Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 6. 2021,
14.02

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,69

22

Natisni članek

Koronavirus Tjaša Žohar Čretnik Bojana Beović Milan Krek Janez Poklukar

Četrtek, 24. 6. 2021, 14.02

2 leti, 10 mesecev

Poklukar: Z današnjim dnem testno uvajamo digitalno covidno potrdilo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,69

22

"Danes je praznik, saj testno uvajamo digitalno covidno potrdilo, ki bo celostno zaživelo v prihodnjih dneh," je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 povedal minister za zdravje Janez Poklukar. 

Kaj je digitalno covidno potrdilo?

Gre za poenoteno obliko dokazil o prebolelosti, cepljenju in testiranju, ki jih lahko potnik pokaže oblastem pri prečkanju meje, da preverijo, ali izpolnjuje pogoje. Covdino potrdilo je enotno in brezplačno. Prek portala zVem ga lahko dobi vsak, ki ima digitalno potrdilo oziroma mobilno identiteto SMS-Pass.

Na začetku novinarske konference je vladna govorka Maja Bratuša spregovorila o spremembah, ki jih je vlada sprejela na današnji seji. Kaj velja oz. bo veljalo še naprej, predstavlja spodnja tabela. 

Tabela veljavnost ukrepov | Foto: Vlada RS Foto: Vlada RS

Spremembe se nanašajo na zbiranje oseb in shode v notranjosti in na prostem. Zbiranje in druženje je razdeljeno na tri podkategorije. Sprejeli so tudi spremembo, ki se nanaša na nošenje mask v zaprtih prostorih. Za govornike v zaprtih prostorih, ki opravljajo govorniško dejavnost, je maska obvezna, razen če so od poslušalcev oddaljeni vsaj dva metra in se uporablja pravilo PCT. 

Digitalno covidno potrdilo bo v celoti zaživelo v prihodnjih dneh

Digitalno covindo potrdilo (DCP) bo na ravni EU zaživelo v prihodnjih dneh. "Vesel sem, da so države članice EU zmogle napor in uvedle enotno potrdilo, ki bo vsem olajšalo gibanje in potovanje. Še vedno velja, da je pred potovanjem treba preveriti pogoje za vstop v države članice EU, saj se glede tega nič ne spreminja," je poudaril Poklukar. 

"Posameznik se mora prijaviti v sistem zVem. Tam se pojavijo njegovi EU DCP dokumenti, vidni na vrhu na vstopni strani. Potrdilo se odpre v novem oknu, prenesemo pa ga lahko s klikom na gumb 'prenesi' in shranimo," je potek pridobitve covidnega potrdila opisal Poklukar. 

Poklukar je predstavil rešitev za vse tiste, ki še nimajo urejenega dostopa do portala zVem: "30. julija bomo po pošti na dom vsem osebam, ki so bile polno cepljene, poslali potrdilo o cepljenju. Gre za okoli 600 tisoč potrdil. Nekaj dni kasneje bodo potrdilo pridobili tudi posamezniki, ki so bili cepljeni z enim odmerkom. Tako bomo vsem prebivalcem omogočili brezplačno pridobitev covidnega potrdila."

"Stopimo skupaj in se cepimo"

Da gre pri cepljenju za največji vseslovenski projekt, je še enkrat poudaril Poklukar. Ponovno je spregovoril o uvajanju mobilnih enot. Te bodo v prihodnjem tednu poleg trenutnih lokacij na voljo tudi v Beltincih, Gornjih Petrovcih, Mozijah, Gornjem Gradu, Ljubnem in Trnovski vasi. 

Za namen humanitarne pomoči ob epidemiji nalezljive bolezni covid-19 bo vlada Bosni in Hercegovini brezplačno namenila 48 tisoč odmerkov cepiva proizvajalca AstraZeneca. Tam epidemiološke razmere niso ugodne, precepljenost pa zelo nizka, je naznanil Poklukar.

V prihodnjih dneh bo na mejah steklo preverjanje digitalnih potrdil 

Na včerajšnji novinarski konferenci vlade je namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak povedal, da so v policiji že opravili testiranje zelenih covidnih potrdil in da je bilo to uspešno: "Na mejnih prehodih imamo že pripravljene čitalce, gre za mobilne telefone, na katerih je nameščena aplikacija. Ta omogoča, da policist lažje preveri QR-kodo. V ozadju gre za avtomatsko preverjanje, ali je koda verodostojna, in rezultat je lahko zelen ali rdeč. "To je danes potrdil tudi minister Poklukar.

Pristojni bodo na bolj preprost in predvsem poenoten način lahko preverili DCP, ki bo na voljo v digitalni in tiskani obliki, s pomočjo skeniranja kode QR ter dobili podatek, ali je oseba cepljena proti covid-19, je bolezen prebolela oz. ima negativen test na novi koronavirus. 

Ob tem je Pečjak poudaril, da se čas prehajanja meje s tem ne bo skrajšal, kvečjemu bo daljši, kot je bil pred izbruhom koronavirusa. 

Andrej Šter
Novice Šter o tem, kako bomo potovali #video

Krek: Cepljenje je izhod, ne problem

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek je predstavil trenutno epidemiološko sliko Slovenije in Evrope: "Epidemija se bo v naslednjih dneh še naprej spuščala in s tem bomo zaključili ta val epidemije. Če se ozremo nazaj, smo imeli zelo veliko okuženih in lahko sklepamo, da se nismo najbolje držali ukrepov. Posledično smo imeli veliko obolelih, na žalost pa je veliko oseb boj z virusom izgubilo, predvsem v domovih za ostarele."

"Pri nas se je zelo veliko govorilo, kako so naši ukrepi grozni. Pred nekaj dnevi je Italija ukinila policijsko uro in še vedno ima strožje pogoje, kot jih imamo mi. Če naše ukrepe objektivno primerjamo s preostalimi državami, vidimo, da niso tako ostri," je še poudaril Krek. 

Bojana Beović, vodja posvetovalne skupine za cepljenje, je spregovorila o mešanju cepiv in cepljenju pri otrocih. Vlada je na današnji seji med drugim sprejela spremembo, da mejo brez napotitve v karanteno od sobote lahko prehajajo osebe, ki so polno cepljene z dvema različnima odmerkoma cepiva. 

"Po svetu trenutno največ skrbi vzbuja delta različica virusa. Včeraj se je pojavila informacija o različici delta plus, a ta ni povsem nova. V VB so jo zaznali že v aprilu letos. V Sloveniji primera te različice še nismo zabeležili," je povedala Tjaša Žohar Čretnik, direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano. 

Kot je poudarila, je pri različici delta izjemno pomembno, da smo polno cepljeni, saj je zaščita po enem odmerku od 15 do 20 odstotkov nižja.

V Sloveniji smo po cepljenju z dvema odmerkoma zabeležili 409 primerov okužbe. To glede na število cepljenih predstavlja 0,05 odstotka. 


samotestiranje
Novice V sredo potrdili 43 primerov novih okužb. Kaj to pomeni?
Ne spreglejte