SiolNET. Novice Slovenija
1,17

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Poklukar: Mislim, da mask v zaprtih prostorih ne potrebujemo več

1,17

termometer

Janez Poklukar | Poklukar je v ponedeljek napovedal, da bi nošenje mask ob odpravi še vedno priporočali tudi vsem starejšim in imunsko oslabelim. Priporočilo nošenja mask v zaprtih prostorih bi po besedah Logarjeve še vedno ostalo, prav tako bi nošenje mask priporočili v primerih, ko ni mogoče zagotavljati razdalje 1,5 metra. | Foto: Ana Kovač
Poklukar je v ponedeljek napovedal, da bi nošenje mask ob odpravi še vedno priporočali tudi vsem starejšim in imunsko oslabelim. Priporočilo nošenja mask v zaprtih prostorih bi po besedah Logarjeve še vedno ostalo, prav tako bi nošenje mask priporočili v primerih, ko ni mogoče zagotavljati razdalje 1,5 metra. Foto: Ana Kovač

Minister za zdravje Janez Poklukar bo skladno s predlogom strokovne skupine za covid-19 vladi predlagal odpravo obveznosti nošenja zaščitnih mask v vseh zaprtih prostorih, razen v zdravstvu in nastanitvenih objektih socialnega varstva. Seja vlade bo predvidoma v sredo, odprava ukrepa pa bi v tem primeru začela veljati v četrtek, je napovedal.

"Na seji vlade bomo predlagali tisto, kar je predlagala strokovna skupina za covid-19," je Poklukar dejal v izjavi za medije po delovnem sestanku z vodstvom Splošne bolnišnice Novo mesto.

Ne več obveza, temveč priporočilo 

Po prvotnem predlogu strokovne skupine za covid-19 bi obvezo nošenja zaščitnih mask v večini zaprtih prostorov spremenili v priporočilo, ko bi se na intenzivnih oddelkih sedem zaporednih dni zaradi in s covid-19 zdravilo manj kot 35 covidnih bolnikov. V ponedeljek je vodja skupine Mateja Logar dodatno pojasnila, da bi upoštevali le bolnike, ki se na oddelkih intenzivne terapije zdravijo zaradi bolezni covid-19. Kot je razvidno iz podatkov ministrstva za zdravje, je ta kriterij že nekaj dni izpolnjen.

Strokovna skupina za covid-19 tako na ponedeljkovem sestanku neuradno ni predlagala sprememb svojega prvotnega predloga, ki ga je po besedah Logarjeve pripravila že pred časom.

Janez Poklukar Novice Bodo odpravili nošenje mask v šolah?

Epidemiologi še brez končnega stališča 

Po besedah Poklukarja bo seja vlade ta teden predvidoma v sredo. V primeru sprejetja predloga bi sprememba predvidoma začela veljati v četrtek, je napovedal.

Na vprašanje, ali so se do morebitne odprave mask v zaprtih prostorih opredelili tudi epidemiologi, je Poklukar v ponedeljek sicer odgovoril, da je z njimi o tem razpravljal prejšnji teden. Po njegovih besedah so se epidemiologi strinjali, da "ne smemo stremeti k temu, da maske postanejo nova normalnost", a končnega stališča do morebitne odprave zaščitnih mask niso sprejeli.

Da epidemiologi Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vprašanja odprave obveznega nošenja zaščitnih mask v zaprtih prostorih niso sprejeli stališča, so za STA danes potrdili tudi na NIJZ. Kot so navedli, njihov epidemiološki kolegij ni prejel uradnega zaprosila za pripravo stališča do možnosti ukinitve zaščitnih mask v notranjih prostorih.

Ena prvih nalog nove vlade pa bo ustrezna ureditev celotnega plačnega sistema, ne le na področju zdravstva, je ob obisku novomeške bolnišnice še poudaril Poklukar. Odločitev ustavnega sodišča, da razveljavi člen interventnega zakona, ki bi zdravnikom in zobozdravnikom zvišal najvišji plačni razred, je treba spoštovati, je dodal.
Koronavirus. Corona. Maska. PCT. Covid-19. Novice V Italiji maske na prostem niso več obvezne American Airlines Novice Letalo se je med letom obrnilo zaradi potnice brez maske koronavirus Hrvaška Novice Konec ukrepov: "Državljani se bodo lahko zbirali in zabavali do zore" omikron Novice Največji izbruh v zadnjih dveh letih. Omikron prebil obrambo.
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin