SiolNET. Novice Slovenija
0,61

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Poklukar prevzel vodenje UKC Ljubljana

0,61

termometer

Janez Poklukar | Janez Poklukar danes začenja svoj štiriletni mandat na čelu ljubljanskega kliničnega centra. | Foto: STA
Janez Poklukar danes začenja svoj štiriletni mandat na čelu ljubljanskega kliničnega centra. Foto: STA

Novi generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Janez Poklukar je danes od v. d. generalnega direktorja Teodorja Žepiča uradno prevzel vodenje osrednje slovenske bolnišnice, so sporočili iz UKC Ljubljana. Ob nastopu štiriletnega mandata se je Poklukar že sestal z ožjimi sodelavci.

Janez Poklukar Novice UKC Ljubljana: generalni direktor postal Janez Poklukar #video

"Vodenje UKC Ljubljana predstavlja veliko odgovornost, saj je UKC terciarna ustanova nacionalnega pomena, ki na številnih področjih skrbi za dva milijona prebivalcev. Ne bo lahko. Tega ne jemljem kot breme, ampak kot velik izziv," je ob nastopu mandata povedal Janez Poklukar, ki se je Teodorju Žepiču zahvalil za uspešno delo.

Izboljšanje odnosov med zaposlenimi med prioritetnimi nalogami

Žepič pa je, kot so sporočili iz UKC Ljubljana, povedal, da so v štirih mesecih nadaljevali vse načrtovane projekte, ter se zahvalil svoji ekipi za uspešno delo in sodelovanje. Novi generalni direktor po njegovih besedah prihaja v zahtevno strokovno in poslovno okolje, kjer ga čaka veliko izzivov.

Poklukar, ki je po izobrazbi zdravnik, na čelo osrednje slovenske bolnišnice prihaja z mesta direktorja jeseniške bolnišnice, ki jo je vodil pet let in mu jo je uspelo potegniti iz rdečih številk. Podoben izziv, a v bistveno večjem obsegu, ga čaka tudi v UKC, ki se že več let sooča z izgubo. V zadnjem desetletju je pozitivno posloval leta 2008 in 2017, ko je začel veljati interventni zakon za sanacijo bolnišnic. Lansko leto je končal z 22,4 milijona evrov primanjkljaja.

Janez Poklukar | Foto: STA Foto: STA

Nedavno je Poklukar ocenil, da se bo z vodenjem največje bolnišnice v državi očitno podal v nekaj povsem novega. Tudi zaradi pritiskov, ki se mu obetajo in s katerimi se kot direktor jeseniške bolnišnice ni srečeval.

Urejanje odnosov in zagotavljanje boljše klime med zaposlenimi sta med prioritetami Poklukarjevega vodenja UKC, ki se po številu zaposlenih in postelj uvršča med največje bolnišnice v Srednji Evropi. Ob tem se zaveda pomena ustreznega nagrajevanja zaposlenih in pričakuje, da bo ministrstvo za zdravje tudi na tem področju poskrbelo za primerne zakonodajne spremembe.

Šabeder do novega direktorja naklonjen

Napovedal je, da bo med njegovimi prvimi potezami v vlogi generalnega direktorja ureditev razmer na otroški srčni kirurgiji, kar bo zagotovilo varno obravnavo otrok. Tudi v tem primeru je po njegovih besedah pomembno, da bo vodstvo UKC vzpostavilo pogoje, ki bodo zaposlenim omogočili udejanjanje njihovega strokovnega potenciala, obenem pa bodo imeli priložnost za karierno napredovanje.

Zdravstveni minister Aleš Šabeder je v javnosti že večkrat izrazil naklonjenost do Poklukarja in mu obljubil podporo pri reformah v kliničnem centru. Njegovo imenovanje na čelo UKC so pozdravili tudi v zdravniškem cehu. Zadovoljni so, ker združuje zdravniško in menedžersko znanje.

Minister za zdravje Aleš Šabeder | Foto: STA Minister za zdravje Aleš Šabeder Foto: STA

UKC Ljubljana je novo vodstvo iskal po Šabedrovem odhodu na čelo zdravstvenega resorja. Ljubljanski klinični center je vmes začasno vodil Žepič, tudi poslovni direktor pediatrične klinike.

Na razpis za novega generalnega direktorja je sicer Razpisna komisija sveta UKC Ljubljana prejela sedem prijav. Po opravljenih razgovorih s petimi kandidati, ki so izpolnjevali pogoje, je svet 11. julija za generalnega direktorja imenoval Poklukarja, Šabeder pa je 22. julija podal soglasje k njegovemu imenovanju.

Aleš Šabeder Novice Šabeder pričakovano podprl Poklukarja: opravila sta "mini primopredajo" #video

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin