SiolNET. Novice Slovenija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Podizvajalci na protestni vožnji tokrat z osebnimi vozili

1

termometer

Društvo podizvajalcev je na dolenjski avtocesti izvedlo dveurno protestno vožnjo, s katero je opozorilo na neplačana dela pri gradnji avtoceste.

Tokrat so protestno vožnjo izvedli z osebnimi vozili - teh je bilo okoli 40. Protesti, dokler ne bodo poplačani Ob tem so za 8. julij napovedali novo protestno vožnjo, in sicer na primorskem kraku. Kot je pojasnil predsednik društva Mirko Požar, bo protestni vožnji na primorski avtocesti sledila protestna vožnja na prekmurskem delu - to je napovedana za 15. julij. Podizvajalci bodo proteste sicer ponavljali, dokler za opravljena dela na bodo poplačani. Požar: Policisti so nam povedali, da bomo dobili kazen Druge protestne vožnje se je po njegovih besedah udeležilo 27 podizvajalcev, nekateri so prišli z dvema osebnima voziloma. Po avtocesti od Grusuplja do Novega mesta in nazaj (po voznem in prehitevalnem pasu) so se vozili 60, 61 kilometrov na uro, policisti pa so jim povedali, da bodo dobili kazen, je dejal Požar.

Da so protestno vožnjo na dolenjski avtocesti izvedli z osebnimi vozili, sta po njegovih pojasnilih dva razloga: en razlog je, da so tovornjake iz prometa izločili na prekmurski avtocesti, drugi pa, da se podizvajalci zaradi težav, v katerih so se znašli, soočajo z zaplembami premoženja.

1,1 milijona evrov terjatev za dolenjko Dolenjka leto dni po odprtju še vedno ni končana - končana namreč nista priključna kraka za Trebnje. Avtocesti se začasno uporabno dovoljenje izteče 30. junija, ampak bodo po Požarjevih navedbah dobili podaljšano začasno uporabno dovoljenje. "Podizvajalci, ki so jo gradili, pa nimajo poplačanih svojih del," je poudaril in dodal, da gre na dolenjki za sedem podizvajalcev, njihove odprte in priznane terjatve pa znašajo 1,1 milijona evrov.

Od Darsa terjajo unovčenje bančnih garancij Požar je spomnil, da "zgodba s podizvajalci" traja od decembra lani, ko so začeli s sestanki na Družbi za avtoceste v RS (Dars), nato na ministrstvu za promet in aprila na vladi. Od Darsa (da SCT ne plačuje, so ga po Požarjevih besedah začeli obveščati že septembra 2009), terjajo unovčenje bančnih garancij, ki so namenjene za poplačilo podizvajalcev.

Dars: Garancij za to ne moremo unovčiti V Darsu medtem poudarjajo, da bančnih garancij za to ne morejo unovčiti; tako je pokazalo tudi pravno mnenje, ki so ga naročili. Da mora Dars unovčiti bančne garancije, je v marca izdanem mnenju po Požarjevih navedbah zapisalo ministrstvo za finance. Za poplačilo podizvajalcev se je izrekel tudi državni zbor.

"Vlada ne vlada Darsu, ampak obratno" Aprila je vlada Darsu naložila, naj v dveh mesecih (rok je potekel 21. junija) najde rešitev za poplačilo podizvajalcev. Dars doslej po njegovih besedah ni naredil nič, ravno tako ne vlada. "Očitno je, da vlada več ne vlada Darsu, ampak da Dars vlada vladi," je ocenil Požar in pozval tako prometnega ministra Patricka Vlačiča kot premiera Boruta Pahorja, naj nekaj naredita in "prenehata ščititi tajkune v tej državi".

Terjatve skupaj znašajo devet milijonov evrov Gre za 32 podizvajalcev, njihove terjatve pa znašajo devet milijonov evrov. Največji del se nanaša na pomursko avtocesto, kjer je Društvo podizvajalcev 13. junija tudi izvedlo prvo protestno vožnjo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin