Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 11. 2017,
16.39

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Natisni članek

kraljica Elizabeta II. lipicanec

Četrtek, 30. 11. 2017, 16.39

6 let, 4 mesece

Poginil je žrebec, ki so ga v Lipici podarili britanski kraljici Elizabeti II

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88
kraljica Elizabeta in konj | Foto STA

Foto: STA

Po vrsti uspešnih nastopov na predstavah in mednarodnih tekmovanjih je danes poginil kraljičin konj – lipicanski žrebec 085 Favory Canissa XXII, ki ga je 22. oktobra 2008 ob obisku Kobilarne Lipica simbolično prejela v dar britanska kraljica Elizabeta II.

Žrebec je ob obisku britanske kraljice Elizabete II. leta 2008 poskrbel za izjemno promocijo Slovenije, so sporočili iz kobilarne Lipica.

"Plemeniti beli žrebec se je rodil 4. marca 1992. Dopolnil je 25 let in v zadnjih letih užival umirjeno življenje starejšega žrebca. Vse do zadnjega dne je prenašal svoje izjemno znanje na mlajše generacije jahačev, ki so z njim pridobili izkušnje, kakršne lahko da le delo z visoko izšolanim žrebcem," so zapisali v sporočilu za javnost.

085 Favory Canissa XXII je poginil danes okoli 11.45. Sekcijski izvid Nacionalnega veterinarskega inštituta Veterinarske fakultete bo v prihodnjih dneh pojasnil vzrok pogina.

Lipicanec Favory-Canissa kraljica Elizabeta II | Foto: Gabriele Boiselle Foto: Gabriele Boiselle

Kraljičin žrebec je svoje najboljše tekmovalne rezultate dosegel med letoma 2006 in 2008. Leta 2006 je s svojim tedanjim jahačem Igorjem Mavrom med drugim nastopil na Svetovnih konjeniških igrah v Aachnu v Nemčiji – enem največjih in najpomembnejših konjeniških tekmovanj na svetu.

Bil je darilo kraljici, a je ostal v Sloveniji

22. oktobra 2008 so njegove fotografije obkrožile svet, saj je navdušil britansko kraljico Elizabeto II. ob njenem obisku Kobilarne Lipica. Kraljica je mogočnega lipicanca v dar prejela le simbolično, zato je plemeniti beli žrebec ostal v Lipici, kjer je dal kar 29 žrebet. Zadnje njegovo žrebe se je rodilo 27. aprila letos, to je žrebička 835 Trompeta I.

kraljica Elizabeta in konj | Foto: STA , Foto: STA ,

Ne spreglejte