Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 3. 2021,
10.57

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,29

85

Natisni članek

Zdravko Počivalšek politika koalicija

Sreda, 31. 3. 2021, 10.57

3 leta

Počivalšek bo sklical izvršni odbor SMC: Odločili se bomo, kako naprej #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,29

85

"Na predvečer lockdowna je gospodarstvo in Slovenija v ranljivem položaju. Ta negotova situacija terja premišljene poteze. Sklical bom izvršni odbor stranke SMC za razpravo o možnih scenarijih. Odločili bomo, kako naprej," je na Twitterju po včerajšnjem spodletelem poskusu razrešitve predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča, ki je zapustil SMC, napovedal predsednik stranke Zdravko Počivalšek.

Na torkovem glasovanju o razrešitvi Zorčiča z mesta predsednika DZ je koalicijskim poslancem zmanjkal en glas, da bi ga dejansko razrešili. Ob obstrukciji večjega dela opozicije je razrešitev podprlo 45 poslancev. 

Pozno popoldne pa je Počivalšek objavil še en tvit, kjer je pojasnil, da je vrnitev v poslance ena izmed možnosti in da bo ravnal odgovorno in državotvorno. Njegova končna odločitev bo znana jutri po končanem sestanku izvršnega odbora stranke SMC.

Zdravko Počivalšek
Novice Počivalšek: Ne more biti nekdo pri nas in igrati za dve ekipi

Perič: Vrnitev Počivalška v DZ ena od možnosti

Izvršni odbor SMC bo tako pretresal razmere po neuspešnem poskusu razrešitve Zorčiča. Ena od možnosti je vrnitev prvaka SMC Zdravka Počivalška v DZ, čeprav si ga strankini poslanci bolj želijo na položaju gospodarskega ministra in menijo, da bi bil njegov odstop velika škoda, je povedal vodja poslancev SMC Gregor Perič

Po njegovem mnenju bi do zamenjave predsednika moralo priti že iz ustaljene demokratične prakse tudi v primerljivih državah. Poudaril je, da ne gre za oceno Zorčičevega dela na mestu predsednika DZ, ampak je to zgolj posledica spremenjenega razmerja političnih sil. Spomnil je na še en obrat, in sicer, da so Zorčiča v torek podpirali tisti, ki ga pred enim letom niso.

Če bo ostal predsednik DZ, bo to po Peričevih ocenah gotovo spremenilo dinamiko med DZ in vlado. "Morda se sliši idealistično, da vlado vodi koalicija, DZ pa opozicija. A neka sinergija mora biti," je po pisanju STA pojasnil. Dodal je še, da to ne pomeni podrejanja DZ vladi. A če se kakšni postopki zavirajo, je po Peričevih besedah težko pod streho spraviti določene zakone.

Če bo Zorčič ostal predsednik DZ, bo to po Peričevih ocenah gotovo spremenilo dinamiko med DZ in vlado. | Foto: STA , Če bo Zorčič ostal predsednik DZ, bo to po Peričevih ocenah gotovo spremenilo dinamiko med DZ in vlado. Foto: STA ,

O nadaljnjih korakih bo, kot omenjeno, v četrtek popoldne razpravljal izvršni odbor SMC. Ena od možnosti, da pridobijo večino, je po Peričevih besedah Počivalškova vrnitev z ministrstva za gospodarstvo v DZ, a sam tega trenutno ne bi naredil. Kot je pojasnil, Počivalšek prihaja iz gospodarstva in zato ga poslanci vidijo na položaju gospodarskega ministra, kjer lahko po njihovem mnenju najbolje opravlja svoje poslanstvo.

Na vprašanje, ali bi bila morebitna Počivalškova vrnitev v DZ pogojevana z zahtevo, da postane predsednik DZ, pa je odgovoril, da so številne možnosti odprte, a ne bi rad ugibal, saj bo to rezultat pogovorov. Pogovori o drugih možnostih potekajo, vsi še niso bili opravljeni: "Dejansko se nam nikamor ne mudi. Nobena juha se ne poje tako vroča, kot se skuha." Prihodnji dnevi bodo po Peričevem mnenju prinesli bolj oprijemljive odgovore na ta ugibanja.

Verjame pa, da veliko več poslancev podpira vlado, kot so pokazale številke pri glasovanju. "Marsikdo si trenutno ne želi na volitve," je dodal. Vodja poslancev SDS Danijel Krivec je v torek napovedal nov poskus Zorčičeve zamenjave. V primeru njegove razrešitve je bila koalicija v torek dogovorjena, da za novega predsednika DZ predlaga vodjo poslancev NSi Jožefa Horvata.

Igor Zorčič
Novice Igor Zorčič ostaja na čelu državnega zbora #video

Štirje poslanci ustanovili novo poslansko skupino

Svet SMC se je sicer nazadnje sestal minuli četrtek, dan pozneje pa so se poslanci Janja Sluga, Igor Zorčič in Branislav Rajić odločili, da svojo politično pot nadaljujejo v opoziciji. Skupaj s poslancem Jurijem Lepom, ki je izstopil iz stranke DeSUS, so nato ustanovili poslansko skupino nepovezanih poslancev, poroča STA.

Počivalšek je po odločitvi poslancev ocenil, da je na dolgi rok pomembneje to, da v zapletenih mesecih, ki so pred njimi, celotna ekipa "vesla" v isto smer. V petek je dodal, da so se razmerja v poslanski skupini in v parlamentu razčistila, zato bo lažje nadaljevati delo.

Damijan Janković, sin ljubljanskega župana Zorana Jankovića za vroče
Novice Pogačnik s prestavitvijo sodnice ustavil preiskovanje Jankovića
Pahor: Menjava predsednika DZ je v izključni pristojnosti poslancev

Predsednik Borut Pahor je v zvezi s torkovim glasovanjem na izredni seji državnega zbora, na katerem vladni koaliciji ni uspelo razrešiti Zorčiča, dejal, da je izvolitev predsednika DZ v izključni pristojnosti poslancev, zato niti s komentarjem kot predsednik republike ne sme vplivati na njihove odločitve.

Ob tem je ob robu obiska v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor dodal, da sta z Zorčičem v vsem času, odkar opravlja svojo funkcijo, odlično sodelovala, zato upa, da bo tako tudi v prihodnje. Glede nastalega položaja, v katerem niti koalicija niti opozicija nimata dovolj glasov, je dejal, da ni usodno vprašanje, ali imamo manjšinsko vlado ali ne, saj smo tudi v mandatu prejšnje imeli opravka z vlado, ki je opravljala svoje delo v pogojih manjšinske podpore.

"Vendar je svoje delo lahko opravljala. Dokler bo ta vlada ocenila, da svoje delo lahko opravlja in da se lahko osredotoča predvsem na zaključno fazo soočanja z zdravstveno krizo, potem menim, da tudi v takih, sicer politično težjih pogojih, država lahko sprejema vse nujne ukrepe in se uspešno sooči s krizo," je prepričan Pahor.


Prispevek o Pahorjevem obisku v Mariboru, ki so ga predvajali v oddaji Planet 18, si lahko pogledate zgoraj. 

Predsednik ne izključuje niti možnosti, da bi se sestal s predsedniki parlamentarnih strank, saj je sam ves čas zelo naklonjen dialogu. Spomnil je na srečanje izpred meseca dni na Brdu pri Kranju, na katerem je sodelovalo sedem od devetih predsednikov parlamentarnih strank, kjer so se po njegovih besedah pogovarjali tudi o številnih vprašanjih, ki niso bila neposredno povezana s samim reševanjem krize.

Če bo politična volja in bodo voditelji strank menili, da je lahko v kakšno pomoč ali korist za to, da bi se pogovarjali, izmenjali mnenja in poiskali najboljšo rešitev za to, da se okrepi zaupanje ljudi v ravnanje oblasti, je Pahor pripravljen to storiti. Na vprašanje o možnostih za predčasne volitve je odvrnil, da je bil pred dobrim letom zaradi soočanja s krizo zadovoljen, ker smo dobili vlado, v tej krizi pa smo še vedno. "Vsak, ki poskuša nepristransko gledati na politični prostor, razume, da je dobro, če imamo v času krize operativno vlado. To je boljše kot razpis volitev in odlašanje z vzpostavitvijo nove oblasti," je dejal Pahor.

Če ni mogoče drugače, potem lahko po njegovem mnenju pride tudi do tega slabšega scenarija, a imenovanje ali razrešitev vlade je stvar državnega zbora in ne predsednika države. Ves čas aktualne krize in tudi sicer je njegov moto, da vlade ne podpira niti ne podira, pač pa z njo sodeluje. To velja za katerokoli vlado, tudi s to in do konca, je še dodal, saj le v sodelovanju vidi moč, da skupaj premagajo zdajšnje razmere. (STA)
Janez Janša
Novice Janša pozval in 't Veldovo, naj odstopi kot vodja skupine Evropskega parlamenta
Ne spreglejte