Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 7. 2022,
7.53

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54

1

Natisni članek

Slovenija napoved sonce ARSO vreme

Sreda, 20. 7. 2022, 7.53

1 leto, 9 mesecev

Poglejte, kje v Sloveniji bo danes najbolj vroče

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54

1

Poletje, vročina | Vremenoslovci opozarjajo na veliko toplotno obremenitev. | Foto Bor Slana

Vremenoslovci opozarjajo na veliko toplotno obremenitev.

Foto: Bor Slana

Kot napovedujejo meteorologi agencije za okolje, bo danes jasno, temperature pa se bodo čez dan dvignile tudi do 36 stopinj Celzija. Po nižinah v večjem delu Slovenije bo danes in v prihodnjih dneh sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev. Opozarjajo, da je na Primorskem razglašena zelo velika požarna ogroženost v naravi, velika nevarnost pa je tudi drugod po Sloveniji.

Jutri bo sončno, proti večeru bo na severozahodu mogoča kakšna vročinska nevihta. Jutranje temperature bodo od 13 do 20, ob morju okoli 22, najvišje dnevne od 31 do 37 stopinj Celzija. Jutri proti večeru bo na severozahodu mogoča kakšna vročinska nevihta.

V notranjosti Slovenije bo najbolj vroče najverjetneje v četrtek ali v soboto, ko bo krajevno lahko tudi okoli 36 ali 37 stopinj Cezija. Še bolj vroče bo na Goriškem in v Vipavski dolini, kjer bo najvišja temperatura zraka od četrtka do nedelje okoli 38 stopinj Celzija. Zaradi hude suše na Primorskem se lahko temperature približajo tudi 40 stopinjam Celzija, še poročajo na agenciji za okolje. 

O koncu vročinskega vala tako še ne moremo govoriti, nas bo pa v soboto najverjetneje prešla oslabljena hladna fronta, ki bo v notranjosti Slovenije prinesla krajevne nevihte. Ohladitev bo kratkotrajna in ne prav izrazita. Vroče bo tudi v začetku prihodnjega tedna. 

Strokovnjak svetuje: V najhujši vročini se izogibajte telesnim aktivnostim

V Sloveniji že nekaj dni beležimo velike toplotne obremenitve. Internist Peter Radšel svetuje pitje zadostnih količin vode in izogibanje telesnim aktivnostim v času velike vročine, saj visoke temperature okolja za telo predstavljajo obremenitev. V UKC Ljubljana primerov hujših zdravstvenih zapletov zaradi vročine letos še ne beležijo.

Po njegovih besedah so zaradi zmanjšane možnosti regulacije telesne temperature med najbolj ogroženimi skupinami starejši, prav tako delavci, ki delajo zunaj, pa tudi otroci. "Najbolj ogroženi naj se izogibajo vročini, čez dan naj ostanejo notri," je poudaril. Prav tako naj se izogibajo večjim fizičnim aktivnostim, saj visoke temperature okolja za telo predstavljajo obremenitev.

Značilna in opazna znaka pregretja telesa sta motnja zavesti in hitro, plitko dihanje, posledice pa v najhujših primerih odpovedi srčnožilnega sistema, možganov, jeter ali ledvic.

Radšel zato ljudem svetuje, naj pijejo dovolj vode in se izogibajo alkoholu, ki lahko telo dehidrira. Posebej so zapletom podvrženi tisti, ki jemljejo zdravila, ki lahko zmanjšajo občutek žeje.

Prav tako v času velikih temperaturnih obremenitev odsvetujejo telesno aktivnost. "V preteklih letih smo imeli primere športnikov, ki so ob takih vročinah končali v bolnišnici," je pojasnil. Gibanje je bolj priporočeno zjutraj in zvečer.
Brane Gregorčič
Novice Meteorolog Brane Gregorčič napovedal izredno visoke temperature
morje kopanje Piran
Novice Poskrbite za ohladitev, sončno in vroče bo
Ne spreglejte