Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 12. 2023,
17.57

Osveženo pred

4 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

Natisni članek

Vox populi Robert Golob vlada

Ponedeljek, 18. 12. 2023, 17.57

4 mesece, 1 teden

Podpora vladi, Golobu in njegovi strani ne pada več

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35
Robert Golob | Vlada Roberta Goloba vlada slabo, je prepričana večina sodelujočih v anketi. Kot uspešno jih je delo vlade tokrat ocenilo 31,7 odstotka, kot neuspešno pa 53,9 odstotka. | Foto STA

Vlada Roberta Goloba vlada slabo, je prepričana večina sodelujočih v anketi. Kot uspešno jih je delo vlade tokrat ocenilo 31,7 odstotka, kot neuspešno pa 53,9 odstotka.

Foto: STA

Če je v minulih treh mesecih podpora premierju Robertu Golobu, njegovi vladi in stranki Gibanje Svoboda, ki jo vodi, po javnomnenjski anketi Vox populi vseskozi padala, se je po zdanjih rezultatih to padanje ustavilo. Vlada in stranke so zdaj približno tam, kjer so bile prejšnji mesec. Nataša Pirc Musar in Anže Logar sta trenutno najbolj priljubljena politika v Sloveniji, Logar pa za predsednico zaostaja le stotinko.

Če bi bile volitve v nedeljo, bi največ anketirancev volilo SDS, in sicer 22,6 odstotka (novembra 22,4 odstotka). Za Gibanje Svoboda bi glasovalo 16,7 vprašanih (oktobra 20,3 odstotka). SD bi prejela 7,3 odstotka (novembra 7,9 odstotka), NSi 6,1 odstotka (novembra 6,4 odstotka) in Levica 5 odstotkov (novembra 5,1 odstotka).

V primerjavi z novembrom se je zmanjšal delež neopredeljenih anketirancev. Dobrih 31 odstotkov vprašanih ne ve, katero stranko bi volili (novembra 33 odstotkov), 7,7 odstotka jih ne bi volilo (novembra 7,6 odstotka).

Ob upoštevanju mnenja opredeljenih volivcev bi največ, 34 mandatov pripadlo SDS (zdaj jih ima 27), 25 mandatov bi dobili poslanci GS (zdaj 41), 11 poslancev bi imeli Socialni demokrati (zdaj 7), 10 NSi (zdaj 8) in 8 Levica (zdaj 5), piše Dnevnik.

Velika večina še naprej nezadovoljna z vlado

Vlada Roberta Goloba vlada slabo, je prepričana večina sodelujočih v anketi. Kot uspešno jih je delo vlade tokrat ocenilo 31,7 odstotka, kot neuspešno pa 53,9 odstotka. Še pred enim letom je bilo razmerje obrnjeno, večina je vlado ocenila kot uspešno, nasprotnega mnenja jih je bila okoli tretjina. Potem pa je nezadovoljstvo postopno začelo naraščati, delež ocen uspešno je bil vse manjši, ocen neuspešno pa vse večji. Oktobra je oceno neuspešno prvič dala več kot polovica vprašanih, novembra je ta delež dosegel najvišjo točko v tem vladnem mandatu, 56,3 odstotka. Tokratnih 53,9 odstotka ocen neuspešno pravzaprav za vlado pomeni izboljšanje, piše Dnevnik.

Janša pada na lestvici priljubljenosti

Na lestvici priljubljenosti politikov večjih premikov ni zaznati. Nataša Pirc Musar in Anže Logar sta trenutno najbolj priljubljena politika v Sloveniji, Logar pa za predsednico zaostaja le stotinko. Na tretjem mestu je Vladimir Prebilič, ki je kljub slabši oceni zadržal prednost pred Ljudmilo Novak. Največji skok navzgor je uspel Tanji Fajon, z devetega na peto mesto. Opaznejši je še vzpon Marjana Šarca, ki ga je prejšnji mesec afera z vojaškim resničnostnim šovom potisnila navzdol, na štirinajsto mesto, zdaj pa je očitno že pozabljena, saj je Šarec tokrat na zanj običajnejšem enajstem mestu. Premier Robert Golob, ki je zadnje mesece močno in vztrajno padal po lestvici navzdol, je zdaj na dvanajstem mestu, mesto višje kot novembra, piše Dnevnik.

Največji padec na lestvici je doživel Janez Janša, ki je ta mesec štirinajsti, novembra pa je bil na desetem mestu, kar je bila njegova najvišja uvrstitev zadnje čase. Pri dnu razpredelnice so ministri Dominika Švarc PipanLuka Mesec in Asta Vrečko. Novinca na lestvici Matej Tašner Vatovec in Miha Kordiš sodelujočih v anketi nista prepričala, saj sta se z najslabšimi ocenami uvrstila na zadnji dve mesti, rezultate Vox populi navaja Dnevnik.

Ne spreglejte