Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 12. 2017,
20.20

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

Maribor Drava

Sreda, 20. 12. 2017, 20.20

6 let, 4 mesece

Poglejte, kako so znižali gladino Drave za šest metrov #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Dravske elektrarne so se na elektrarni Mariborski otok lotile zahtevnega in spektakularnega nameščanja pomožnih zapornic. Dela so bila nujna zaradi poškodbe, zato so morali znižati gladino vode Bresterniškega jezera za skoraj šest metrov, so poročali v oddaji Planet Danes na Planet TV.


Novinar: Uroš Maučec/Video: Planet TV

Več kot 50 ton težke zapornice so v Dravo spuščali dopoldne. Izpraznjeno akumulacijsko jezero pred hidroelektrarno Mariborski otok je tako ponujalo nenavaden pogled na korito reke Drave. Labodi, race in druge ptice so skoraj na sredini Bresterniškega jezera raziskovali dno Drave, čolni v bližnjem pristanu so bili na suhem, pogled na izpraznjeno strugo pa je privabljal številne obiskovalce. "To je res enkratna priložnost, da vidiš Dravo tako nizko. Sicer se ne spomnim, da bi bila tako nizka, pa sem že marsikaj preživel," je dejal fotograf Bojan Šenet.

Zamuljena struga

Znižanje vodostaja je zahteven okoljski poseg, ob katerem pa člani društva za vodne aktivnosti Drava, ki reko poznajo predvsem kot potapljači, opozarjajo na težavo zamuljenosti struge. "Zdaj vidimo, koliko je mulja, in to je tu pri nas kar velika ekološka katastrofa,“ je dejal Jernej Mrak iz Društva za vodne aktivnosti Drava.

Razlog za skoraj sedem metrov nižji vodostaj Drave je popravilo zgornje zapornice na elektrarni Mariborski otok, ki je bila poškodovana pred tednom dni. "Poškodba je bila takšne narave, da ni bilo mogoče vstaviti pomožnih zapornic pri ravni bazena, kot je bila, saj je čez pretočno polje teklo več kot 230 kubičnih metrov na sekundo," je pojasnil direktor Dravskih elektrarn Maribor Andrej Tumpej.

Zapornica tehta kar 60 ton

Šele po 30-urnem praznjenju bazena pred elektrarno so lahko tako danes dopoldne začeli vstavljati pomožne zapornice, najtežja tehta kar 60 ton. Pri delu so pomagali tudi potapljači. Vstavljene zapornice so le začasne, izdelava milijon in pol evrov vredne nove bi lahko trajala več kot leto dni.

Dravske elektrarne so v zadnjih letih že opravljale tudi zahtevnejše posege, a je tokratni toliko bolj viden v okolju. "Odkar stoji elektrarna Mariborski otok, ni bilo takšnega praznjenja tega bazena, to pomeni že več kot 70 let," je pripovedoval Tumpej.

Jezero so danes ob 11. uri začeli znova polniti po 20 centimetrov na uro. Gladina vode v Dravi pred Mariborskim otokom bo tako znova na običajni ravni jutri pozno popoldne.

Ne spreglejte