgolj še podpisati in uveljaviti, kar je po njegovi oceni najboljši način za zmanjšanje nezakonitih prihodov na ozemlje EU. "Na primer, 500 pripadnikov Frontexa v BiH pomeni veliko več kot katerikoli uslužbenec, vključno s Frontexovim, na hrvaški meji," je poudaril.

Po besedah Poklukarja se bodo vsi trije potrudili, da bodo sporazum podpisali čim prej. "Vsekakor verjamem, da bomo takoj, ko bo nova Evropska komisija začela delovati v polni sestavi, ta sporazum imeli oz. bomo naredili vse, da se to zgodi," je dejal.

Ne spreglejte