Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 12. 2016,
11.54

Osveženo pred

7 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Magna Steyr Maribor

Petek, 9. 12. 2016, 11.54

7 let, 4 mesece

Počivalšek s hoškimi kmeti o nadomestnih rešitvah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Zdravko Počivalšek | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je danes obiskal tri kmetije v Hočah, ki imajo v lasti zemljo na območju predvidene proizvodne cone, kjer naj bi načrtovali postavitev večjega Magninega obrata. Kot je dejal po obiskih, se je seznanil z njihovo dejavnostjo in jim predstavil projekt, za katerega je dejal, da je projekt celotne vlade in države.

Počivalšek je potrdil zavezo, da bodo vsem, ki od kmetijstva živijo, zagotovili nadomestna zemljišča, zato verjame, da bodo kmalu našli rešitve za vsa odprta vprašanja, tako da zakona o razlastitvi ne bo treba uporabiti.

Na vprašanje, ali je ministrstvo kmetom predstavilo zadnjo ponudbo za dogovor in ali so še mogoča pogajanja, je odvrnil, da so se pogajanja šele začela. Za zdaj so šele evidentirali, kdo ima koliko lastniške zemlje in koliko je imajo kmetje v najemu ter kakšne so njihove želje glede potencialnih nadomestnih lokacij na zemljiščih, ki jih ima v lasti država.

Počivalšek ta teden tudi v Magni

"Pred nami je intenzivno obdobje, ko bomo najprej dorekli površine in vsebino, nato pa bomo govorili o vrednosti," je dejal minister, ki konkretno o potencialnem investitorju še vedno noče govoriti. Ob tem ni zanikal, da je bil ta teden tam na obisku. Zatrdil je, da pri pogovorih napredujejo, zato verjame, da bodo vse skupaj lahko v relativno kratkem času tudi javno objavili.

O bojaznih, da bi Sloveniji projekt speljala kakšna druga država, je Počivalšek dejal, da ta vselej obstaja. Ravno zato morajo biti dobri in hitri ter čim prej opraviti vse potrebno za vzpostavitev proizvodne cone.

O pomislekih kmetijskega ministra Dejana Židana, da se takšen projekt dela na najbolj kakovostni zemlji, je dejal, da gre za projekt vlade. Pri tem verjame, da bodo tudi v prihodnje vse potrebno opravili skupaj.

Židan v prihodnje predlaga drugačen pristop

Židan je pred današnjim koalicijskim vrhom dejal, da mu je jasno, da si regija želi novih delovnih mest, zato upa, da bodo usklajevanja potekala v korist delovnih mest in zaščite naravnih virov. Za v prihodnje predlaga drugačen pristop, po katerem bi popisali vse neizkoriščene obstoječe poslovne cone ter vnaprej določili potencialne lokacije, ki so sprejemljive tudi z okoljskih in kmetijskih vidikov.

Hoški župan Marko Soršak, ki vodi postopke glede odkupa zemljišč, je dejal, da z gospodarskim ministrom delita podobno mnenje. To pomeni, da je treba kmetom omogočiti, da ohranijo vsaj takšno površino zemljišč, kot jo obdelujejo trenutno.

Odziv lastnikov zemljišč in kmetov je po njegovih besedah dober, trenutno pa je v ospredju iskanje dogovora z okoli desetimi, ki želijo nadomestna zemljišča. Pogajanja še potekajo, župan pa pravi, da je končni izplen odvisen od države, saj bo ta zagotovila denar in nadomestno zemljo.

Kdaj bo sklenjen dogovor, bo odvisno od deležnikov na državni ravni

O tem, kdaj bo vse skupaj dokončno jasno, še ni hotel govoriti, vsekakor pa se trudijo, da bi se to zgodilo čim prej. To je odvisno od vseh deležnikov na državni ravni, pa tudi od tistih, ki imajo državno zemljo trenutno v zakupu, saj morajo privoliti v druge rešitve. Pri tem gre predvsem za zemljo, ki jo imajo zdaj v najemu Perutnina Ptuj in zapori v Rogozi.

Eden od kmetov, ki ga je danes obiskal minister za gospodarstvo, Rado Lobnik je zadovoljen z odnosom, vseeno pa meni, da bo preteklo še kar nekaj Drave, preden bodo sklenili dogovor, predvsem glede menjalnega razmerja. Z za zdaj dano ponudbo se namreč še ne strinja, saj ima sam v lasti 7,5 hektarja na tem območju, dodatnih pet, brez katerih bi ostal, pa v najemu, zato zanj menjava v predlaganem razmerju ni sprejemljiva.

Ne spreglejte