Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 1. 2013,
6.56

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

socialni partnerji reforma trg dela odpuščanje

Četrtek, 24. 1. 2013, 6.56

3 leta, 11 mesecev

Pogajanja o reformi trga dela: Omejitve števila dni letnega dopusta očitno ne bo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Socialni partnerji v skupini za reformo trga dela so danes sklenili obravnavo prenovljenih vladnih dopolnil k ZDR.

Manjši premik naj bi dosegli pri postopkih odpuščanja, medtem ko so pri dodatku na delovno dobo in povračilu stroškov dela ostali vsak na svojem bregu. So se pa sindikati razveselili umika zgornje meje števila dni dopusta.

Smole: Na mizi je veliko dobrih delodajalskih in vladnih rešitev Na mizi je veliko dobrih delodajalskih in vladnih rešitev, a niso usklajene, je na vprašanje, kaj so dosegli na področju postopkov odpuščanja, po pogajanjih odgovoril generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole.

Bolj optimističen je bil generalni sekretar Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije Igor Antauer, ki je ocenil, da so pri postopkih vročitve odpovedi pogodbe o zaposlitvi prišli do konstruktivne rešitve oz. njihove poenostavitve. A zgolj rahljanje postopka vročitve, s katerim imajo sedaj delodajalci na sodiščih veliko težav, ne bo rešilo vprašanja večje prožnosti, je poudaril.

Kot je povedal, so govorili tudi o vlogi sindikatov pri postopkih odpuščanja. V tej luči so delojemalci po njegovih besedah zahtevali utrditev položaja sindikalnega zaupnika v podjetju.

Tudi o dodatku na delovno dobo, povračilu stroškov dela in odpravninah ob upokojitvi Pogajalci so se dotaknili tudi vprašanj dodatka na delovno dobo, povračila stroškov dela in odpravnine ob upokojitvi. Smole je presenetljivo pojasnil, da dodatek na delovno dobo in plačan odmor za malico za delodajalce ne predstavljata ključnega dela reforme, saj da je nujnih prek 35 ukrepov.

Na področju želje delodajalcev, da se dodatek na delovno dobo spremeni v dodatek na stalnost (torej na delovno dobo pri zadnjem delodajalcu), se sicer danes ni spremenilo nič.

Generalni sekretar Konfederacije sindikatov Pergam Slovenije Jakob Počivavšek je dejal, da bo glede na današnje srečanje dodatek ostal urejen tako, kot je v obstoječi zakonodaji. Njegovo višino se bo tako še naprej opredeljevalo v kolektivih pogodbah dejavnosti.

"Dokler bodo v Sloveniji tako nizke plače oz. dokler bo plačni sistem tak, da bo neto plača delavca sestavljena iz 10, 20 ali celo več dodatkov, tako dolgo se ne bo mogoče pogovarjati o spremembi sistema dodatka na delovno dobo," je poudaril tudi izvršni sekretar za pravno področje in področje delovnih razmerij pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije Andrej Zorko.

Zorko: Povračilo malice in drugih stroškov je sestavni del družinskega proračuna Enako po njegovih besedah velja tudi za povračilo stroškov v zvezi z delom, o katerih so govorili. Povračilo malice in drugih stroškov je po Zorkovih besedah sestavni del družinskega proračuna, poseg v ta segment pa bi lahko zato prizadel ogromno ljudi. Sindikati so se zato izrekli proti spremembam oz. za to, da se višina teh stroškov natančno uredi s kolektivnimi pogodbami dejavnosti.

Počivavšek je v zvezi s povračilom stroškov prevoza dodatno pojasnil, da ministrstvo za delo predlaga, da delavcu, ki se mu v času delovnega razmerja zvišajo, pripadajo le, če je tako dogovorjeno v kolektivni pogodbi ali pogodbi o zaposlitvi. Sindikalna stran je medtem predlagala, da to povračilo delavcu pripada, da pa se morata o višini dogovoriti z delodajalcem. Delodajalci naj bi nasprotovali obema tema predlogoma.

O odpravninah ob upokojitvi Beseda je tekla tudi o odpravninah ob upokojitvi. Do te naj bi bil po predlogu ministrstva upravičen delavec z 10 let delovne dobe, sindikati pa bi to mejo znižali na pet let, je povedal predstavnik Pergama.

Zorko pa je pozdravil še odločitev vladne strani, da iz predloga zakona o delovnih razmerjih (ZDR) umakne zgornjo mejo števila dni letnega dopusta, postavljeno pri 35 dneh, tako da sprememb obstoječe zakonodaje na tem področju očitno ne bo.

Nadaljevanje v ponedeljek Pogajanja se bodo nadaljevala v ponedeljek. Pričakuje se, da bodo delodajalci in sindikati tedaj od ministra za delo Andreja Vizjaka prejeli nov sveženj prenovljenih dopolnil in nova dopolnila, pripravljena na podlagi ponedeljkove in današnje razprave.

Socialnim partnerjem se sicer precej mudi. Za prihodnji petek je namreč napovedana obravnava reforme na seji Ekonomsko-socialnega sveta.

Ne spreglejte