Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 6. 2021,
21.52

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44

5

Natisni članek

Koronavirus Janez Poklukar

Torek, 15. 6. 2021, 21.52

2 leti, 10 mesecev

Poklukar: Epidemija se končuje, a grožnje koronavirusa še ni konec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44

5

Janez Poklukar | Foto STA

Foto: STA

V Sloveniji se bo danes končala epidemija bolezni covid-19, a grožnje novega koronavirusa še ni konec, je opozoril minister za zdravje Janez Poklukar. Ključni ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa še naprej ostajajo cepljenje ter nadaljnje izvajanje epidemioloških ukrepov oziroma njihovo postopno sproščanje.

Kot je ob robu zasedanja sveta EU za zaposlovanje, socialno politiko, zdravje in varstvo potrošnikov v sestavi ministrov za zdravje v Luxembourgu poudaril Poklukar, je edina pot iz krize zadostna precepljenost prebivalstva. "Epidemija je pokazala, da je cepljenje najpomembnejši zdravstveni ukrep, brez katerega si ne moremo predstavljati prihodnosti. Tako kot prihodnost Evrope tudi cepljenje temelji na solidarnosti in sodelovanju. Cepljenje je odločitev za naše zdravje in za naša življenja. To je majhen korak za posameznika, pa vendar velik korak za slovensko in evropsko družbo," je še dejal Poklukar.

Po njegovih besedah je tudi za zaščito pred širjenjem delta različice koronavirusa pomembno, da v družbi dosežemo zadostno precepljenost prebivalstva. Strokovnjaki namreč ugotavljajo, da se delta različica širi hitreje in da pri tem bolezen za tiste, ki niso cepljeni, poteka v težji obliki.

Po Poklukarjevem mnenju je ključno tudi to, da se s precepljenostjo zmanjša dnevno število okuženih prebivalcev ter da Slovenija tudi tako obvlada morebiten izbruh delta različice koronavirusa.

samotestiranje | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Kako je z digitalnim covidnim potrdilom

O uvedbi digitalnega covidnega potrdila pa je Poklukar pojasnil, da bo imel Nacionalni inštitut za javno zdravje v petek implementacijsko povezavo z Evropsko komisijo. Če bo ta uspešna, lahko "v bližnji prihodnosti začnemo izdajanje digitalnega covidnega potrdila na portalu zVem ter do konca meseca uvedemo in zaženemo mobilno aplikacijo, prek katere bo mogoče dostopati do potrdila," je še dejal Poklukar.

Na vprašanje o pobudi skupine poslancev Evropskega parlamenta iz Slovenije za brezplačne covidne teste za prehajanje meja pa je Poklukar dejal, da je zanjo slišal, ni je pa še prejel.

V Sloveniji lahko vsak, ki potrebuje PCR- ali hitri antigenski test iz naslova zdravja ali predpisanih odlokov, na primer za opravljanje dela, tega dobi brezplačno. Zaradi predpisov države nihče ni postavljen v neenak položaj, je pojasnil minister.

Brezplačni covidni testi tudi pri nas?

Evropski poslanci Tanja Fajon, Milan Brglez (oba S&D/SD), Irena Joveva, Klemen Grošelj (oba Renew/LMŠ) in Ljudmila Novak (EPP/NSi) so na Poklukarja naslovili pobudo, s katero želijo prebivalcem Slovenije omogočiti brezplačne covidne teste za prehajanje meja.

"Cepljenje je v vseh evropskih državah članicah brezplačno, testiranje pa večinoma zelo drago. Testi, zlasti PCR, so brez napotka zdravnika v večini evropskih držav plačljivi. V Sloveniji se s ceno celo več kot 100 evrov uvrščamo med najdražje v Evropi," piše v predlogu, ki so ga na ministra naslovili na pobudo Fajonove, so sporočili iz njene pisarne.

Evropski parlament je prejšnji teden prižgal zeleno luč evropskemu digitalnemu covidnemu potrdilu pod pogojem, da se zagotovi enakopravnost, sem pa spadajo tudi enakopravne možnosti za potovanja.

Poklukar je pri tem danes zagotovil, da bodo zagotovo naredili, kar je potrebno in kar narekuje sodelovanje v okviru EU. "Storili bomo vse, da vsem omogočimo enake možnosti in pravice. To mora biti temeljno izhodišče," je poudaril.

Uredbo o digitalnem covidnem potrdilu so v ponedeljek v Bruslju podpisali predsedniki vseh treh osrednjih institucij EU. Veljati bo začela 1. julija in bo v pandemiji olajšala potovanja znotraj EU.

Ne spreglejte